ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)
Stavebnictví  |  02.04.2024 10:31:59

Cena Inženýrské komory zviditelní technické stavby – letos už podvacáté

Biotechnologický systém čištění důlních vod Až do 10. dubna mohou autorizované osoby České komory autorizovaných inženýrů a techniků (ČKAIT) přihlásit stavby, na nichž se významně podílely, do prestižní soutěže Cena Inženýrské komory 2023. Její porota už podvacáté ocení hlavními cenami, čestnými uznáními a zvláštní cenou jak stavby, tak i projekty dokončené v období od 1. 1. 2021 do 31. 12. 2023. O vítězi poslední kategorie pak rozhodne veřejnost. Vyhlášení výsledků proběhne na podzim během slavnostního vyhlášení v rámci Shromáždění delegátů ČKAIT.

Soutěž každoročně upozorňuje na stavby výjimečné svým inženýrským či technickým řešením, estetikou nebo inovativním přístupem. Nezřídka kombinuje všechny tyto atributy, jež nemusejí být vždy zjevné na první pohled – už proto, že jde často o ryze užitkové či technické realizace. „Díky Ceně Inženýrské komory zveme i širokou veřejnost pod povrch i zdánlivě neviditelných staveb, které však lze pojmout neotřele a nezřídka převratně. Díky mnoha inženýrským dílům se nám všem lépe žije, pohybuje, pracuje nebo tráví volný čas,“ popisuje přínos Ceny Inženýrské komory Ing. Robert Špalek, předseda ČKAIT, podle něhož stavby nejčastěji přihlašují projektanti, technici, stavbyvedoucí a zástupci dalších odborných profesí.

Veškeré informace o letošním i předcházejícím ročníku jsou k dispozici na stránkách https://cik.ckait.cz/.

V loňském roce porotci cenami odměnili rekonstrukci Negrelliho viaduktu v Praze, novou lávku přes Labe v Nymburce, konverzi Winternitzových automatických mlýnů v Pardubicích, novou výrobnu kapalného uhlovodíku v Litvínově a mokřadní čistírna důlních vod v Mostecké uhelné pánvi. Mezi držiteli čestných uznání se objevila například konverze bývalých jatek na Galerii Plato v Ostravě, městská plavecká hala v Lounech či vilémovský železniční viadukt na trati Rumburk – Sebnitz.

Právě v rozsahu typů staveb a tvůrčích přístupů spočívá výjimečnost Cen Inženýrské komory: věrně odrážejí kvalitu inženýrských staveb, technických postupů nebo technologických řešení. Obvykle se do samotného finále dostanou realizace nebo již povolené záměry, které mají potenciál obohatit celé tuzemské stavebnictví. A je jedno, zda se tak děje na úrovni projektových prací, statiky, stavebních dodávek nebo využitých technologií – u již funkčních staveb porota navíc hodnotí jejich funkci s deklarovaným záměrem. To bývá u Ceny hodnoceno více než design nebo například urbanistická kritéria.

Také tím soutěž přispívá k docenění technických profesí a stavařských dovedností, stejně jako k podpoře technického vzdělávání u nejmladších generací.

Většinu přihlášených a takřka všechny finalisty pak pojí jedna společná vlastnost. „Už v loňském ročníku Ceny inženýrské komory jsme k našemu velkému překvapení zjistili, že ani opravdu rozsáhlé, komplexní a třeba konstrukčně technologicky náročné stavby neměly problém s délkou povolovacího řízení. Také to svědčí o vynikající přípravě na úrovni projektantů, která je ostatně nezbytným základem kvalitní a přesvědčivé stavby,“ doplňuje Ing. Renata Zdařilová, Ph.D., členka představenstva ČKAIT a předsedkyně poroty Ceny Inženýrské komory; rovněž zdůrazňuje skutečnost, že mnohé oceněné (ale i ty neoceněné) stavby dokládají příkladný přístup k veřejným prostředkům. A to jak na úrovni stavebních, tak i provozních nákladů.

Nová výrobní jednotka kapalného uhlovodíku 

ČKAIT

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) sdružuje jako řádné členy autorizované inženýry a autorizované techniky. Do působnosti Komory náleží zejména péče o stavební kulturu a utváření prostředí; udělování autorizace; vedení veřejně přístupné databáze autorizovaných osob.

ČKAIT je veřejnoprávní stavovská organizace, která vznikla v roce 1992 na základě autorizačního zákona č. 360/1992 Sb., jako samosprávná profesní organizace s přeneseným výkonem působnosti státní správy. Členskou základnu Komory dnes tvoří více než 32 tisíc autorizovaných inženýrů a techniků, jimž byla udělena autorizace na základě úspěšného složení předepsané zkoušky odborné způsobilosti. Zákonem č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, došlo ve vybraných činnostech ve výstavbě k přenesení odborné odpovědnosti na fyzické osoby: autorizované architekty, inženýry, techniky a stavitele.

Sídlo Komory je v Praze. ČKAIT navazuje na stavovskou organizaci, která byla zřízena před více než sto lety (1913) pod názvem Svaz českých úředně autorizovaných civilních inženýrů v Království českém.

Více informaci na: www.ckait.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Stavebnictví:

18.04.2024  Stavebnictví se dočkalo růstu - aktuální komentář Tisková zpráva (Tisková zpráva)
08.04.2024  Komentář k výsledkům stavebnictví v únoru 2024 Tisková zpráva (Tisková zpráva)
02.04.2024  Cena Inženýrské komory zviditelní technické stavby – letos už podvacáté ČKAIT (Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688