ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  07.12.2023 12:07:00

Komise navrhuje reformu posuzování chemických látek „jedna látka, jedno posouzení“ pro rychlejší, zjednodušené a transparentní postupy

Reforma posuzování chemických látek „jedna látka, jedno hodnocení“

Komise dnes přijímá tři legislativní návrhy, jejichž cílem je: zjednodušit posuzování chemických látek napříč právními předpisy EU; posílit znalostní základnu o chemických látkách; a zajistit včasné odhalení nových chemických rizik a přijetí opatření v souvislosti s nimi. V rámci tohoto balíčku „jedna látka, jedno posouzení“, který je klíčovým výsledkem strategie pro udržitelnost v oblasti chemických látek, budou významné úkoly přerozděleny mezi čtyři agentury EU, čímž se zajistí soudržné a transparentní posuzování bezpečnosti chemických látek používaných ve výrobcích, jako jsou zdravotnické prostředky, hračky, potraviny, pesticidy a biocidy.

Občané, společnosti a orgány budou mít prospěch ze zjednodušeného a transparentního přístupu k informacím o chemických látkách, z harmonizovanějších a předvídatelnějších procesů napříč právními předpisy a z větší jistoty při posuzování. Nová opatření zkrátí mezeru mezi zjištěním možného rizika a nezbytnými regulačními opatřeními. Tato opatření v konečném důsledku povedou k lepší a rychlejší ochraně zdraví lidí a životního prostředí.

Lepší prevence prostřednictvím lepší správy údajů o chemických látkách

Cílem návrhů je:

  • Posílit spolupráci a konsolidovatvědeckou a technickou práci v oblasti chemických látek v rámci Evropské agentury pro chemické látky, Evropského úřadu pro bezpečnost potravin, Evropské agentury pro životní prostředí a Evropské agentury pro léčivé přípravky. Agentury budou lépe vybaveny k tomu, aby sladily stanovování priorit, harmonogramy, procesy a metodiky používané pro posuzování chemických látek. Znalosti získané na základě posouzení podle jednoho právního předpisu (například o biocidech) mohou být navíc opětovně použity pro jiné (například v hračkách).
  • Zřídit společnou datovou platformu a zavést jednotné kontaktní místo pro přístup k údajům o chemických látkách, které mají v držení agentury EU a Komise a které jsou shromažďovány podle právních předpisů EU. To zahrnuje údaje o nebezpečích, fyzikálně-chemických vlastnostech, přítomnosti v životním prostředí, emisích, použitích, environmentální udržitelnosti chemických látek a o probíhajících regulačních procesech. Společná datová platforma bude zahrnovat stávající platformy, jako je informační platforma pro monitorování chemických látek (IPCHEM), nástroj pro koordinaci veřejných činností (PACT) a vyhledávač právních předpisů EU v oblasti chemických látek (EUCLEF). Rozšíří jejich oblast působnosti na téměř všechny právní předpisy EU týkající se chemických látek a doplní je o nové nástroje a databáze, například o úložiště referenčních hodnot vycházejících z lidského a environmentálního hlediska.
  • Zavést systematický sběr údajů o biologickém monitorování člověka získaných v EU s cílem informovat tvůrce politik o úrovních chemických látek zjištěných u lidí (např. v krvi nebo mateřském mléce). To pomůže lépe odhadnout úroveň expozice občanů EU chemickým látkám.
  • Vytvořit rámec pro monitorování a výhled, aby bylo možné včas odhalit chemická rizika, například z PFAS s dostatečným předstihem, aby se zabránilo rozšíření znečištění. Umožní rovněž rychlou regulační reakci a sledování dopadu přijatých regulačních opatření na chemické látky. Rámec bude sestávat mimo jiné ze systému včasného varování a opatření a z rámce ukazatelů.
  • Zmocnit Evropskou agenturu pro chemické látky k získávání údajů v případě potřeby.
  • Zajistit transparentnost vědeckých studií o chemických látkách, včetně studií zadaných společnostmi.

Další kroky

Tyto tři návrhy nyní posoudí Evropský parlament a Rada v rámci řádného legislativního postupu.

Pozadí

Podle Programu OSN pro životní prostředí (Globální výhled pro chemické látky II, 2019) se očekává, že se celosvětová výroba chemických látek do roku 2030 zdvojnásobí, což zvýší význam právních předpisů EU v oblasti chemických látek než kdy jindy. Za účelem řešení této výzvy zveřejnila Komise dne 14. října 2020 Strategii pro udržitelnost v oblasti chemických látek. Je součástí unijní strategie nulového znečištění, což je klíčový závazek Zelené dohody pro Evropu. Cílem strategie pro chemické látky je lépe chránit občany a životní prostředí a podpořit inovace v oblasti bezpečných a udržitelných chemických látek.

Pro více informací

Návrh nařízení, kterým se zřizuje společná platforma pro údaje o chemických látkách

Návrh nařízení o opětovném přidělení vědeckých a technických úkolů a o zlepšení spolupráce mezi agenturami Unie v oblasti chemických látek

Návrh směrnice o opětovném přidělení vědeckých a technických úkolů Evropské agentuře pro chemické látky

Zpráva Komise o výsledcích přezkumu směrnice RoHS shrnující hlavní zjištění hodnocení a navrhovaná opatření.

Strategii pro udržitelnost v oblasti chemických látek

Zelená dohoda pro Evropu,

Akční plán pro nulové znečištění

Quote

Tyto návrhy představují průlom ve způsobu, jakým budeme shromažďovat údaje o chemických látkách a posuzovat jejich bezpečnost. Díky této komplexní reformě právního rámce EU pro chemické látky budou regulační opatření jednodušší, rychlejší a transparentnější. Tímto způsobem můžeme Evropany a životní prostředí rychleji chránit před nebezpečnými chemickými látkami, včetně nově vznikajících chemických rizik. Zúčastněné strany budou mít větší předvídatelnost, pokud jde o nadcházející rozhodnutí, a agentury EU budou schopny maximalizovat účinnost své práce a zároveň minimalizovat zdroje.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2023-12-06

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688