Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  17.05.2024 17:21:17

Příští týden pokračuje výsledková sezóna (NVIDIA) a bude zveřejněn zápis ze zasedání FOMC

V uplynulém týdnu se dle očekávání investoři zaměřili na makrodata a na pokračující výsledkovou sezónu za 1Q24. Ve středu zájmu byla spotřebitelská inflace (CPI) v USA za duben jejíž výsledky naplnily očekávání (3,4 vs. oček. 3,4 po 3,5 % r/r) a objevily se mírné náznaky zvolnění inflačního vývoje v rámci meziměsíčního trendu (0,3 vs. oček. 0,4 po 0,4 % m/m). Šlo o posun, když předchozí měsíce výsledky opakovaně negativně překvapovaly. Zveřejněná data přijal trh pozitivně. Vedle inflace byly zveřejněny horší maloobchodní tržby (0,0 vs. oček. 0,4 po 0,6 % m/m), což rovněž pomohlo tržnímu sentimentu vzhledem k návratu myšlenky na letošní snižování sazeb Fedem. Výsledková sezóna postupně dokreslovala pozitivní vyznění i v posledních dnech. Trh v rámci firemních výsledků čeká na čísla společnosti NVIDIA, která budou příští týden.

Vyhodnocení makroekonomických dat a pokračující solidní výsledková sezóna znamenaly pozitivní odezvu na akciovém trhu. Konkrétně pak akciové indexy v USA měřeno indexem S&P 500 zakončily týden výše o 1,6 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 přidala 0,3 % t/t. Domácí index PX následoval Evropu a připsal si 0,7 % t/t na 1561,4 bodu.

Společnosti na BCPP

ČEZ měl za 1Q24 provozní zisk EBITDA 40,3 mld. (+24 % r/r) vs. oček. 34,7 mld. . Za růstem EBITDA byla především absence odvodů z nadměrných tržeb (10,3 mld. v 1Q 2023) a lepší výsledek segmentu Prodeje. Očištěný čistý zisk na úrovni 13,6 mld. (+25 %) pak byl také výrazně nad odhady (10,5 mld. ). Do čistého zisku se opět výrazně promítla daň z mimořádných zisků, když efektivní daňová sazba byla přibližně 53 %. Management potvrdil celoroční výhled, který počítá s EBITDA v rozmezí 115 – 120 mld. a očištěným čistým ziskem 25 – 30 mld. , a to i přesto, že zvýšil očekávaný odvod daně z mimořádných zisků na 25 – 32 mld. (doposud 20 – 30 mld. ). Představenstvo zatím nezveřejnilo návrh dividendy ze zisku minulého roku, očekáváme, že tak učiní v průběhu května, nejpozději s pozvánkou na valnou hromadu. Titul zakončil týden na 914 (+1,3 % t/t).

V průběhu týdne místopředseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Michael Kohajda řekl, že strana je připravena k diskuzi o zavedení sektorové daně na banky. Pro zavedení této daně je také STAN, podle místopředsedy strany Ondřeje Lochmana by tato daň mohla přinést do státního rozpočtu více jak 10 mld. ročně (přibližně 10 % celkového zisku bank za minulý rok). Ministr financí Zbyněk Stanjura uvedl, že se vyjádří až po případném jednání koalice. Situace ohledně případného zavedení sektorové daně zůstává již delší dobu neměnná, kdy ODS, TOP 09 a větší část opozice jsou proti této dani. Nicméně pokračující debata o tomto tématu zůstává rizikem pro akcie bank. Komerční banka zakončila týden na 784,5 (-1,5 % t/t), Moneta na 96,1 (-1,1 % t/t) a Erste Group na 1163 (+2,5 % t/t).

Výrobce produktů z práškové metalurgie Gevorkyan oznámil za 1Q24 tržby 24,2 mil. EUR (+30,5 % r/r) vs. plán společnosti 18,7 mil. EUR. Zisk před odpisy EBITDA rostl o něco pomaleji, a sice o 23,5 % r/r na 5,9 mil. EUR, ale i tak se marže EBITDA udržela nad 30 % (konkrétně 30,1 %) a rovněž byla nad plánem managementu. Management potvrdil celoroční výhled na tržby 93,5 mil. EUR a zisk EBITDA 28 mil. EUR. Z letošního výhledu tržeb je již 92 % pokryto dlouhodobými zakázkami. Titul zakončil pátek na 256 (-0,8 % t/t).

Photon Energy vykázal za 1Q24 tržby 17,4 mil. EUR (-10 % r/r), EBITDA 783 tisíc. EUR (+137 % r/r) a čistá ztráta 1,3 mil. EUR. Finanční výkonnost byla negativně ovlivněna především nižšími cenami elektřiny a horším výsledkem z obchodování s komponenty pro fotovoltaické elektrárny. Objem vyrobené elektřiny vzrostl o 24 % r/r na 30,2 GWh, nicméně průměrná realizovaná cena propadla na 133 EUR/MWh (173 EUR v 1Q 2023). Výhled managementu pro celý rok 2024 počítá s tržbami v rozmezí 90 – 100 mil. EUR a EBITDA 16-18 mil. EUR. Akcie zakončila páteční seanci na 44,8 (+2,2 % t/t).

Nejvíce rostoucí akcií uplynulého týdne na pražské burze byla Kofola (282 , +2,6 % t/t). Titul se obešel bez kurzotvorných zpráv, a proto pohyb přisuzujeme pouze technice. Naopak nejvíce klesajícím titulem týdne bylo Primoco (-6,4 % t/t na 800 ). Firma zveřejnila, že kvůli technickým nesrovnalostem oddálí konání valné hromady na 19. 6. z 31. 5., ale jinak se titul obešel bez výraznějších zpráv. Investoři jsou nervózní, že nepřichází informace o potvrzených nových zakázkách. Především po číslech za 1Q24, které byly bez jediného prodaného stroje.

Výhled na příští týden

Příští týden by se měl obejít bez výraznějších informací, a tak se trh zaměří na středeční zápis z posledního zasedání FOMC a na středeční výsledky NVIDIA. Zápis z posledního zasedání FOMC by mohl trhu více přiblížit současné smýšlení centrálních bankéřů o nedávných makroekonomických datech se zaměřením na ta inflační a o výhledu na vývoj základních úrokových sazeb. Trh je prozatím skeptický ohledně dříve avizovaných třech sníženích po 25 b.b. a případný začátek zahájení cyklu snižování sazeb je rovněž posunut výrazně ke konci roku. Výsledky a výhled společnosti NVIDIA bude pro výsledkovou sezónu, resp. pro trh opětovně velmi sledovaná událost. Hlavní představitel segmentu AI bude svými čísly a informacemi opětovně utvářet tržní sentiment. Očekáváme, že trh bude do středy neutrální s tím, že středeční čísla NVIDIA musí být velmi silná i ve výhledu jinak na trh přijde vybírání zisků.

Výrobce ručních zbraní Colt CZ zveřejní své hospodářské výsledky za 1Q24 ve čtvrtek 23.5. Po loňském slabém 1Q očekáváme díky zotavování amerického komerčního trhu růst tržeb o 9,5 % r/r na 3,3 mld. . Společnost však podle nás právě na tomto trhu měla během kvartálu zvýšené marketingové výdaje na podporu tržeb, což vyústí v pokles upr. zisku EBITDA o 7 % r/r na 635 mil. . Nicméně management již na začátku roku indikoval silnou sezónnost s nejslabším 1. kvartálem, a proto čekáme potvrzení výhledu na celý rok. Tématem konf. hovoru bude především právě dokončená akvizice firmy Sellier & Bellot. Samotná čísla by měla být neutrální.

Z technických informací pak Erste Group (2,7 EUR/akcii či 5,9% hrubý div výnos) a VIG (1,4 EUR/akcii či 4,5% hrubý div. výnos) budou mít v pátek 24. 5. poslední den s nárokem na dividendu.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na středeční zápis z posledního zasedání FOMC, který by mohl více naznačit aktuální postoj centrálních bankéřů na vývoj inflace, resp. základních úrokových sazeb, páteční objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za duben (oček. -0,7 po +0,9 % m/m) a v průběhu týdne na data z trhu nemovitostí.

J&T BANKA, privátní a investiční banka úspěšných

Od roku 1998 nabízí služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytuje specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská bankovní skupina 365 (dříve Poštová banka).

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Výsledky firem - tržby, zisk

Čt 14:00 Výsledky aukcí SPP za rok 2024 (30.5.2024) (Ministerstvo financí ČR) Dluhopisy





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688