Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  03.04.2024 06:08:00

BlackRock Investment Institute: Japonské akcie stále atraktivní, nahrává jim makro i strukturální změny firemního sektoru (video)

Ben Powell z BlackRock Investment Institute hovořil na Bloombergu o popularitě japonských akcií. Podle něj jeho společnost doporučuje nadvážit japonské trhy již několik čtvrtletí. Tohoto pohledu se drží i nadále, a to jednak díky makroekonomickému prostředí, ale i díky vývoji v samotném firemním sektoru.

Podle experta je nyní makroekonomické prostředí v Japonsku pro akcie přívětivé díky vývoji nominálního produktu, proti nepůsobí ani strategie centrální banky. Korporátní sektor pak prochází strukturálními reformami, které by měly pokračovat i do budoucna. Mimo jiné k nim patří vyšší výplata dividend a odkupy a také eliminace křížových vlastnických vazeb mezi společnostmi. Mezinárodní investoři pak podle experta stále nemají ve svých portfoliích dostatečnou váhu japonských trhů, proto doporučuje tyto akcie stále kupovat.



K vlivu měnového kurzu Powell řekl, že japonské akcie doporučuje bez měnového hedgingu. Kurz jenu se totiž nachází „velmi nízko podle celé řady měřítek“ a BlackRock čeká, že v následujících měsících by proto měl posilovat. To znamená, že zahraničním investorům by neměli jejich akciové zisky snižovat pohyby měnového kurzu. Ten bude přitom do značné míry ovlivněn i tím, jak se bude vyvíjet monetární politika v USA, která určí sílu dolaru. Podle ekonoma se přitom v americké centrální bance „nehovoří o tom, zda sazby snižovat, ale jak rychle s nimi jít dolů.“

Powell tedy míní, že americká banka začne s cyklem snižování sazeb, japonská BoJ zase bude velmi opatrně sazby zvyšovat. Ve výsledku by to mělo znamenat určitou podporu pro kurz japonské měny, i když expert podle svých slov nevěří ve výraznější posilování. V USA přitom došlo k výrazné korekci očekávání týkajících se poklesu sazeb. BlackRock se drží svého pohledu, podle kterého tu letos půjdou sazby dolů třikrát, trhy se přitom dříve domnívaly, že by to mohlo být až sedmkrát.

Podle ekonoma nejsou poslední inflační data překvapivá v tom smyslu, že nyní se dá čekat jejich větší volatilita a následně i větší volatilita na trzích. Pro ně bude nakonec důležité, zda Fed implicitně přijme inflaci v rozmezí 2 – 3 % jako něco, co je v pořádku. Nebo půjde tvrdě za dosažením inflačního cíle ve výši 2 %. Aktuálně Fed podle experta inflační překvapení „toleruje“. Japonská BoJ pak bude při zvedání sazeb postupovat velmi pomalu a opatrně s cílem vyvarovat se jakéhokoliv překvapení trhů. Momentálně sice „tak nějak opustila kontrolu výnosové křivky, ale vrátí se k ní, pokud to bude třeba.“

Zdroj: Bloomberg


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688