Středočeský (kr-stredocesky.cz)
Z regionů  |  28.03.2024 08:20:00

Další peníze pro Středočeský kraj ze SFDI. Určeny jsou například na obchvat Kralup nad Vltavou či nové silnice u Mladé Boleslavi

Krajští radní na svém dnešní zasedání schválili přijetí bezmála třísetmilionové dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Přitom v posledních týdnech už radní schválili nejdříve přijetí 800 milionů korun, poté dalších více než 873 milionů korun. S připočtením dnes schválené cifry se tedy celková částka vyšplhala na zhruba 1,96 miliardy korun. Dnes schválené dotace už mají přiřazené své projekty.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) letos ve Středočeském kraji na opravy, modernizaci a výstavbu nových silnic vydá 1,96 miliardu korun – krajští radní dnes schválili dodatek smlouvy, který navyšuje původních zhruba 1,67 miliardy korun o dalších 286,56 milionu korun. „V únoru jsme nejprve schválili smlouvu na 800 milionů korun, minulý týden jsme schválili další smlouvu na 873 milionů a dnes dodatek k první, únorové smlouvě, za dalších 286,56 milionu korun. Přitom v únorové smlouvě už bylo jasně řečeno, na které projekty peníze poputují. Celkově tedy vybrané stavby spolknou bezmála 1,1 miliardy korun,“ upřesňuje Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy a pokračuje: „Peníze, které jsme schválili minulý týden, půjdou na opravy silnic.

Nejvíce finančních prostředků ze zhruba 1,1 poputuje na výstavbu obchvatu Kralup nad Vltavou. SFDI tu bude spolufinancovat všechny tři etapy. „Původně avizovaná čtvrtmiliarda korun se zvýší na 280,355 milionu korun. Půjde o stavbu úseků od mimoúrovňového křížení s dálnicí D7 u Středokluk, obchvat města a poté jeho napojení na dálnici D8 na sjezdu u Úžice,“ říká Karel Bendl s tím, že obchvat by měl zhruba spolknout necelých 4,7 miliardy korun. „Aktuálních 280,355 milionu korun by mělo jít na zejména na přípravu, ale i realizaci akcí, a to především na silnice postižené nedokončeným Pražským okruhem.

Finanční prostředky dále poputují na investorskou přípravu propojky mimoúrovňových křižovatek u Kosmonos a Bezděčína (silnice II/610), třetí etapu výstavby obchvatu Kosmonos (opět silnice II/610), rozšíření Třídy Václava Klementa v Mladé Boleslavi, stavbu propojky průmyslové zóny Plazy s dálničním křížením u Kosmonos, opravu silnice II/101 mezi Úvaly a Říčany, opravy komunikací plnících funkci nevybudovaného Pražského okruhu, mostů v Nymburku, I. etapu úpravy silnice III/11822 od Solenic po křižovatku se silnicí III/0046, dále silnic II/268, II/610, III/2768, II/272, II/276, dvou mostů a také přípravu opatření pro posílení silnic kvůli budoucí výstavbě dalších reaktorů v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín. „Co se týče posílení silnic, které budou využívané při dostavbách jaderných elektráren, pak jsme finanční prostředky získali na základě vládních usnesení. Jde sice o stavby na naší silniční síti, ale jsou důležité i z hlediska státu. Tyto peníze nelze využít na jiné, než předem určené stavby. Nevyčerpané prostředky se vždy převádí do dalších let. Celkově jde o dvanáct milionů korun,“ uvádí Karel Bendl.

V roce 2023 SFDI na všech smlouvách do středočeské silniční sítě načerpal 2,1 mld. , což zahrnuje veškeré investiční i neinvestiční prostředky na všech smlouvách.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688