Test gothajů: Propadl každý druhý. Někde objevili i zakázané látky

Najít kvalitní gothajský salám je podle nezávislého testu časopisu dTest téměř nadlidský úkon. Ačkoli se najdou i takové produkty, které se obalem hlásí k historickým recepturám, každý druhý vzorek laboratorním zkoumáním propadl. Ve dvou případech dTest dokonce odhalil přítomnost separátu, který se v gothajích nesmí používat.

Co je pro někoho nekvalitní "salám pro chudé", je pro další lidi pochoutkou, na kterou nedají dopustit. Přesto se gothaj řadí k oblíbeným měkkým salámům, které však kvalitou málokdy odpovídají normám.

Časopis dTest podrobil testování dva krájené gothaje a deset výrobků balených vcelku. V laboratoři ověřoval obsah a kvalitu masa, tuku a soli. Podle masné vyhlášky musí gothaj obsahovat nejméně 40 procent směsi vepřového a hovězího masa a zároveň nesmí obsahovat separát. Pomocí chemické analýzy dTest zjišťoval, kolik masa salámy obsahovaly a to, zda etikety nezatajují přítomnost sójové nebo drůbeží bílkoviny. Nechyběla ani ochutnávka a kontrola údajů na obalech.

A kontroloři objevili významné prohřešky. "Sedm z 12 testovaných gothajských salámů klame zákazníka. Dva gothajské salámy, konkrétně Bivoj a Zeman, obsahovaly méně masa, než slibovaly na obalu. Ve čtyřech dalších salámech se našla drůbeží bílkovina, ani jeden z nich ji však neuváděl na etiketě. Šlo o gothaje značek Chodura, Horeca Select z Makra, Maso uzeniny Polička a Schneider. Dva salámy vyrobené na Slovensku obsahovaly zakázaný separát, tedy strojně oddělené maso," shrnula výsledky testu šéfredaktorka časopisu Hana Hoffmannová.


Mnoho o kvalitě masa v gothajích prozradil obsah čistých svalových bílkovin, ze kterého se pozná, kolik je v gothajích samotné svaloviny. Vyšší obsah čistých svalových bílkovin znamená vyšší obsah masa, případně jeho vyšší libovost či nižší šlachovitost. "Česká vyhláška se u požadavků na kvalitu měkkých salámů spokojila jen s limity pro obsah masa a tuku. Například německá legislativa je přísnější a ukládá výrobcům měkkých salámů i minimální množství svalové bílkoviny. Z našich vzorků by německým požadavkům na nejméně 7,5 % svalových bílkovin vyhověly pouze dva měkké salámy – Horeca Select a Chodura,“ dodala Hoffmannová.


Časopis dTest nezapomněl ani na pamětníky, kteří s nostalgií vzpomínají na to, že kdysi gothaj chutnal lépe a byl kvalitnější. "Chuť nedokážeme zpětně posoudit, ale pro porovnání obsahu se nám podařilo sehnat státní normy pro gothajský salám z let 1961, 1967 a 1978. Předrevoluční receptury nařizovaly použití zhruba 65 procent směsi vepřového a hovězího masa, ale tehdy se jako maso označovala i surovina tučnější a šlachovitější než dnešní definované maso. Proto by 65 procent masa v receptu bylo v přepočtu zřejmě méně, než dnešních 65 procent masa uvedených na etiketě,“ vysvětlila Hana Hoffmannová.

Na sklonku sedmdesátých let ale mohl gothaj obsahovat několik éček – dusitan a polyfosforečnany. O jejich přítomnosti se někdejší zákazník ani nemusel dozvědět. Na obalu ani při prodeji totiž nebylo nutné uvádět složení.


Zařazenost 09.05.2018 13:05:00
Zdrojtn.cz Mediafax Nova
Origináltn.nova.cz/ext/test-gothaju-propadl-kazdy-druhy-nekde-objevili-i-zakazane-latky.html
Přílohy

Související témata

TN.cz testy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.