Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  17.05.2004 10:35:28

Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (17.5.2004)


Minulý týden prožily světové akciové trhy další týden poklesu. Také hlavní tři americké akciové indexy ukončily týden ve ztrátě. Největší ztrátu si připsal DJIA. Hlavním důvodem propadu byly rostoucí ceny ropy, které dosáhly historického maxima. Obchodní týden byl poměrně volatilní. Dow Jones industrials v pondělí klesl o 127 bodů a následoval tak páteční pokles o 124 bodů. Obchodní den uzavřel na hodnotě 9 972 bodů – to je první zavírací cena pod 10 000 od počátku prosince. Technologický Nasdaq Composite klesl pod hranici 1900 bodů poprvé od listopadu loňského roku. Standard & Poor’s 500 poprvé za poslední rok klesl ke svému 200-dennímu klouzavému průměru.

 

Makroekonomická čísla

 

Makroekonomická čísla vycházela až v druhé polovině týdne. Deficit bilance zboží a služebUSA vzrostl v březnu meziměsíčně o 9,1% a dosáhl hodnoty 46 miliard dolarů, což je o 3 miliardy více než se očekávalo. Importy vzrostly o 4,6% a dosáhly hodnoty 140,7 miliardy dolarů. Jedná se o největší měsíční nárůst od března 1993. Exporty vzrostly o 2,6% a dosáhly hodnoty 94,7 miliardy dolarů. Deficit se zeměmi OPEC se zvýšil meziročně z 5,0 na 5,6 miliardy dolarů. Průměrná cena barelu importované ropy vzrostla v březnu na 30,64 dolarů, což je nejvyšší hodnota od února roku 1983.

Podle zprávy Ministerstva práce vzrostly ceny importovaného zboží a služeb v dubnu meziměsíčně o 0,2%, což je nejnižší nárůst za posledních 6 měsíců. Ceny exportního zboží vzrostly meziměsíčně o 0,6%.

Počet lidí, kteří šli v minulém týdnu poprvé žádat o podporu v nezaměstnanosti vzrostl o 13 tisíc a vykázal hodnotu 331 tisíc.

Index cen průmyslových výrobců vzrostl v dubnu meziměsíčně o 0,7%, což je výrazně více než se očekávalo. Jádrový PPI vzrostl o 0,2%.

Maloobchodní prodeje klesly v dubnu meziměsíčně o 0,5%, přičemž se očekávalo nulová změna.

Podle zprávy Ministerstva obchodu vzrostl index spotřebitelských cen v dubnu meziměsíčně o 0,2%, což je v souladu s očekáváními ekonomů. Jádrový CPI, který nepočítá s cenami potravin a energií vzrostl o 0,3%, což je větší nárůst než se očekávalo.

Průmyslová produkce vzrostla v dubnu meziměsíčně o 0,8%. Využití výrobních kapacit činilo 76,9%. Obě čísla jsou lepší než se očekávalo.

Zásoby zboží vzrostly v březnu o 0,7%, což je mnohem více než se očekávalo (0,4%). Ale jestli to znamená, že lidé méně nakupují nebo dodavatelé více zásobují a předvídají vyšší poptávku je nejasné.

Předběžné číslo květnové spotřebitelské nálady vykázalo hodnotu 94,2, což je stejné číslo jako v dubnu. Ekonomové očekávali nárůst na hodnotu 96.

 

Další významné zprávy uplynulého týdne

 

OECD ve svém výhledu sdělila, že vysoké deficity projektované pro USA zdůrazňuje potřebu přizpůsobit úroveň daní i výdajů s pohledu vyrovnání rozpočtu. OECD také doporučuje zvýšit USA národní úspory a připravit se na blížící se demografické tlaky. OECD zvýšila svůj výhled na ekonomický růst USA a Japonska v tomto roce, ale snížila předpověď na růst eurozóny. Podle hlavního ekonoma J.P. Cotise si světová ekonomika uživá silného a udržitelného zotavení. Inlfační tlaky podle něj zůstávají utlumeny a to i navzdory současným zvýšením cen ropy a ostatních komodit. OECD nyní očekává, že americká ekonomika vzroste o 4,7% oproti předchozí předpovědi 4,2%. Na rok 2005 naopak OECD snížila odhad růstu HDP z 3,8% na 3,7%. Japonský HDP by měl podle OECD v tomto roce vzrůst o 3% ve srovnání s předchozím odhadem 1,8%. U eurozóny byl naopak odhad snížen a to z 1,8% na 1,6%.

Největší světový prodejce počítačů Dell ohlásil za první čtvrtletí zisk 28 centů na akcii, což je v souladu s očekáváními a znamená to meziroční nárůst o 5 centů na akcii. Tržby dosáhly hodnoty 11,5 miliardy dolarů, což znamená meziroční nárůst o 21%. Během pátečního obchodování klesly akcie o 3%. Prodeje akcií byly způsobeny nižší hrubou ziskovou marží počítačových doplňků a softwaru a nižšími prodeji v Asijském regionu. TržbyČíně vzrostly meziročně o 48%, v Japonsku o 24% a v USA o 18%.

Akcie tabákového průmyslu zažily ve středu velký výprodej poté, co floridský soud sdělil, že souhlasí s přezkoumáním kauzy oproti tabákovému průmyslu v hodnotě 145 miliard dolarů. Nejvíce to odnesly akcie Altria Group, což je mateřská firma Philip Morris, největšího výrobce cigaret. Ty klesly o 6,76%.

Největší americká banka Citigroup oznámila, že plánuje koupit divizi hypotečních služeb od firmy Principal Financial Group za 1,26 miliard dolarů.

Firma General Electric dokončila obchod s Vivendi Universal Entertainment vytvořením NBC Universal. GE vlastní 80%, zbytek akcií patří Vivendi.

Výrobce komunikačního vybavení Qualcomm zvýšil svůj výhled na zisk ve svém třetím fiskálním čtvrtletí na pásmo 51 až 53 centů na akcii. Předchozí odhad činil 50 centů na akcii.

Společnost Walt Disney ohlásila výrazný nárůst zisku ve svém druhém fiskálním čtvrtletí. Společnost citovala rostoucí návštěvnost zábavních parků a vysokou sledovanost kabelové televize ESPN. Disney vydělal 537 milionů dolarů, což je 26 centů na akcii, ve srovnání se ziskem 314 milionů dolarů dosaženým ve stejném období minulého roku. Tržby vzrostly meziročně z 6,5 na 7,2 miliardy dolarů. Společnost zároveň zvýšila svůj výhled a sdělila, že očekává nárůst zisk o 50 a více procent.

Společnost Cisco Systems vydělala 17 centů na akcií podle GAAP. Po očištění vyšel výsledek 19 centů na akcii, což je o 1 cent více než se očekávalo. Tržby dosáhly ve třetím čtvrtletí 5,6 miliard dolarů, což znamená meziroční nárůst o 21,7%. Mezičtvrtletně vzrostly tržby o 4,1%, což je méně než se čekalo. Kvůli faktu, že toto čtvrtletí mělo 14 týdnů, se očekával mezičtvrtletí nárůst tržeb o 8%.

Investiční banka UBS zvýšila rating akciím firmy Walt Disney z „neutral“ na „buy“. Jako důvod uvedla ocenění a silná růstová očekávání. A.G. Edwards upgradoval akcie Exxon Mobil z „hold“ na „buy“. Akcie si připsaly zisk 1,3%.

Společnost SunTrust Banks ohlásila, že skoupí svého konkurenta National Commerce Financial za 7 miliard dolarů a vytvoří tak jednu z deseti největších bank v USA s celkovou hodnotou aktiv 148 miliard dolarů.

Mezinárodní energetická agentura ve svém měsíčním updatu zvýšila svůj odhad poptávky na tento rok. Nyní očekává, že poptávka vzroste téměř o 2 miliony barelů denně oproti roku 2003 na hodnotu 80,6 milionů barelů denně. Zvýšení reflektuje vliv globální ekonomické expanze. Takovéto poptávky bylo naposledy dosaženo v roce 1998.

Investiční banka Lehman Brothers sdělila, že nedávná slabost polovodičových akcií – od 1.března klesly o 14% - může poskytovat příležitost k nákupu, neboť podle názoru jejich ekonomů se nacházíme v polovině růstového trendu. Mezi favorizované akcie firma zařadila Qualcomm (QCOM), Texas Instruments (TXN), Altera (ALTR) a také Intel (INTC).

 

 

Devizové a komoditní trhy

 

Ceny významných komodit zaznamenaly v uplynulém týdnu smíšené pohyby. Cena ropy oproti předchozímu týdnu opět vzrostla a dosáhla historického maxima. V pátek se dokonce obchodovala za 41,50 dolarů za barel. Cena zlata podobně jako ceny ostatních kovů víceméně stagnovaly. V rostoucím trendu pokračují úrokové sazby. Výnosy z desetiletých dluhopisů dosáhly hodnoty 4,78%. Na devizovém trhu také panoval relativní klid a kurzy hlavních měn se příliš nezměnily.

 

Zprávy ze světa

 

Německý HDP vzrostl v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,4%. Na meziroční bázi vzrostl o 1,5%. Výsledek je lepší než se očekávalo, neboť ekonomové předpovídali nárůst pouze o 0,3%. Německo tak navázalo na Francii, jejíž růst HDP také překonal očekávání. Ekonomický růst byl tažen výhradně exporty, které vzrostly téměř dvojnásobně oproti importům. Domácí poptávka klesla.

Předběžný odhad Italského HDP za první kvartál ukázal také mezičtvrtletí nárůst o 0,4%.

Francouzská ekonomika vzrostla v prvním čtvrtletí o 0,8% na mezičtvrtletní bázi. V posledním kvartále minulého roku vzrostl HDP o 0,6%.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Ne   8:18  Co sledovat tento týden? USDJPY, US100, DE40 X-Trade Brokers (XTB)
Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

21.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (21.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
15.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (15.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
07.06.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (7.6.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
31.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (31.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
24.05.2004Proventus Finance - souhrn uplynulého týdne na trzích USA (24.5.2004) Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)



Zobrazit sloupec