Ceny potravin hýbou cenovou hladinou (Analýzy makroindikátorů)

Průměrná cenová hladina v Česku v srpnu poklesla o 0,1 % m/m, když podle našeho očekávání poklesly hlavně ceny potravin zejména zeleniny. Meziročně ceny vzrostly o 2,5 %, když tento růst stimulovaly hlavně potraviny. Rostly ale také náklady na bydlení a zvedly se i ceny pohonných hmot. Jádrové ceny souhrnně pak vzrostly o 2,5 % y/y, když podobně rychle rostly naposledy v září 2008.

Cenová hladina v srpnu meziměsíčně poklesla o 0,1 %. Naplnily se naše předpoklady o snížení cen potravin, které stály za tímto meziměsíčním negativním tempem. Statistický úřad píše specificky o poklesu cen zeleniny a brambor. Na její meziměsíční růst nejvíce tlačily jádrové ceny, které v srpnu podle našeho výpočtu přidaly  0,1 % m/m, sezonně očištěné pak ještě o 0,1 pb více. Do kladných hodnot se po pěti měsících poklesu vrátila dynamika růstu ceny pohonných hmot, které meziměsíčně přidaly 0,2 %. Vedle meziměsíčního poklesu cen potravin jsme byly také svědky snížení cen v oblasti zboží a služeb pro osobní péči a proti červenci poklesly i ceny oděvů a obuvi.

Meziročně byly spotřebitelské ceny v Česku vyšší o 2,5 % stejně jako v červenci. Nejvyšší růst vykazují ceny potravin (+5,6 %). Ty v meziroční optice rostou především díky živočišným produktům, jako maso, vejce, mléko a především čerstvé máslo. Vysokých temp dosahují také ceny stravování a ubytování, ve kterém se stále zrcadlí efekt zavedení EET jako spouštěče růstu dříve utlumených cen. K dalšímu zrychlení došlo i u jádrové inflace, která v srpnu podle našeho výpočtu zrychlila na 2,5 %. Podobným tempem rostly jádrové ceny naposledy v září 2008. Zatím stojí vývoj na trhu práce, který přeje nárůstu mezd v ekonomice, jak jsme tomu byly svědkem za druhé čtvrtletí. Vysoké hodnoty spotřebitelské důvěry také dokumentují, že spotřebitelé se nebojí své příjmy utrácet.

Nejnovější údaje o vývoji spotřebitelských cen sice mírně zaostávají za prognózou ČNB. Ačkoliv naše odhady jsou ještě nižší, tak předpokládáme, že s hodnotami nad cílem centrální banky (kolem 2,5 % y/y), které by podle našeho odhadu měly vydržet až do listopadu letošního roku, by vývoj inflace měl přesvědčit ČNB ještě k jednomu letošnímu zvýšení sazeb.

Domníváme se, že i v dalších měsících zůstanou ceny potravin relativně vysoko kvůli špatné úrodě především obilovin. Ceny pohonných hmot by měly také dále růst, ale jejich příspěvek zůstane slabý. Hlavním hybatelem i do příštích měsíců měly zůstat jádrové ceny, které by mohly dále akcelerovat. Podmínky na trhu práce nahrávají dalšímu růstu mezd. Svým dílem tomu přispěla i vláda, která dnes schválila další nárůst mezd pro 450 tis. zaměstnanců ve veřejném sektoru o 10 % od listopadu letošního roku.

Autor: David Kocourek

Zařazenopo 11.09.2017 11:09:00
ZdrojKB - Trading
Origináltrading.kb.cz/CommentsAnalysis/Detail/619_new_comment
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.