mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  28.03.2024 11:39:00

Ghanský zemědělský sektor - příležitost pro český export

Ghanský zemědělský sektor - příležitost pro český export

28.03.2024 / 11:12 | Aktualizováno: 28.03.2024 / 11:39

Zemědělství tvoří asi 28 % HDP Ghany a zaměstnává více než polovinu pracovní síly, zejména malých vlastníků půdy. Kakao, palma olejná, kaučuk a citrusy, kukuřice, maniok, kokos, ananas a rýže tvoří hlavní tržní plodiny. Jejich pěstování zabírá celkovou plochu 3,4 tisíc hektarů půdy, což představuje asi 43 % celkové obdělávané půdy. Vláda dlouhodobě, a nyní i v důsledku stávající ekonomické krize země, považuje zemědělství za prioritní sektor, který hodlá rozvíjet a podporuje řadou programů. Aktuálně je stěžejní vládní program Planting For Food and Jobs. Ghana skýtá proto pro české firmy a investory působící v oblasti zemědělství a následného zpracovatelského sektoru velký vývozní potenciál.

Zemědělství je po těžbě zlata a ropy v Ghaně klíčovou ekonomickou aktivitou. Zemědělské činnosti poskytují obživu mnoha Ghancům, jako podnikatelské aktivitě se jí věnuje více než 50 procent obyvatelstva. Ghana má strategickou polohu a je vnímána jako brána do Afriky. Existuje vysoká poptávka po dovážených potravinářských produktech, zejména meziproduktech a polotovarech, kvůli omezenému výběru produktů, které poskytuje nerozvinutý domácí zemědělský a potravinářský sektor.

Přestože je v produkci řady plodin Ghana soběstačná, zaostává v oblasti zpracovatelství, protože ji k tomu chybí adekvátní odborné znalosti, technologie a stroje, a je tudíž závislá na dovozu polotovarů či hotových potravin. V roce 2022 Ghana dovezla zemědělské a související produkty přibližně za 2,6 miliard dolarů (1,9 miliardy dolarů v 2021).

Program Planting for Food and Jobs (PFJ)

Program Planting for Food and Jobs (PFJ) je strategická vlajková zemědělská iniciativa, kterou zahájil prezident Nana Akufo Addo dne 19. dubna 2017. Jeho cílem je zvýšit soběstačnost ve vybraných potravinových komoditách, modernizovat zemědělství a stimulovat růst prostřednictvím dotací pro zajišťování potravin a vytváření pracovních míst. Hodnocení PFJ Fáze 1 (2017-2023) potvrdilo, že bylo dosaženo mnoha úspěchů v oblasti využití hnojiv, přijímání vylepšených osiv a také osvojování si správných agronomických postupů zemědělci. Pokud by Ghana mohla náležitě využít stávající zavlažovací schémata zavedená vládou, výrazně by se zlepšila produkce některých kritických plodin jako je rýže, cibule a rajčata.

PFJ Fáze II (2023-2028)

Dne 28. srpna 2023 zahájil prezident Nana Akufo Addo druhou fázi programu, která byla navržena jako komplexní přístup k přímému řešení překážek na cestě k zajištění potravin. Cílem pětiletého plánu je transformace zemědělství v Ghaně - přechod od přímé vstupní dotace k přímému úvěrovému systému spojenému se strukturovaným tržním uspořádáním. Očekává se, že pětileté období implementace PFJ 2.0 zvýší dostupnost a přístup k lepším vstupům, mechanizaci, souvisejícím službám a výstupním trhům. Program PFJ 2.0 je nastaven tak, aby se vypořádal s následujícími výzvami: 1) obtížnost přístupu k úvěrovým nástrojům, 2) problematika nedostatečné produktivity a výroby, 3) nestabilita cen potravin a 4) nedostatečná propagace komerčního zemědělství. Po úplném zavedení programu již nebude nutné mobilizovat počáteční financování rozvoje a přípravy půdy, osiva a hnojiv, které dohromady tvoří asi 80 % výrobních nákladů. Kromě toho klíčové prvky této fáze zahrnují vstupní kreditní systém, který poskytuje zemědělcům přístup k základním věcem, jako jsou semena, hnojiva a pesticidy, spolu s podpůrnými službami pro zvýšení produktivity a výnosu.

Jako stěžejní komodity k dosažení potravinové a surovinové soběstačnosti bylo vytipováno následujících 10 plodin a drůbeže:

Zeleninarajče, cibule a paprika

Obilovinyrýže, kukuřice, sója a čirok

Banány (plantain), kořeny a hlízy – maniok a jam

• Drůbež - bude navíc kladen důraz na produkci a zpracování brojlerů.

Tyto komodity byly vybrány na základě jejich významu ve stravě Ghaňanů, jako příspěvek k zabezpečení potravin a výživy, a také jako příspěvek k devizovým příjmům. Zaměření na tyto vybrané komodity však neznamená, že by vláda upustila od jiných stejně důležitých plodin a hospodářských zvířat.

Z výše uvedeného vyplývá, že se ghanským zemědělcům otevírá prostor pro snadnější přístup k nezbytným kvalitním agrovstupům, které mohou nabízet čeští exportéři. Za hlavní sektorové příležitosti pro české výrobce a investory v oblasti zemědělství a následného zpracovatelského sektoru lze považovat:

- v oblasti rostlinné výroby: dodávky kvalitních odrůd a semen; lisovací a další stroje na zpracování ovoce, zejména manga, ananasu, banánů a ořechů (kokos, bambucký ořech, plody palmy olejky apod.) a bioodpadu (slupky, skořápky); technologie na zpracování rostlinné výroby; výroba krmiv; výroba hnojiv, zavlažovací systémy a čističky vod, technologie na průmyslové využití bioodpadu.

- u živočišné výroby: dodávky genetického materiálu (skot, drůbež), krmiva a technologie na mixování krmiv z místních zdrojů, veterinární vakcíny a léčiva; stroje na zpracování masa; chladírenská technika, rybníkářství a aquaponie, dodávky mléčných výrobků atd.

Cílem ghanské vlády je, kromě zajištění potravinové soběstačnosti, nejen vyvážet své typické primární suroviny jako kakao a kávu, ale vyvážet zboží s přidanou hodnotou. České technologie a know-how v tomto směru mají určitě ghanskému trhu co nabídnout.

Vypracovala: Mgr. Beata Matusiková, MBA, ekonomická diplomatka, Vevyslanectví ČR v Ghaně


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688