Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Komodity  |  28.03.2024 15:24:13

FAKE news: Průlom ve fotovoltaice - elektřinu mohou domácnosti vyrábět i v noci

Vědecký objev v oblasti fotovoltaiky umožní domácnostem vyrábět elektřinu i v noci, potvrdilo měření v laboratořích ČVUT.  Českému týmu vývojářů se podařilo vyvinout nový typ nanomateriálu schopného pohlcovat tzv. reliktní sluneční záření. Zbytkové fotony odrážené například Měsícem lze pomocí nanovláken efektivně přeměnit na elektrickou energii. Při aplikaci materiálu na současné panely lze zvýšit účinnost panelů ze současných 20 na 50 %. 

Pokud se vám zdá oznámení jako aprílový žert, máte pravdu. Obdobné zázračné materiály, které znějí jako apríl, se přitom daří bezskrupulózním obchodníkům za přemrštěné ceny prodávat lidem každý den. A jsou často velmi úspěšní, protože lidé chtějí věřit pohádkám o jednoduchých a účinných řešeních, která je nebudou stát moc námahy.

„Byť se jedná o apríl, nabídka nanomateriálu společnosti LUNA SOLAR byla napsána za použití stejných manipulativních technik, které využívají podvodníci. Při natáčení žertu na výstavě Aquatherm se u nás na stánku zastavovala řada návštěvníků a měla o nákup spreje SOLUN BOOSTER seriózní zájem,“ říká Petr Kotek, zakladatel portálu Refsite.cz, který poskytuje ověřené reference při výběru dodavatele fotovoltaiky, tepelných čerpadel a dalších úsporných technologií.

Typickými příklady jsou různé „kosmické“ fólie či nátěry, které byly údajně vědci z NASA navrženy tak, aby v tloušťce několika centimetrů či milimetrů izolovaly stejně jako klasické izolanty o tloušťce desítek centimetrů. Často se odvolávají na výzkumy či testy renomovaných institucí, jako například testovací laboratoř ČVUT, která s námi natočila i část aprílového žertu.

Mnohem častěji se však lze setkat s tím, že prodejci vyloženě nelžou: „Zákazníkům sdělují polopravdy, zveličují benefity, a naopak některé informace cíleně nesdělují. To se týká nejen izolantů, ale i prodeje fotovoltaických elektráren a tepelných čerpadel,“ říká architektka Marcela Kubů, ředitelka Asociace výrobců minerální izolace.

Následující přehled nejčastějších podvodných praktik a prodejních faulů připravila Asociace výrobců minerální izolace (AVMI) ve spolupráci se serverem Refsite.cz. Jedná se o nejčastější falešné prodejní argumenty, se kterými se lze v praxi setkat.

Reflexní fólie a izolační nátěry zateplí dům stejně jako 30 cm izolace

Tyto zázračné zateplovací technologie jsou již mnohokrát usvědčeným podvodem, přesto se stále prodávají. Žádná „superfólie“ nemůže mít stejné izolační vlastnosti jako 30 cm minerální vlny. Kdyby někdo tak skvělý materiál vyvinul, byl by extrémně drahý a pro zateplení větších ploch, například střech či fasád, by se finančně nevyplatil. Například tzv. aerogely, které mají skutečně nadstandardní izolační vlastnosti i při malých tloušťkách, jsou velmi drahé, a proto se aplikují jen na malých plochách, kde jejich využití má opravdu smysl.

Momentálně je formou agresivní a klamavé reklamy na trhu nabízena například fólie, která slibuje téměř nulové tepelné ztráty při tloušťce izolace pouhé tři centimetry. „Laboratorní testy nicméně prokázaly, že stavbu nejen že nezateplí, ale mohou navíc ohrozit zdraví, například tím, že materiál je vysoce hořlavý,“ dodává architektka Marcela Kubů. Hitem jsou i tepelněizolační nátěry, které slibují odstranění tepelných mostů a plísní bez nutnosti zateplení stavby.

Se střešní fotovoltaikou budete soběstační a ušetříte v zimě za topení

Největším faulem prodejců střešních fotovoltaických elektráren je slibování nereálných energetických úspor či výdělků za prodanou elektřinu. Se střešní fotovoltaikou lze opravdu výrazně ušetřit za energie, a i něco málo vydělat, ale je třeba tomu přizpůsobit chod domácnosti, tedy například prát, vařit a péct, když slunce svítí. 

„Rozhodně ale nelze očekávat, že s běžnou střešní fotovoltaikou si lidé sníží výdaje na vytopení domácnosti v zimě. Výrobní kapacita elektráren v zimě je tak nízká, že nevystačí ani pro běžný chod domácích spotřebičů, natož napájení radiátorů. Pokud to prodejce slibuje, najděte si jiného, nejde o seriózní firmu,“ upozorňuje Petr Kotek, zakladatel portálu Refsite.cz.

Tepelné čerpadlo dobře funguje i v nezatepleném domě

Největším a nejčastějším faulem prodejců tepelných čerpadel je doporučení instalace čerpadla do nezateplených domů s původními radiátory. Někteří prodejci lidem tvrdí, že náklady na vytápění budou tak nízké, že nemá smysl utrácet za tepelnou izolaci domu.

Pravda je ale taková, že pokud dům není zateplený a má starou otopnou soustavou, tepelné čerpadlo se nemusí vyplatit. „Pořizovací náklady čerpadla jsou totiž vysoké a výsledná úspora elektrické energie bude nízká vzhledem k nákladům. Pokud je i stará otopná soustava, může se stát, že v zimě poběží více bivalentní elektrokotel napájený z distribuční soustavy než samotné tepelné čerpadlo. Zákazník tak nic neušetří, a ještě mu může být zima. Tepelné čerpadlo se většinou vyplatí tomu, kdo nyní vytápí elektřinou a kdo si k tepelnému čerpadlu pořídí větší radiátory nebo podlahové vytápění,“ vysvětluje Petr Kotek z Refsite.cz.

Selský rozum na podvodníky nemusí stačit, obraťte se na odborníky

Moderní technologie jdou rychle vpřed a co bylo před pár lety nemyslitelné, je dnes realitou. Spoléhat se proto na selský rozum nestačí. Podvodníci to vědí, a proto umně mixují realitu s fikcí, takže i vzdělaný laik se může snadno nachytat a zbytečně utratit i stovky tisíc korun za něco, co nemá deklarovanou užitnou hodnotu.

Priority by při zateplování měl určit nezávislý odborník, který posoudí, jaké opatření přinese nejvíce úspor. „Doporučujeme se obrátit na Energetická konzultační a informační střediska (EKIS), která poskytují poradenství zdarma a zároveň pomohou se získáním dotace,“ radí architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.


Jan Hlaváč, tiskový mluvčí Asociace výrobců minerální izolace

29.03. 15:29  Fake (Palino)
29.03. 08:18  Tolik (ASD)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688