Export (export.cz)
Export  |  15.04.2024 15:26:00

Nigerijským zemědělcům budou pomáhat i české malotraktory

Nigerijská ekonomika usnula po objevu ropných ložisek na vavřínech a postupně se stala obětí horečky černého zlata. Země má ale také příhodné podmínky pro pěstování prakticky všech tropických plodin a rozvoj zemědělství je jednou z vládních priorit. Oživit celý sektor by mohly pomoci také české malotraktory od firem Vari a Šálek.

Foto Agroservis Šálek

Na trhu uspěla česká firma Knights, která získala zakázky na dodání malotraktorů od firem Vari a Šálek do nigerijských federativních států Taraba a Niger. Oba státy za podpory Velvyslanectví ČR v Abuji, a ministerstev zahraničí, průmyslu a obchodu a pochopitelně též resortu zemědělství, vyslaly do Prahy guvernérské delegace, které měly příležitost prohlédnout si na vlastní oči nabídku traktorů Vari a Šálek, speciálně dimenzovaných pro africkou půdu a potřeby místních sedláků.

Do země míří 850 českých strojů

Právě projekt Taraby se již podařilo dotáhnout do zdárného konce. Nový guvernér tohoto nigerijského federativního státu, Agbu Kefas, podepsal ihned po nástupu do funkce v červnu 2023 s firmou Knights kontrakt na nákup této zemědělské techniky. Loni v září navštívila jeho delegace Česko. Celkem by mělo být doručeno 750 minitraktorů Global (firma Vari) a 100 kompaktních traktorů Cabrio s příslušenstvím (firma Šálek). První tranše 250 strojů Global a 20 traktorů Cabrio je již v Nigérii. Očekává se, že zboží bude kompletně na místě zkraje podzimu a že se velvyslanec Zdeněk Krejčí zúčastní slavnostní ceremonie předávání. Příklady táhnou, a tak spolu s českými firmami doufáme, že tento kontrakt bude pobídkou i pro další potenciální partnery z řad českých výrobců zemědělské techniky.

Po desítkách let živoření se zemědělský sektor v zemi sbírá jen zvolna. Vedle zahraničních investic potřebuje odvětví především mechanizovat a podpořit vybudováním zázemí a infrastruktury. Poptávány jsou zemědělské stroje, ale i stroje na zpracování zemědělských plodin a živočišné výroby, dále chybí sklady, sýpky, chladírny, mrazírny, ale i expertíza vhodných postupů pro navýšení produkce a zavlažování. Odhaduje se, že skoro dvě třetiny úrody přijdou každoročně vniveč, protože zemědělci nemají technické prostředky pro včasnou sklizeň, přepravu produktů po rozbitých cestách, jejich rychlé zpracování nebo uskladnění za účelem dalšího využití či exportu. Vedle dalších překážek, jako jsou bezpečnost či klimatické změny, se jedná o hlavní výzvy, kterým v současné chvíli nigerijské zemědělství čelí.

Guvernér státu Taraba Agbu Kefas a velvyslanec ČR Zdeněk Krejčí. Foto Velvyslanectví ČR v Abuji

ČZU zkoumá vhodné odrůdy brambor

Česko-nigerijské zemědělské obchodní vztahy se začaly rozvíjet po návštěvě ministra zemědělství Mariana Jurečky v květnu 2016. Zájem nigerijských podnikatelů i státních činitelů po české kvalitě i know-how je stále velmi živý. Loni v létě uzavřela s Českou zemědělskou univerzitou memorandum o porozumění nigerijská Univerzita města Jos. Hlavním předmětem spolupráce je výměna poznatků o potenciálně nejvhodnějších odrůdách brambor pro tropickou náhorní plošinu v okolí Josu. V běhu jsou též jednání o zavlažovacích projektech na severu země. Rychle rostoucí populace Nigérie pochopitelně volá po zvýšení rostlinné i živočišné výroby. Mezi etablovanými dodavateli krmiv pro drůbež a skot je česká firma B27 International.

Marie Nwanyanwu, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Abuji

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688