OCP (Oční centrum Praha)
Zdraví  |  25.03.2024 11:17:31

Kdy vzít děti k očnímu? Pozdě zachycené vady nejdou spravit

Otázka, kterou si jistě klade celá řada rodičů je, kdy začít s prohlídkami u očního lékaře. Vývoj vidění u dětí je složitý proces, který se odehrává od narození až do sedmi až osmi let. Vady, které jsou v tomto období neodhaleny nebo zanedbány, jsou často nevratné. V tomto období je tedy důležité dbát na preventivní prohlídky zraku, které jsou nezbytné právě pro včasnou detekci a léčbu potenciálních problémů se zrakem u dětí.

První screening zraku se provádí ještě v porodnici a jeho pomocí lze u novorozenců odhalit například vrozený šedý zákal. Následně provádí vyšetření zraku pediatr v rámci pravidelných kontrol, aby se ujistil, že vývoj probíhá tak, jak má. Nicméně i rodiče by měli být obezřetní.

„Už u kojenců po půl roce věku by si rodiče měli všímat, zda dítě nešilhá nebo zda nějakým zvláštním způsobem nenaklání hlavu, když se dívá. U batolat je pak dobré si všímat, zda dítě často nepadá či nenaráží do nábytku. Pokud něco takového pozorujeme nebo máme pocit, že dítě hůře vidí, je vždy vhodné navštívit očního lékaře,“ upozorňuje MUDr. Michaela Ratajová z Očního centra Praha, která se stará o dětský zrak rovněž v oční ambulanci MediPort Holešovice.

Další preventivní vyšetření zraku u pediatra probíhá na tříleté a pětileté prohlídce. Cílem tohoto vyšetření je zjistit, zda dítě nešilhá, dobře vidí a zda netrpí jakoukoli skrytou vadou. Pokud dítě nespolupracuje či lékař zachytí jakoukoli odchylku, mělo by dítě podstoupit vyšetření u očního lékaře.

„Toto období je u dětí kritické nejen pro rozvoj zraku, ale vyvíjí se i koordinace obou očí, komunikace a spolupráce mezi okem a mozkem, která je podmínkou pro rozvoj prostorového vidění. Pokud mozek dostává z jednoho oka horší ‚obraz‘ než z druhého, začne horší oko tlumit a vyvíjí se amblyopie (tupozrakost), která je léčitelná jen v dětském věku. V dospělosti již tupozrakost bohužel léčit nejde,“ vysvětluje paní doktorka Ratajová.

Další vyšetření by pak dítě mělo absolvovat v souvislosti s nástupem do školy. Rodiče tak budou mít jistotu, že jejich prvňáček uvidí správně na tabuli a nebude mít start ve škole zbytečně ztížen jakoukoliv skrytou oční vadou, ať už dalekozrakostí, krátkozrakostí, nebo třeba astigmatismem. V průběhu školní docházky je pak dobré nechat dítěti vyšetřit zrak v případě jakýchkoli obtíží a při zhoršení vidění.

Rodiče s brýlemi by měli být obezřetnější

Pokud některý z rodičů nosí brýle, či dokonce v dětství trpěl nějakou dětskou oční vadou, jako je šilhání, tupozrakost či vyšší dioptrická vada, měla by být u jejich dítěte prevence přísnější. První screening zraku se v tomto případě doporučuje již v šesti měsících dítěte a poté by se mělo preventivní vyšetření absolvovat každého půl roku.

„Genetika má značný vliv na vznik očních vad včetně rizika, že vada může být přenášena z jednoho člena rodiny na druhého. Například některé typy astigmatismu, dalekozrakosti, krátkozrakosti, strabismu (šilhání) a dalších očních vad mohou být děděny. U dětí s genetickou zátěží je tedy včasná prevence skutečně zásadní,“ dodává paní doktorka Ratajová.

V případě obtíží nečekejte na prevenci

Je důležité si uvědomit, že veškeré preventivní prohlídky a jejich doporučené intervaly mohou být upraveny podle individuálních potřeb dítěte. Zároveň je potřeba jednat ihned, pokud si všimnete jakýchkoli známek potenciálních problémů se zrakem svého dítěte. I když si nejste jistí, objednejte ho na vyšetření u očního lékaře.

„Důvodem vzít dítě k očnímu lékaři by měly být jakékoliv změny ve vidění – například pokud si dítě stěžuje na potíže s viděním, jako je rozmazané vidění, potíže s ostrostí, dvojité vidění nebo ztráta vidění v určitých oblastech. Zároveň je vhodné zvážit oční vyšetření i v případech, kdy vaše dítě trápí časté bolesti hlavy nebo když má problém se soustředěním ve škole a učením. I tyto problémy může často způsobovat nějaká oční vada,“ dodává MUDr. Ratajová.

Prevence u školáků i nové znalosti

V Očním centru Praha se dlouhodobě zaměřujeme na prevenci a vzdělávání. Proto jsme u nás uspořádali speciální exkurzi pro malé školáky.

V rámci exkurze podstoupili všichni žáci i jejich paní učitelky preventivní oční vyšetření, během kterého jsme jim změřili dioptrie, vyfotografovali oční pozadí a nechali je vyšetřit i očním lékařem. Děti se při měření seznámily s tím, co který přístroj měří, mohly se dívat na obrazovky při měření i focení oka. Kromě vyšetření si i prohlédly jednotlivé prostory kliniky, prostřednictvím kamer nahlédly i na operační sály a v rámci teoretické části se seznámily s anatomií oka, vývojem vidění a základními očními vadami. Celý preventivně vzdělávací program se moc vydařil – děti si pobyt u nás moc užily a zároveň vědí, že mají zrak v pořádku.

 

 

Oční centrum Praha

OCP je soukromá oční klinika s dlouholetými zkušenostmi, která poskytuje zdravotní péči v oboru očního lékařství již od roku 2000. Po celou dobu existence je naší nosnou myšlenkou "Návrat do jasného světa na dosah ruky” a za uplynulých 20 let jsme do jasného světa vrátili téměř 100.000 pacientů, kteří byli na naší klinice úspěšně operováni. Poskytování kvalitní péče a lidský přístup ke každému pacientovi v Očním centru Praha vždy byl, je a bude i do budoucna na prvním místě.

Více informací na: www.ocp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Zdraví:

Út 10:09  OCT: nový pohled do oka přinesl revoluci v diagnostice OCP (Oční centrum Praha)
20.04.2024  V Česku ani v EU jako celku nedošlo za únor 2024 k nadúmrtí Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
15.04.2024  Podmořský svět, který léčí Redakce (Bydlet.cz)
12.04.2024  Když jaro pálí aneb tipy pro alergické oči OCP (Oční centrum Praha)

Přečtěte si také:

29.11.2022S cukrovkou k očnímu? Ano, a pravidelně Tisková zpráva (Tisková zpráva)
15.09.2021Hypotéku je lepší vzít si pozdě nežli ještě později Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688