ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  19.03.2024 12:00:00

Komise doporučuje opatření pro boj proti padělání a lepší ochranu práv duševního vlastnictví

Komise doporučuje opatření k boji proti padělání

Komise dnes přijala doporučení k boji proti padělání, a to jak off-line, tak on-line, a k lepšímu prosazování práv duševního vlastnictví. Cílem doporučení, známého také jako soubor nástrojů EU proti padělání, je podpořit spolupráci mezi držiteli práv, poskytovateli služeb a donucovacími orgány a zároveň podporovat osvědčené postupy a využívání moderních nástrojů a technologií. Skládá se ze strategických iniciativ zaměřených na boj proti padělání a posílení prosazování práv duševního vlastnictví, přičemž stanoví specializované nástroje ke zvýšení odolnosti společností a jejich schopnosti lépe chránit svá nehmotná aktiva, a to i proti kybernetickým krádežím.

Mezi klíčová opatření navržená Komisí v jejím doporučení patří:

  • Určení jednotného kontaktního místa pro otázky prosazování práv duševního vlastnictví a rozšíření využívání stávajících nástrojů, jako je portál pro prosazování práv duševního vlastnictví zpřístupněný Úřadem Evropské unie pro duševní vlastnictví (EUIPO).
  • Vybízení signatářů memoranda o porozumění o prodeji padělaného zboží na internetu, aby usilovali o status důvěryhodného oznamovatele podle aktu o digitálních službách, čímž se zajistí, že budou mít při podávání oznámení nezákonného obsahu přednost. Signatáři a další poskytovatelé zprostředkovatelských služeb se vyzývají, aby se podíleli na modernizaci memoranda o porozumění.
  • Přizpůsobení postupů pro boj proti novým padělatelským praktikám, řešení otázek, jako jsou zrcadlové internetové stránky s dynamickými soudními příkazy, optimalizace sdílení informací v soudních řízeních a zajištění přiměřené náhrady škody, včetně materiálních i morálních škod.
  • Podpora využívání alternativního řešení sporů u všech sporů v oblasti duševního vlastnictví, které nabízí nákladově efektivní a účinnou možnost, zejména v případě přeshraničních sporů a malých a středních podniků.
  • Přehodnotit a případně zvýšit maximální sankce za závažné trestné činy v oblasti duševního vlastnictví.
  • Posílit pravomoci orgánů dozoru nad trhem, aby mohly dále odhalovat padělání a bojovat proti němu.
  • Rozvíjet postupy zaměřené na rychlejší, levnější a ekologičtější skladování a likvidaci padělků.
  • Přizpůsobení postupů v oblasti duševního vlastnictví umělé inteligenci a virtuálním světům s využitím technologie blockchain pro systémy sledovatelnosti dodavatelského řetězce a rozpoznávání obsahu k odhalování padělků a nedovolených napodobenin.
  • Začlenění obsahu duševního vlastnictví do vnitrostátních osnov odborné přípravy a vzdělávání, zejména v oblasti prosazování práva a obchodních studií.

Klíčové nástroje navržené Komisí v jejím doporučení, určené zejména malým a středním podnikům:

  • V rámci Fondu pro malé a střední podniky, což je iniciativa Komise prováděná úřadem EUIPO, nová služba s názvem IP scan enforcement voucher proplácí náklady vzniklé malým a středním podnikům, které žádají odborníky o počáteční poradenství ohledně toho, jak vymáhat svá práva v případě porušení práv duševního vlastnictví nebo jak se vyhnout porušování práv duševního vlastnictví jiné společnosti.
  • Komise vypracuje soubor nástrojů pro prevenci kybernetických krádeží, který poskytne informační materiály a školení. To pomůže malým a středním podnikům předcházet kybernetickým útokům (např. hackerským útokům) proti obchodním tajemstvím nebo na ně reagovat.
  • Komise vypracuje v úzké spolupráci s průmyslem a členskými státy kontrolní seznam s pokyny ohledně toho, jak mohou malé a střední podniky využívat umělou inteligenci, aniž by byla ohrožena jejich nehmotná aktiva.

Další kroky

Komise bude spolu s úřadem EUIPO pečlivě sledovat účinky a provádění tohoto doporučení. Na tomto základě Komise posoudí účinky doporučení do tří let od jeho přijetí. Komise poté rozhodne, zda jsou zapotřebí další opatření na úrovni EU s ohledem na technologický vývoj a výsledky probíhající studie o prosazování, kterou Komise provádí. Posouzení se bude rovněž zabývat případným dopadem provádění aktu o digitálních službách a doporučení o boji proti internetovému pirátství sportovních a jiných živých akcí na prosazování práv duševního vlastnictví.

Pozadí

Doporučení navazuje na akční plán pro duševní vlastnictví z roku 2020, v němž se Komise zavázala posílit prosazování práv duševního vlastnictví přijetím aktu o digitálních službách a vytvořením souboru nástrojů proti padělání, který bude přijat spolu s tímto doporučením.

Dnes zveřejněné doporučení vychází z výsledků rozsáhlých konzultací částečně zprostředkovaných úřadem EUIPO prostřednictvím Střediska EU pro sledování porušování práv duševního vlastnictví, která zahrnovala několik seminářů zúčastněných stran v letech 2021 a 2022, výzvu ke sdělení skutečností, kulatý stůl na vysoké úrovni pořádaný komisařem Thierrym Bretonem v červnu 2022 a zasedání odborných skupin, jakož i mezinárodní summit o prosazování práv duševního vlastnictví, který se konal v červnu 2023.

Práva duševního vlastnictví hrají v hospodářství EU významnou úlohu, neboť činnosti zahrnující duševní vlastnictví představují téměř 50 % HDP EU a zajišťují téměř 40 % zaměstnanosti. Padělání a pirátství se bohužel staly naléhavými obavami, které podkopávají investice a inovace pro společnosti v EU a představují riziko pro spotřebitele a životní prostředí. Malé a střední podniky jsou v tomto prostředí obzvláště zranitelné a je u nich mnohem větší pravděpodobnost selhání v důsledku porušování práv duševního vlastnictví než větší společnosti.

Padělání je problémem, který přesahuje rámec luxusního zboží a má dopad na výrobky běžné spotřeby, jako jsou potraviny, kosmetika a textilie, až po základní náhradní díly pro větrné turbíny, vlaky a letadla. V roce 2019 představovaly padělané výrobky téměř 6 % veškerého dovozu do EU, dosáhly hodnoty 119 miliard EUR, což vedlo k odhadované ztrátě 670.000 přímých pracovních míst a 15 miliard EUR ušlých daňových příjmů.

Pro více informací

Doporučení k boji proti padělání

Otázky a odpovědi týkající se doporučení o boji proti padělání

Informativní přehled o doporučení pro boj proti padělání

Quote

Boj proti padělání je klíčovým prvkem ochrany našeho inovativního prostředí. Jedinou cestou kupředu je, aby členské státy koordinovaly svou činnost a současně spolupracovaly.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-03-18

Účinné nástroje proti padělání mají zásadní význam pro ochranu duševního vlastnictví, bezpečnost spotřebitelů a inovace. Díky aktu o digitálních službách online platformy nesou odpovědnost za svou úlohu v boji proti padělanému zboží. Dnešní doporučení obsahuje řadu dalších nástrojů pro boj proti padělání, které podporují konkurenceschopnost malých a středních podniků a podniků v celé Evropě.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-03-18

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688