Redakce (Bydlet.cz)
Bydlení  |  10.04.2024 10:08:03

Ceny starších bytů jdou dále nahoru, meziročně nejvíce v Ostravě

O cenovém trendu u straších bytů nemůže být pochyb. Meziročně zaznamenala zkoumaná města růst od 4 procent v Českých Budějovicích do 13 procent v Ostravě. Jedinou výjimku tvořilo Ústí nad Labem, kde byl na trhu meziročně ještě poslední prostor pro cenovou korekci směrem dolů. Vyplývá to z analýzy společnosti FérMakléři.cz, která spolupracuje s více než 100 realitními makléři z velkých i malých realitních kanceláří napříč celou Českou republikou.

V Praze lze aktuálně koupit starší byt v průměru za 125 400 korun za m2 . Zhruba před 3 měsíci byly přitom ceny kolem 121 700 korun za m2 a před půl rokem ještě zhruba o 2 000 korun za metr čtvereční nižší. Ceny před rokem se pak pohybovaly kolem 117 870 korun za m2 . „Cenový vývoj za poslední rok hovoří poměrně jasně. Konkrétně starší byty zdražily v Praze v průměru o 6 procent, v Brně o 7 procent a v Ostravě dokonce o 13 procent,“ uvedl Lumír Kunz, jednatel společnosti FérMakléři.cz s tím, že jedinou anomálii mezi osmi monitorovanými městy představuje trh v Ústí nad Labem. „V Ústí nad Labem ještě ceny meziročně poklesly o 4 procenta, v pohledu na letošní první kvartál a loňský poslední kvartál už však také rostly,“ dodal Lumír Kunz.

Starší byt o rozloze 80 m2 dle analýzy společnosti FérMakléři.cz vychází v Praze aktuálně kolem 10, 03 milionu korun. Loni touto dobou by se dal byt o podobné rozloze koupit za 9,43 milionu korun. V Brně se ceny starších bytů o rozloze 80 m2 pohybují kolem 7, 76 milionu korun, kdy meziroční 7% zdražení dělá rozdíl kolem 574 tisíc korun. V Ostravě šly ceny meziročně nahoru nejvíce. Z 3,78 milionu korun vyrostly na 3, 30 milion korun za m2. Meziroční rozdíl u bytu o rozloze 80 m2 by tedy činil 477 tisíc korun.

Pohled na ceny porovnávající kvartál, tedy stav v posledních měsících loňského roku se stavem v úvodních měsících letošního roku, ukazuje stagnaci, resp. nepatrnou korekci směrem dolů (-0,4 %) v Brně po 6% růst v Ostravě. Touto optikou tedy ceny v Brně v posledních měsících stagnovaly nejvíce ze osmi zkoumaných krajských měst, což může být i důsledkem jednoho z rychlejších meziročních růstů. V Praze se ceny mezi kvartály zvedly o 3 procenta, v Olomouci o 4 procenta a v Plzni o 5 procent.

Ruku v ruce se zotavováním realitního trhu jde i trh hypoték, kde postupně klesají úrokové sazby, které lze získat. „Průměrné nabídkové sazby jsou aktuálně někde kolem 5,3 až 5,5 %. Tyto úrokové sazby jsou stále do jisté míry bariérou pro větší zájem klientů, ale důležitý je trend. A trend je klesající a předpokládám, že během tohoto roku se nabídkové sazby dostanou na dohled úrovni 4 %. A takovou úroveň bychom se měli naučit vnímat jako zcela běžnou a standardní,“ uvedl David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance.

Tabulka: Srovnání vývoje cen u všech velikostí bytů dohromady dle měst


 

14.04. 23:26  Nevěřím statistice (Vědma)
10.04. 11:38  Nevěřím statistice (mirek)
10.04. 10:58  Nevěřím statistice (Lupták)
10.04. 10:24  Nevěřím statistice (mirek)

Okomentovat na facebooku









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688