Cianews.cz (ČIA)
Auto Moto  |  09.04.2004 16:03:01

Ceny aut v ČR se zřejmě zvýší



Vstup České republiky do Evropské unie a s tím související změny v daňové oblasti a v oblasti celních sazeb rozhodně nezlevní ceny osobních automobilů na českém trhu. Shoduje se na tom řada odborníků i zástupců dovozců, které ČIA oslovila. Podle předsedy Výkonného výboru Svazu dovozců automobilů Lubomíra Tvardíka naopak půjdou ceny automobilů mírně nahoru. "Evropská unie totiž tlačí na to, aby se postupně vyrovnávaly cenové rozdíly mezi jednotlivými zeměmi," řekl Tvardík na dotaz ČIA.

Jak dále uvedl, v České republice jsou momentálně téměř nejlevnější nová auta z celé Evropy. "Jsme hluboko pod evropským průměrem," zdůraznil Tvardík. Podle jeho slov zřejmě tedy bude vše směřovat k vyrovnání prodejní cen automobilů samozřejmě bez příslušných daní, jejichž výše se v jednotlivých zemích liší.

Podle ředitele společnosti Jaguar Praha Jana Fechtnera se nedá očekávat ani to, že by klesly ceny aut v důsledku nižší sazby DPH či o sedm procent nižšího cla, které se bude od května vztahovat na vozy mimoevropských výrobců. "Dovozní ceny aut se stanovovaly v době, kdy byla hodnota eura 33 korun. Od té doby koruna výrazně posílila, což negativně ovlivňuje zisky dovozců," řekl Fechtner. Tvardík tvrdí, že marže dovozců v ČR jsou nižší než je obvyklé jinde v Evropě.

Pokud jde o to, jak se do cen nových vozů promítne plánované snížení DPH, která by měla od května klesnout z 22 na 19 procent, panuje zatím jistá nejistota. Ta souvisí také s různými strategiemi, které jednotliví prodejci aut zaujímají. "Konkrétní dopady na ceny našich vozů ještě nejsou definitivně vyřešeny, neboť významnou roli zde také hrají ceny od výrobce," řekl ČIA například mluvčí společnosti Kia Motor Czech Patrik Fanc.

Mluvčí největšího českého provozovatele sítě autobazarů, společnosti AAA Auto, Magdaléna Drsová ČIA potvrdila, že chystaná úprava DPH nebude mít žádný zásadní vliv ani na ceny ojetých vozidel. "Obecně ale předpokládáme, že se ceny ojetých vozidel po vstupu do EU postupně zvýší až o pět až deset procent," informovala. Důvod je podle jejích slov stejný jako u nových aut - požadavek vyrovnávání cenových hladin s jinými státy EU.

-joh-, -ph-




© ČESKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA, s.r.o. Zpravodaj.cz využívá agenturní zpravodajství České informační agentury, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdroju ČIA je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČIA.
Hodnocení článku: 10 | 8 | 6 | 4 | 2 | 0

09.04. 18:58  Zavádějící zpráva (Rejpal)
09.04. 17:15  Nesouhlas (Stanly)
09.04. 16:55  ceny ojetin (Já taky)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688