Proventus Finance a.s. (Proventus Finance a.s.)
Akcie ve světě  |  02.10.2003 09:32:45

Souhrn 1.10. na trzích USA


Trhy na počátku čtvrtletí výrazně vzrostly

V říjnu bývá volatilita trhu velmi vysoká. V současnosti však na trhu panuje býčí nálada ohledně zisků společností ve třetím čtvrtletí a důvěra v obnovení ekonomického růstu. Ekonomika vykazuje vysoké přírůstky produktivity, nízkou inflaci a rostoucí zisky společností, což jsou velmi dobré zprávy. Obnovení ekonomického růstu se zrychluje a na tento rok se očekává nársůt HDP o více jak 3%. Dnes vzrostly akciové indexy o více jak 2%. Dow si připsal téměř 200 bodů, Nasdaq Composite 45 bodů a Standard and Poor’s 500 22 bodů. Jedná se o nejlepší představení od 16.června. Důvody dnešního růstu jsou pokles cen ropy a výnosů z dluhopisů a fakt, že trh se stával přeprodaný.

Krátce po otevření trhů byl zveřejněn ISM-Manufacturing Index, který mapuje výrobní podmínky na celém území USA. Index klesl ze srpnové hodnoty 54,7 na 53,7, ale stále zůstal nad hodnotou 50, což znamená expanzi. Stavební výdaje vzrostly v srpnu meziměsíčně o 0,2% a nesplnily tak očekávání.

Kombinace daňových škrtů a zvýšených vládních výdajů znamená, že vláda bude ve čtvrtém čtvrtletí potřebovat více peněz. Vláda vydá v tomto čtvrtletí dluhopisy v hodnotě 103 miliard dolarů, což je o 26% více jak v předchozím čtvrtletí a o 66% více jak ve čtvrtém čtvrtletí roku 2002. Podle předpovědí by deficit státního rozpočtu měl v roce 2004 dosáhnout 510 miliard dolarů, což je o 12% více jak letos a o 200% více jak v roce 2002. Dopady to bude mít na dluhopisový trh a potažmo na hypoteční sazby, neboť úrokové sazby z těchto dluhopisů vzrostou.



Tyto zprávy pro vás vytváří Proventus Finance a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec