Research (Česká spořitelna)
Investice  |  26.03.2024 09:07:29

Letem světem: maniodepresivní Češi, koncepty, Čína vs. EU a energie

Máme úterý, tak alespoň začněme dobrou zprávou. Důvěra českých domácností i firem se zvýšila. Velký skokem prošla psychika lidí. Ještě na přelomu roku jsme byli ve větší depresi než v první vlně covidu, kdy jsme se všichni zavřeli doma se svou rodinou, s tunou těstovin a toaleťáku.

Za větší depresi mohla za to samozřejmě inflace, dramatický pokles kupní síly a návrat s reálnou spotřebou o několik let zpátky. Současný pokles inflace ke dvěma procentům umožnil, aby domácnosti opět začaly zvyšovat svou reálnou spotřebu. Pokud bychom se dostali z depresní fáze do manické fáze, tak by růst spotřeby mohl být ještě vyšší, protože bychom mohli snížit míru úspor. Ta se zvýšila s covidem a zůstala nad svých dlouhodobým průměrem.

Jaký ekonomický koncept bychom fakt měli znát? Na prvním místě s vysokým náskokem (průzkum mezi švédskými ekonomy) skončily náklady obětované příležitosti (opportunity costs). Náklady obětované příležitosti = hodnota nejlepší alternativy, která jsme se vzdali v důsledku našeho rozhodnutí. Pochopení konceptu je zásadní pro efektivní rozhodování v prostředí s omezenými zdroji. Pozor, i nerozhodnutí má náklady obětované příležitosti.

Na dalších místech: úroky, marginalismus (mezní užitek, mezní náklady apod.), nabídka a poptávka a na pátém místě inflace.

Čína vs. EU: obchod. Čína byla v roce 2023 největším partnerem pro dovoz zboží do EU s 20,5 % (514,4 miliard EUR). Následovaly Spojené státy americké (13,7 %) a Spojené království (7,2 %). Ve vývozu zboží z EU je Čína třetím největším partnerem (8,8 %; 223,5 miliard eur), kdy na špici byly Spojené státy americké (s 19,7 %) a druhé Spojené království s 13,1 %.

V absolutní hodnotě mezi třemi největšími dovozci zboží z Číny do EU jsou Nizozemsko (117 miliard eur), Německo (95 miliard eur) a Itálie. V případě podílu dovozu čínského zboží však o parník vede Česko (se 43,7 % před druhým Estonskem (30,2 %).

Z jakého zdroje nejvíce v EU vyrábíme elektřinu? Nejvyšší podíl má dlouhodobě jádro. Ano, už dekády nejvíce elektřiny v EU vyrobí bezemisní zdroj. Na druhé místo se vloni dostal vítr. Na třetím je plyn.

Jak jednotlivé sektory ovlivní automatizace včetně dopadu AI? Odhady ukazují, že bankovnictví bude ovlivněno AI více než kterékoli jiné odvětví. V bankovnictví podíl činností, které mají vysoký potenciál pro automatizaci, dosahuje 39 %. A další třetina činností má vysoký potenciál pro zvýšení produktivity. Na prvním místě bankovnictví, pak pojištění a na třetím kapitálové trhy.

David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny 

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688