ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  03.04.2024 12:00:00

Komise zahájila dvě hloubková šetření podle nařízení o zahraničních subvencích v odvětví solární fotovoltaiky

Komise zahájila dvě hloubková šetření v rámci FSR

Komise dnes zahájila dvě hloubková šetření podle nařízení o zahraničních subvencích. Šetření se týkají úlohy zahraničních subvencí potenciálně narušujících trh poskytovaných uchazečům v zadávacím řízení. Komise posoudí, zda dotčené hospodářské subjekty měly nespravedlivou výhodu při získávání veřejných zakázek v EU.

Dnes zahájená šetření vycházejí z oznámení předložených skupinou Enevo Group, včetně společnosti LONGi Solar Technologie GmbH, a společností Shanghai Electric UK Co. Ltd. a Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Příslušné veřejné řízení zahájil rumunský veřejný zadavatel (Societatea PARC fotovoltaic ROVINARI EST S.A.) na návrh, výstavbu a provoz fotovoltaického parku v Rumunsku s instalovaným výkonem 110 MW. Tento projekt je částečně financován z Modernizačního fondu EU.

Podle nařízení o zahraničních subvencích jsou společnosti povinny oznamovat svá nabídková řízení na veřejné zakázky v EU, pokud odhadovaná hodnota zakázky přesáhne 250 milionů EUR a pokud byly společnosti poskytnuty zahraniční finanční příspěvky ve výši nejméně 4 milionů EUR od alespoň jedné třetí země v průběhu tří let před oznámením.

Po předběžném přezkumu všech podání považovala Komise za odůvodněné zahájit hloubkové šetření u dvou uchazečů, neboť existují dostatečné náznaky, že oběma byly poskytnuty zahraniční subvence, které narušují vnitřní trh.

Během hloubkového šetření Komise dále posoudí údajné zahraniční subvence a získá veškeré informace potřebné ke zjištění, zda mohly společnostem umožnit, aby v reakci na nabídkové řízení předložily nepřiměřeně výhodnou nabídku. Taková nabídka by mohla způsobit, že další společnosti účastnící se zadávacího řízení potenciálně přijdou o prodejní příležitosti.

V souladu s ustanoveními nařízení o zahraničních subvencích může Komise na konci svého hloubkového šetření i) přijmout závazky navržené společností, pokud narušení zcela a účinně napraví, ii) zakázat zadání zakázky nebo iii) vydat rozhodnutí o nevznesení námitek.

Obě konsorcia předložila úplné oznámení dne 4. března 2024. Komise má nyní od tohoto data 110 pracovních dnů na to, aby přijala rozhodnutí. Zahájení hloubkového šetření nepředjímá výsledek šetření.

Podniků

První zkoumané konsorcium se skládá ze skupiny Enevo Group a LONGi Solar Technologie GmbH. Enevo Group, vedoucí konsorcia, je poskytovatelem inženýrských a poradenských služeb se sídlem v Rumunsku. Longi Solar Technologie GmbH je nově založená, plně vlastněná a plně kontrolovaná německá dceřiná společnost společnosti LONGi Green Energy Technology Co., Ltd, která je významným dodavatelem solárních fotovoltaických řešení a je kotována na hongkongské burze cenných papírů. Společnosti LONGi Solar Technologie GmbH i LONGi Green Energy Technology Co., Ltd. působí v oblasti vývoje, výroby a servisu solárních destiček, článků a modulů.

Druhé šetřené konsorcium se skládá ze společností Shanghai Electric UK Co. Ltd. a Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co. Ltd. Obě společnosti jsou ze 100 % vlastněny a ovládány společností Shanghai Electric Group Co. Ltd, státním podnikem Čínské lidové republiky. V konečném důsledku je vlastněna a ovládána Šanghajským státním výborem pro dohled a řízení průmyslu, státem vlastněným subjektem, který je podřízen čínské ústřední lidové vládě. Společnosti Shanghai Electric UK Co., Ltd. a Shanghai Electric Hong Kong International Engineering Co., Ltd. jsou předními světovými dodavateli průmyslových řešení v oblasti energetiky, výroby a integrace digitální inteligence. Poskytují služby v oblasti skladování větrné a solární energie a vodíku, jakož i integrovaný proces výroby, sítě, zatížení a skladování.

Procesní souvislosti

Nařízení o zahraničních subvencích se začalo používat dne 12. července 2023. Tento nový soubor pravidel umožňuje Komisi řešit narušení způsobená zahraničními subvencemi, a tím EU umožňuje zajistit rovné podmínky pro všechny společnosti působící na vnitřním trhu a zároveň zůstat otevřené obchodu a investicím.

Zdá se, že v posledních letech zahraniční subvence narušily vnitřní trh EU, mimo jiné tím, že svým příjemcům poskytují nespravedlivou výhodu při získávání společností nebo získávání veřejných zakázek v EU na úkor spravedlivé hospodářské soutěže. Nařízení o zahraničních subvencích tato narušení řeší a zaplňuje mezeru v právních předpisech. Poskytuje EU nové nástroje k účinnému řešení zahraničních subvencí, které způsobují narušení a narušují rovné podmínky na vnitřním trhu, který je založen na konkurenceschopném sociálně tržním hospodářství.

Nařízení o volném obchodu zavádí tři postupy:

  • Dva postupy založené na oznamování s cílem i) prošetřit spojování podniků a ii) nabídky v zadávacích řízeních zahrnujících finanční příspěvky poskytnuté vládami zemí mimo EU. Oznamovací povinnosti se na hospodářské subjekty vztahují od 12. října 2023.
  • Řízení z moci úřední s cílem prošetřit všechny ostatní situace na trhu, kdy může Komise zahájit přezkum z vlastního podnětu.

Komise zveřejní nedůvěrné znění dnešního rozhodnutí, jakož i budoucí konečné rozhodnutí po přijetí v Úředním věstníku Evropské unie.

Pro více informací

Nařízení o zahraničních subvencích

Internetové stránky nařízení o zahraničních subvencích

Praktické informace, včetně otázek a odpovědí

Faktografický přehled

Quote

Spravedlivá hospodářská soutěž má zásadní význam pro přilákání výzkumu a investic na evropském trhu se solární energií. Nařízení o zahraničních subvencích je nástrojem, který chrání rovné příležitosti a zajišťuje, aby nikdo nemohl získat nespravedlivé výhody.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-04-02

Solární panely se staly pro Evropu strategicky důležitými: pro naši výrobu čisté energie, pracovní místa v Evropě a bezpečnost dodávek. Cílem dvou nových hloubkových šetření zahraničních subvencí v odvětví solárních panelů je zachovat hospodářskou bezpečnost a konkurenceschopnost Evropy tím, že zajistí, aby společnosti na našem jednotném trhu byly skutečně konkurenceschopné a spravedlivé.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-04-02

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Evropská unie:

Pá   4:00  Third Meeting of the European Board for Digital Services ec.europa.eu (Evropská komise)
Čt 19:19  MEPs adopt plans to boost Europe’s Net-Zero technology production europarl.europa.eu (Evropský parlament)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688