Policie.cz (Policie)
Doprava  |  28.03.2024 20:00:00

Zaostřeno na dálnici D11 - Sedm hlídek policistů z dálničních oddělení v Královéhradeckém kraji se dnes věnovalo, v rámci speciální dopravní akce, odhalování nešvarů řidičů nákladních i osobních vozidel

Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zaostřeno na dálnici D11

KRAJ – Řada přestupců, různé prohřešky.

Sedm hlídek policistů z dálničních oddělení v Královéhradeckém kraji se dnes věnovalo, v rámci speciální dopravní akce, odhalování nešvarů řidičů nákladních i osobních vozidel. Zacíleno jsme měli mimo jiné i na předjíždění nákladních vozidel, která svou nedostatečnou rychlostí na dálnici omezovala v jízdě ostatní automobily. V průběhu pěti hodin jsme na 63 kilometrech dálnice D11 odhalili v součtu 47 přestupců.

Policistky a policisté z dálničních oddělení Pravy, Střítež, Hořice a také z oddělení silničního dohledu krajského policejního ředitelství se věnovali na 63 kilometrech dálnice D11 odhalování řidičů, kteří v mnoha ohledech nerespektovali zákon.

Cílili jsme i na řidiče kamionů, jejichž nedostatečná rychlost omezovala v jízdě další vozidla. Tito řidiči kamionů se dopouštějí porušení zákona 361 o provozu na pozemních komunikacích, a to konkrétně §36 odstavec 4 („Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující 3 500 kg a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, nesmí předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy“). Policisté po zadokumentování těchto přestupků (formou videozáznamu) přestupce předepsaným způsobem zastavili a v 6 případech jim v příkazním řízení na místě udělili sankci v souhrnné částce 28 500 . Od roku 2024 je za tento přestupek předepsána sankce ve výši 4 500 – 5 500 korun a 6 trestných bodů. Ve správním řízení může být přestupci udělena sankce až do výše 25 000 korun a 6 trestných bodů k tomu.

Pakliže jsou řidiči přestupci cizinci, hrozí jim kauce až do výše 25 tisíc korun. Kauce slouží jako zajišťovací prostředek, pro případ, že by se přestupce nechtěl dostavit k projednání svého přestupku před příslušný správní orgán a lze ji uložit až do výše možného postihu za porušení zákonných ustanovení.

Hlídky kontrolovaly nákladní vozidla i po stránce nevyhovujícího technického stavu, ale zkoumaly také sociální předpisy, tedy nedodržení přestávek a doby jízdy a odpočinku. Kontrolovali jsme i časový poplatek na zpoplatněných úsecích dálnic, další zjištěná pochybení se týkala držení telefonu či jiného hovorového nebo záznamového zařízení, přestupky byly zjištěny i nesprávným způsobem jízdy.

V součtu byly na místě uloženy v příkazním řízení sankce ve výši 72600 za 44 zjištěných přestupků. Tři přestupky jsme oznámili správnímu orgánu k dořešení, v jednom případě šlo o jízdu pod vlivem návykové látky.

Mezi nejčastější prohřešky patřil nesprávný způsob jízdy, jízda bez uhrazeného dálničního poplatku, překročení rychlostního limitu, nevyhovující technický stav vozidel nebo například jízda pod vlivem návykové látky atd.

„Výše uvedená protiprávní jednání v dopravě vedou v důsledku k narušení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a mohou být příčinou vážných dopravních nehod. Proto se budeme této kontrolní činnosti i nadále intenzivně věnovat, a to i v průběhu běžného výkonu služby, 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Dnešní dopravní akce s větším nasazením dopravních policistů na dálnici D11 není rozhodně poslední. Neustále se na celém území kraje věnujeme a budeme věnovat kontrole dodržování všech pravidel provozu na pozemních komunikacích, protože bezpečí v silničním provozu je pro nás stěžejní,“ říká kpt. Bc. Milan Struhár, vrchní komisař odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

O tom, že se problematice předjíždění kamionů na dálnici v našem kraji dlouhodobě a průběžně věnujeme, svědčí i zveřejněný videozáznam dálničních policistů z Prav z roku 2019, kde řidiče kamionu řešil za porušení předpisů policista na motocyklu.

Dálniční policisté zařazeni do výše uvedené dopravně bezpečnostní akce však byli odpoledne převeleni k záchranným pracím a k evakuaci obyvatel při požáru bytu na Moravském Předměstí v Hradci Králové.

Další dopravně bezpečnostní akce čeká na policisty již zítra, kdy začínají Velikonoce a s tím zvýšený dohled na silnicích v kraji.

mjr. Magdaléna Vlčková
28.3.2024; 21:10 h

Odkazy do noveho okna

Předjíždění kamionů na D11

Předjíždění kamionů na D11

Detailní náhled

vytisknout e-mailem X Corp. Facebook

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688