Jak by (také) mohl vypadat klíč k dělení ČEZu

Spekulace o možném dělení ČEZ jsou o něco konkrétnější. Vedení polostátního podniku usiluje o vyčlenění distribuce, obnovitelných zdrojů, prodeje energií drobným odběratelům a energetických služeb do nové firmy, napsaly dnešní Hospodářské noviny. Soukromým investorům by prý připadlo 49 % nové entity. Stát by svůj většinový podíl ale mohl časem redukovat, a to až na 25 %, napsal také deník.

Akcie společnosti po dnešních spekulacích reagovaly až 1,7% růstem, což je katapultovalo na nejvyšší hodnoty od září 2015. Titul na pražské burze kolem 11:45 SEČ přidával 1,15 % na 527,50 .

Hospodářské noviny se ve svém článku odvolávají na studii, kterou si prý ČEZ nechal vytvořit u podnikových právníků i externích zdrojů. V ní se pracuje s celkem šesti různými variantami. Preferovaný scénář přitom počítá s dělením podle výše zmíněného klíče. Státu by tím ze 100 procent zůstala jaderná aktiva, výroba elektřiny z tradičních zdrojů, těžba uhlí a lukrativní trading.

Spekulace o dělení ČEZu souvisejí s jiným problémem, totiž s plánovanou dostavbou jaderných elektráren. Kdyby stát jednu z částí firmy vlastnil 100procentně, mohl by jí stavbu přikázat, a na minoritní akcionáře by nemusel brát zřetel, napsaly také HN. Oficiálně se ovšem stále pracuje s variantami, že by stát na projekt až za 200 miliard dal garance, nebo že by si ČEZ nové bloky postavil sám. Generální ředitel ČEZ Danielem Benešem nedávno médiím sdělil, že případné rozdělení energetiky na "čistou" a "špinavou" část je velmi dobrá varianta.

„Informaci považujeme za lehce pozitivní,“ uvedl v dnešním ranním komentáři hlavní analytik Patria Finance Tomáš Sýkora. V uplynulých týdnech měli někteří investoři tendenci reagovat na zmínky o možném rozdělení společnosti pozitivně, když tímto klesá šance, že dostavbu by si ČEZ musel financovat sám, podotkl.

“Po znovuzvolení Miloše Zemana prezidentem ČR je pozice současného vedení ČEZu silnější,” říká také Sýkora. Poukazuje přitom na dlouhodobě dobrý vztah mezi staronovou hlavou státu a generálním ředitelem ČEZu Benešem. Premiér v demisi Andrej Babiš přitom současný management opakovaně kritizoval. “Domníváme se nicméně, že konečným záměrem Zemana a jeho nejbližších poradců je vložit rozšíření Dukovan a potažmo Temelína do rukou ruského Rosatomu,” uvedl také Sýkora.


Zařazenočt 01.02.2018 11:02:00
ZdrojPatria
Originálpatria.cz/zpravodajstvi/3743379/jak-by-take-mohl-vypadat-klic-k-deleni-cezu.html
Přílohy
KategorieAkcie
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.