mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.03.2024 10:34:00

Brána k Průmyslu 5.0 (Kvantové technologie)


Žili jsme v době analogové. Žijeme v době digitální. A budeme žít v době kvantové. Už brzy. Kvantové technologie představují důležitou vědecko-výzkumnou oblast a inovaci, která nabízí potenciál revolučních změn v mnoha různých odvětvích kvantových technologií od kvantového počítání po strojové učení, AI a kryptografii. Švýcaři chtějí dostát své dlouhodobé pověsti nejinovativnější země světa, a proto i v tomto směru vyvíjí mnoho aktivit. A Češi chtějí být u toho!

Tato technologická revoluce vychází z principů kvantové fyziky, které se zabývají chováním částic na subatomární úrovni, pro které jsou typické jevy, jako jsou tunelování, superpozice a provázanost. Jedním z nejznámějších využití kvantových technologií je bezesporu kvantový počítač. Ten je schopný provádět mnoho složitých výpočtů a také umí mnohem rychleji řešit problémy, které jsou pro klasické počítače příliš složité nebo dokonce neřešitelné. Jeden takový v roce 2024 staví v ostravském výzkumném centru IT4Innovations na VŠB-Technické Univerzitě Ostrava díky projektu LUMI-Q EuroHPC JU.

Výzkum v oblasti kvantových technologií roste „kvantovou“ rychlostí a stále se objevují nové aplikace a možnosti využití. S tímto růstem však přichází i nové výzvy, jako jsou technologické překážky při vytváření stabilních kvantových systémů, škálovatelnosti kvantových počítačů nebo otázky spojené s bezpečností a etikou kvantových technologií.

I přes tyto výzvy je však jasné, že kvantové technologie mají potenciál změnit svět kolem nás a otevřít dveře k novým možnostem, které si nyní většina z nás ani nedokáže představit. Je třeba sledovat tento fascinující vývoj a přispívat k jeho rozvoji, abychom mohli využít veškerý potenciál, který tyto technologie nabízejí.

Ve Švýcarsku se nyní staví nové centrum kvantových technologií s názvem Quantum Basel. Celý projekt je zaměřen zejména na rozvoj a propojení výzkumu právě v oblasti kvantových technologií. Cílem je vytvořit moderní kvantové centrum a posílit spolupráci mezi akademickou sférou, průmyslem a veřejným sektorem. Quantum Basel podporuje výzkum a vývoj v oblasti těchto inovačních technologií prostřednictvím financování projektů, poskytování zdrojů a podpory vzdělávacích iniciativ.

Prozatím největší akce s názvem Global Quantum Symposium 2024 se uskutečnila od 18. do 20. března 2024 právě v nově budovaném areálu v Basileji. Velvyslanectví ČR v Bernu ve spolupráci s agenturou CzechInvest a Honorárním konzulátem ČR v Basileji na této konferenci otevřelo, v rámci projektu na podporu ekonomické a vědecké diplomacie PROPED, svůj oficiální český stánek. Všichni účastníci z řad českých odborníků tak měli ideální příležitost být tři dny přímo v centru dění.

„Akce QBasel byla jedinečnou příležitostí setkat se s odborníky nejen evropského, ale celosvětového významu v oblasti vývoje kvantových technologií a kvantového počítání. Velice se mi líbilo, že organizátoři dali prostor technologiím supravodivostním a také nově na síle nabírající technologii kvantového žíhání. Akce byla pořádána na místě budoucího centra vývoje kvantových technologií, a tím Švýcaři ukazují Evropě cestu, kterou se můžeme v této oblasti vydat a dohnat tak světové lídry. Na akci bylo možno založit celou řadu kontaktů, které dále budeme podporovat, a jsou zárodkem pro budoucí spolupráce. V tomto ohledu byla také velice cenná přednáška na aktuální dotační příležitosti NATO. Jako klíčovou zde vidím i budoucí roli ambasády ČR, protože ve zmíněné lokalitě bude možno žádat o finanční podporu k založení „spin-off“ či „start-up“ projektů i pro zájemce z ČR a navázat na technologické know-how Švýcarska, které je v dané oblasti překvapivě výkonné, vzhledem k tomu, o jak malou zem se jedná.“, říká prof. RNDr. Marek Lampart, Ph.D. z IT4 Innovation.

Český stánek, s výstižným názvem Czech Quantum, hrál na konferenci svou propagační a prezentační roli skvěle, především díky profesionálnímu přístupu všech členů české skupiny. Celé třídenní akce se kromě nás oficiálně účastnili také diplomatičtí zástupci z USA, Kanady a Japonska. Pro více podrobných informací o Global Quantum Symposium 2024 můžete využít tiskovou zprávu.

„Quantum Symposium 2024 byla důležitá událost ve světě kvantových technologií. Kromě různých přístupů k tvorbě kvantového hardware bylo také představeno, kde různé společnosti očekávají kvantovou výhodu oproti konkurenci, pramenící z včasné adopce technologie. Tyto sdílené zkušenosti od velkých evropských firem, technologické novinky, nové kontakty a hlavně vhled do toho jako inovační hub funguje, jsou cenné informace, které se pokusíme uplatnit v posunutí české kvantové komunity mezi lídry v této oblasti.“, Mgr. Ondřej Král, Quantum Ambassador, IBM

Díky spolupráci, kterou Velvyslanectví ČR v Bernu a Honorární konzulát ČR v Basileji se švýcarským centrem kvantových technologií Quantum Basel navázali, můžeme do budoucna realizovat další česko-švýcarské projekty a společné aktivity. Soukromý švýcarský investor v dané lokalitě staví osm nových budov, které mají sloužit jako inkubátor a cluster pro výzkum a práci nově vzniklých startupů. To je příležitost pro české firmy a instituce, které by chtěly působit přímo v centru dění.

„Jako mladá výzkumná organizace disponující unikátními laserovými zdroji se ELI ERIC snaží aktivně vyhledávat nové příležitosti jak k obohacení vlastního vědeckého programu, tak i k rozšíření nabídky pro potenciální nové uživatele z akademické i průmyslové sféry. Díky pozvání na tuto akci a perfektní organizaci české účasti jsme měli možnost seznámit se se světovou špičkou ve výzkumu a vývoji kvantových počítačů a jejich budoucích aplikací a na základě informací a kontaktů, které jsme zde získali, začít rozvíjet naši vlastní strategii v tomto pro nás poměrně novém směru. Věříme, že se brzy staneme platnými členy mezinárodní „kvantové komunity“ a obohatíme ji umožněním přístupu k naším unikátním zdrojům a technologiím a také konw-how a expertize, kterou disponujeme v oblasti laserové fyziky a studia ultrarychlých kvantových jevů.“, dodává ing. Andrea Cejnarová, Ph.D. z ELI ERIC, ELI Beamlines Facility.

Jednou z účastnic sympozia byla i česká vědkyně Kristina Jarůšková z ČVUT v Praze, která v současnosti působí v jaderném výzkumném centru CERN v Ženevě.

„Symposium v Basileji pro mě bylo skvělou příležitostí rozšířit si obzory nad rámec quantum ML, se kterým jsem se setkala v CERN. Tematicky akce obsáhla nejen quantum computing, ale také kvantové technologie a jejich průmyslové aplikace, propojila soukromou sféru s akademickou a neziskovou oblastí. Velmi milé bylo také setkání s kolegy z Česka, kteří se velmi aktivně podílejí na rozvoji výzkumu v oblasti kvantových technologií v Praze i v Ostravě. Ukázalo se, že rychlejšímu rozvoji v quantumcomputing a qantum technologies by kromě nezbytného navázání zahraničních spoluprací mohlo pomoci také vytvoření jednotné české quantum iniciativy, která by propojila výzkumníky napříč Českem a pomohla zviditelnit české quantum na zahraniční scéně. Věřím, že ambasáda ČR v Bernu bude tyto snahy nadále podporovat a pomůže propojit české instituce a firmy s rozvinutější švýcarskou quantum scénou.“

 

Chcete se o projektu Quantum Basel dozvědět více? Nebo o dalších aktivitách v rámci ekonomické a vědecké diplomacie ve Švýcarsku? Neváhejte kontaktovat Velvyslanectví České republiky v Bernu, nebo Honorární konzulát České republiky v Basileji.

 

Zdeněk Eliáš, ekonomický specialista Velvyslanectví České republiky v Bernu.

Kvantové technologie: brána k Průmyslu 5.0

Kvantové technologie: brána k Průmyslu 5.0

Kvantové technologie: brána k Průmyslu 5.0

Kvantové technologie: brána k Průmyslu 5.0

Kvantové technologie: brána k Průmyslu 5.0

Kvantové technologie: brána k Průmyslu 5.0

Kvantové technologie: brána k Průmyslu 5.0

Kvantové technologie: brána k Průmyslu 5.0

Kvantové technologie: brána k Průmyslu 5.0

Kvantové technologie: brána k Průmyslu 5.0

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688