pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  14.05.2024 15:31:26

Kulturní instituce skládaly účty



Účetní uzávěrky musejí dělat i kulturní organizace. Pardubický kraj jich zřizuje celkem šest, čtyři muzea, Gočárovu galerii a Krajskou knihovnu. S jejich hospodařením v loňském roce se seznámili radní kraje.

„Naše kulturní instituce hospodařily v roce 2023 s rozpočtem přes 200 milionů korun a zaměstnávaly 262 lidí. Je jasné, že žádná z těchto organizací by nemohla být ekonomicky soběstačná bez rozhodujícího financování z rozpočtu kraje, ale to je podobné i regionální dopravou a dalšími kompetencemi krajů,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek a pokračoval: „Přesto mají tyto kulturní instituce i vlastní příjmy, které mohou reinvestovat a odměnit z nich své nejlepší zaměstnance. Kromě toho vidíme v ročních uzávěrkách také jejich práci s dětmi, mládeží, dospělými i seniory, přednášky, workshopy, komentované prohlídky a další aktivity. Nahlédněte s námi na ty, které je činí výjimečnými.“

Muzea bez bariér

Z Východočeské galerie se v loňském roce stala Gočárova galerie, která se návštěvníkům představila v novém sídle v Automatických mlýnech. Tato budova byla původně postavená podle projektu architekta Josefa Gočára a Pardubický kraj ji rekonstruoval ve spolupráci s ateliérem TRANSAT architekti Petra Všetečky. Kromě mnoha jiných aktivit se zde galerie zapojila do vědecko-výzkumného projektu Muzea bez bariér, který vede Fakulta multimediálních komunikací Tomáše Bati ve Zlíně a jehož cílem je lépe zpřístupnit galerii lidem se specifickými poruchami učení. Pracovníci galerie navázali spolupráci se Základní školou a praktickou školou Svítání, aby žákům pomohli lépe vnímat umění a poskytli jim podněty k radosti z vlastní tvůrčí činnosti a tím také k pozitivnímu vnímání sebe sama.

Knihovna jako kulturák

Kromě toho, že do krajské knihovny přišlo vloni přes 121 tisíc lidí, se její pracovníci věnují také metodické pomoci skoro třem stovkám malých knihoven. Vyloženě rekordmanem jsou však v pořádání různých akcí pro veřejnost. Těch bylo za rok 2023 více než tisícovka.

Odloučené pracoviště na hradě Rychmburk

Regionální muzeum v Chrudimi se už čtyři roky stará také o hrad Rychmburk, kde s pomocí Pardubického kraje buduje další „hradní“ expozice a výstavy. Ta nejvýznamnější – Umění podobojí, byla na Rychmburku otevřena loni na podzim a v letošní sezóně se ještě doplňuje. Představuje originály gotických malovaných oltářů, které se podařilo zachovat a velkou část restaurovat.

Výstavy z Litomyšle putují dál

Regionální muzeum v Litomyšli spravuje kromě svého hlavního sídla v bývalém piaristickém gymnáziu i Rodný byt Bedřicha Smetany a Portmoneum . Zajímavý je na tomto muzeu vhledem k velikosti města velký počet akcí, které tu každoročně pořádají, ale také množství putujících výstav. V loňském roce byl zájem z dalších částí republiky i ze Slovenska například o výstavy Retrogaming, Čtení pod lavicí, Zmatené peníze, anebo Litomyšl - hlavní město současné české architektury.

Karosy z Vysokého Mýta i kluzák z Orličanu Choceň

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě se kromě historie regionu zaměřuje na technické exponáty, často vycházející z dílen a firem v okolí. Právě pro jejich rozměrnost teď spolu s krajem rozšiřuje výstavní a skladovací prostory v bývalé zemědělské škole, kde jsou i haly pro velké kusy jako autobusy. Vždyť například v loňském roce získalo muzeum do svých sbírek obytný přívěs Karosa „Racek“ a kluzák VT-16 „Orlík“ zhotovený firmou Orličan v Chocni.

Záchrana, konzervace, digitalizace

Východočeské muzeum v Pardubicích je největší muzejní institucí v kraji. Nově disponuje depozitáři a od loňského roku také velkými a dobře vybavenými konzervátorskými dílnami i digitalizačním pracovištěm, to vše převážně v areálu v Ohrazenicích. Muzeum je garantem archeologických záchranných prací, které se v souvislosti s výstavbou dálnice D35 zmnohonásobily. Dosavadní nálezy představuje na nové výstavě na Zámku Pardubice. Areál zámku, který ještě čekají dvě velké rekonstrukce za provozu, je dějištěm mnoha kulturních akcí krajského města a oblíbeným cílem nejen jeho obyvatel.

Rok 2023 je tak jasným dokladem, že cesta, kterou kraj nastoupil před několika lety v oblasti podpory kultury, znamená nejen citelné navýšení rozpočtu a investic krajských kulturních organizací, ale také množství atraktivních projektů, kterými se tyto organizace co nejvíce otevírají veřejnosti,“ dodal Roman Línek.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688