Tvoříme Evropu (tvorimevropu.cz)
Evropská unie  |  17.05.2024 11:58:00

Ministři financí jednali o srážkových daních a modernizaci přeshraničních transakcí

Ministři financí jednali o srážkových daních a modernizaci přeshraničních transakcí

V úterý 14. května se v Bruselu uskutečnilo formální zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci (ECOFIN), které se věnovalo směrnici o srážkových daních, modernizaci fakturování přeshraničních transakcí či plánu na obnovu Ukrajiny. Českou republiku na jednání zastupoval ministr financí Zbyněk Stanjura.

Daňová směrnice FASTER

Rada dosáhla obecného přístupu ohledně Směrnice o rychlejší a spolehlivější úlevě z nadměrných srážkových daní (tzv. FASTER). Cílem směrnice je zvýšit spolehlivost a efektivnost postupů v oblasti srážkové daně v EU pro přeshraniční investory, vnitrostátní daňové orgány a finanční zprostředkovatele, jako jsou banky nebo investiční platformy.

Dle informací Ministerstva financí Česká republika výnosy z dividend zdaňuje srážkovou daní přímo u firmy, která dividendy vyplácí. Avšak jiné evropské země, jako například Německo, používají refundační systém a vrací zaplacené daně investorům ze zahraničí. „Tento systém je však složitý a výplata vracené daně může být zdlouhavá,“ uvádí ministerstvo.

Česká republika zpočátku administrativní systém navržený směrnicí odmítala, jelikož je přizpůsoben právě zejména státům s refundačním systémem, což by v Česku vedlo ke zvýšení administrativní zátěže. Po posledních dojednaných úpravách textu směrnice v souladu s požadavky české strany a rozšíření výjimek z její aplikace, kývli nakonec tuzemští zástupci na její přijetí.

DPH v digitální éře

Ministři financí si následně vyměnili názory na balíček týkající se daně z přidané hodnoty (DPH) v digitálním věku, který cílí na boj proti podvodům v oblasti DPH, klade důraz na podporu podniků a rozvoj digitalizace.

„Přivítali jsme to, protože jednotná pravidla jsou dobrou zprávou i pro české podnikatele,“ komentoval balíček ministr Stanjura. Cílem změn je modernizace fakturování přeshraničních transakcí díky přechodu na obecnou elektronickou fakturaci a sjednocení informací, které musí osoby povinné k DPH o každé přeshraniční transakci oznamovat.

Cílem balíčku je rovněž umožnit registraci k DPH pouze jednou pro všechny členské státy EU, a to rozšířením a zlepšením fungování stávajících systémů jednoho správního místa a mechanismů přenesení daňové povinnosti.

Plán obnovy Ukrajiny

V průběhu další části jednání Rada přijala prováděcí rozhodnutí pro tzv. Plán pro Ukrajinu, který byl předložen ukrajinskou vládou. Tento plán připravuje půdu pro pravidelnou a předvídatelnou finanční podporu obnovy, rekonstrukce a modernizace Ukrajiny v příštích čtyřech letech. Jeho schválení bylo podmínkou pro čerpání finančních prostředků z Nástroje pro Ukrajinu, který počítá v letech 20242027 s podporou ve výši 50 mld. eur. Letos by Ukrajina mohla z tohoto nástroje získat až 15,9 mld. eur.

Diskuse se prostřednictvím videokonference zúčastnil také ukrajinský ministr financí Sergej Marčenko, který se svými unijními protějšky rovněž jednal o využití mimořádných zisků ze zmrazených finančních prostředků ruské centrální banky a o 14. sankčním balíčku.

Další témata

Rada rovněž přijala závěry k finanční gramotnosti, jejichž cílem je přispět k dokončení unie kapitálových trhů. Ministři také schválili závěry o výzvách pro fiskální udržitelnost vyplývajících ze stárnutí populace a byli rovněž informováni o aktuálním stavu legislativních návrhů v oblasti finančních služeb.


Zdroj: Rada EU, MF ČR
Foto: Rada EU

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Et 10:45  Kdo bude volit do Evropského parlamentu? ČSÚ (ČSÚ)
St 18:23  European elections: EU institutions prepared to counter disinformation (video) europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688