OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  22.03.2024 14:00:00

Počet insolvencí společností loni celosvětově vzrostl

V roce 2023 počet společností, které se nacházely v insolvenci, vzrostl dle analýzy Allianz Trade celosvětově o 7 procent oproti předchozímu roku. Největší růst se projevil u dvou států střední EvropyMaďarsko, které zaznamenalo nárůst o 146 procent, a Polsko, ve kterém navýšení činilo o 70 procent.

Minulý rok přinesl dle očekávání velmi rychlý nárůst insolvencí podniků. U celé řady států došlo ke dvojcifernému nárůstu insolvencí – výrazné zvýšení zaznamenaly USA (40 %), Kanada (41 %) či Jižní Korea (65 %). Dvojciferné navýšení se nevyhnulo ani eurozóně (14 %), ve které nejvyššího procentuálního příbytku inflací oproti předchozímu měřenému roku nabylo Nizozemsko (52 %), Francie (35 %) a Německo (23 %). Počet insolvencí společností loni celosvětově vzrostl  1

Počet insolvencí společností loni celosvětově vzrostl  2

„Západní Evropa zůstala i přes mírné zpomalení růstu (15 % v roce 2023 oproti 23 % z roku 2022) klíčovým přispěvatelem k celosvětovému nárůstu insolvencí podniků. Důležitou roli hrála také Severní Amerika, kde došlo k výraznému zrychlení (+41 % oproti 2 % z roku 2022). Celosvětový růst však mohl být větší a dynamičtější – brzdila ho hlavně Čína, kde zaznamenali úbytek počtu insolvencí o 14 %. Vliv na snížení sehrály i rozvíjející se trhy v Indii (o 8 % méně) či Jihoafrická republika (-13 %). Znepokojujícím faktorem je zejména nárůst insolvencí velkých podniků, což by mohlo generovat další riziko neschopnosti splácet pro menší dodavatele,“ říká Kateřina Kirakosjan, vedoucí oddělení pohledávek české pobočky Allianz Trade.

Růst insolvencí podniků se nevyhnul ani střední Evropě. Dva státy regionu naopak zaznamenaly největší procentuální nárůst z celosvětově sledovaných zemí. U Maďarska došlo k navýšení o 146 % a u Polska činilo o 70 %. Slovensko sice dosáhlo také na dvojciferný procentuální navýšení oproti předchozímu roku, avšak se 12 % patřilo pod průměr států eurozóny. Proti celosvětovému trendu v minulém roce šlo Česko – za rok 2023 se snížil počet insolvencí společností o 4 %.

„I přes tento trend se podíl nákladů na výplatu pojistného plnění z insolvencí, u naší pojišťovny Allianz Trade v České republice, v roce 2023 navýšil dvojnásobně. Rozsáhlý dopad na tento nárůst však mají insolvence velkých domácích společností z druhého pololetí minulého roku,“ dodává Kateřina Kirakosjan.

Globální nárůst insolvencí však dle analýz Allianz Trade letos ještě neskončí

„Nižší ekonomický růst, narušení obchodu a geopolitická nejistota připravují půdu pro další zrychlení globálních insolvencí podniků v letošním roce. V Allianz Trade očekáváme, že v letošním roce již třetí celosvětový růst v řadě. Největší nárůst se očekává v USA (28 %), Španělsku (28 %) a Nizozemsku (31 %). Tento trend dle našich analýz by mohl skončit následující rok, kdy očekáváme stabilizaci, která bude pramenit z ekonomického oživění,“ vysvětluje Kateřina Kirakosjan.

oPojištění.cz
informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 11:50  Rakouské ženy žijí déle ve špatném zdravotním stavu OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St 17:00  Jak vypadá rakouský vozový park? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688