ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  20.03.2024 12:30:00

Strategický plán programu Horizont Evropa 2025–2027 pro výzkum a inovace s cílem podpořit cestu k zelené, digitální a odolné budoucnosti

Strategický plán programu Horizont Evropa pro výzkum a inovace na období 20252027

Komise dnes přijala druhý strategický plán pro program Horizont Evropa. Plán, který byl oznámen na stěžejních Dnech výzkumu a inovací, stanoví tři klíčové strategické směry pro financování výzkumu a inovací ze strany EU na poslední tři roky programu (20252027):

  • Zelená transformace;
  • Digitalizace,
  • Odolnější, konkurenceschopnější, inkluzivnější a demokratičtější Evropa.

Cílem těchto směrů je řešit klíčové globální výzvy, jako je změna klimatu, ztráta biologické rozmanitosti, digitální transformace a stárnutí obyvatelstva.

Otevřená strategická autonomie a zajištění vedoucí úlohy Evropy při vývoji a zavádění kritických technologií jsou zastřešujícími zásadami, které se uplatňují ve všech třech klíčových strategických směrech.

Strategický plán zvyšuje ambice programu Horizont Evropa v oblasti biologické rozmanitosti a zavazuje se k cíli 10 % celkového rozpočtu programu Horizont Evropa na období 20252027 věnovat na témata související s biologickou rozmanitostí. Tento nový závazek doplňuje stávající cíle pro výdaje v oblasti klimatu (35 % po dobu trvání programu Horizont Evropa) a hlavní digitální činnosti (13 miliard EUR ve stejném období).

Strategický plán určuje devět nových evropských spolufinancovaných a spoluprogramovaných partnerství: Mozkové zdraví, lesy a lesnictví pro udržitelnou budoucnost, inovativní materiály pro EU, suroviny pro ekologickou a digitální transformaci, odolné kulturní dědictví, sociální transformace a odolnost, solární fotovoltaika, textilní výrobky budoucnosti a virtuální světy.

Strategický plán rovněž poskytuje přehled o tom, jak mise EU dosáhly v prvních letech. Státní plán zavádí nástroj Nového evropského Bauhausu (NEB) jako novinku. Nový evropský Bauhaus je průkopnické hnutí, které spojuje občany, obce, odborníky, podniky, univerzity a instituce, aby reprezentovali a společně dosáhli udržitelného a inkluzivního života v Evropě i mimo ni. Vzhledem k průřezové povaze NEB a jeho obsahu v oblasti výzkumu a inovací bude Nový evropský Bauhaus prováděn jako průřezové téma v pracovních programech programu Horizont Evropa na období 20252027. Tato složka výzkumu a inovací bude doplněna o složku zavádění, která bude realizována prostřednictvím synergií s dalšími programy EU. Tyto dvě složky budou společně označovány jako „nástroj NEB“.

Plán se zabývá řadou konkrétních otázek, jako je rovnováha výzkumu a inovací a integrace společenských a humanitních věd. Pokud jde o první z nich, strategický plán se zavazuje poskytovat vyváženou podporu činnostem s celou řadou vyspělosti a úrovní technologické připravenosti, a to od výzkumu založeného na znalostech a výzkumu v rané fázi až po inovace až po demonstrace a první nasazení, například v modelových regionech, živých laboratořích a majáku. Zavazuje se rovněž k posílení kooperativních výzkumných projektů s nízkou úrovní technologické připravenosti a úrovní vyspělosti v rámci pilíře II.

Účinná integrace společenských a humanitních věd do všech klastrů, včetně všech misí a partnerství, je klíčovou zásadou programu. To se odráží v označení konkrétních témat a požadavku na posouzení jejich společenského dopadu. Společenské a humanitní vědy budou začleněny do příslušných projektů, od jejich vypracování až po jejich výběr a hodnocení.

Další kroky

Hlavní strategické směry jsou hlavními zásadami programu Horizont Evropa a budou prováděny prostřednictvím pracovních programů. Pracovní programy stanoví možnosti financování výzkumných a inovačních činností prostřednictvím tematických výzev k předkládání návrhů a témat.

Hlavní pracovní program Horizont Evropa 2025 bude vypracován podle směrů nově přijatého strategického plánu. V dubnu 2024 zahájí Komise možnost zpětné vazby pro pracovní program na rok 2025, která bude otevřena všem zúčastněným stranám.

Pozadí

Strategický plán programu Horizont Evropa na období 20252027 vychází z rozsáhlé analýzy provedené útvary Komise, včetně analýzy nedostatků týkajících se chybějících témat a potenciálních nedostatků v oblastech intervence stanovených v právním základu programu Horizont Evropa. Strategický plán byl vypracován společně útvary Komise a vypracován společně s Evropským parlamentem, členskými státy a přidruženými zeměmi, jakož i s více než 2000 zúčastněnými stranami a občany, kteří přispěli v různých fázích procesu strategického plánování programu Horizont Evropa, jako je vůbec největší veřejná konzultace o evropských rámcových programech pro výzkum a inovace.

Pro více informací

Více informací o strategickém plánu programu Horizont Evropa

Strategický plán programu Horizont Evropa na období 2025–2027

Informativní přehled

Analýza strategického plánu Horizont Evropa na období 2025–2027

Evropská partnerství

Mise EU

Dny výzkumu a inovací 2024

Dokument o přidané hodnotě evropských investic do výzkumu a inovací

Dokument o důvodech investování do záležitostí výzkumu a inovací – odůvodnění veřejných a soukromých investic

Evropský portál pro financování a nabídková řízení

Quote

Stanovením klíčových strategických směrů pro financování výzkumu a inovací v EU můžeme směrovat investice do špičkového výzkumu a průlomových inovací. Prostřednictvím pracovních programů programu Horizont Evropa můžeme řešit klíčové výzvy, jako je změna klimatu, ztráta biologické rozmanitosti, digitální transformace a stárnutí obyvatelstva. Náš strategický plán určuje devět nových oblastí: Mozkové zdraví, lesnictví pro udržitelnou budoucnost, inovativní materiály, suroviny pro ekologickou a digitální transformaci, kulturní dědictví, sociální transformace, solární fotovoltaika, textilní výrobky budoucnosti a virtuální světy.
Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk 2024-03-19

Náš výzkumný a inovační program je základem naší budoucí prosperity a konkurenceschopnosti. Strategický plán na poslední tři roky programu Horizont Evropa zajišťuje, aby naše financování výzkumu a inovací bylo základem našich ambicí v oblasti klimatu, biologické rozmanitosti a digitálních technologií, a zároveň zachovává flexibilitu, kterou potřebujeme k tomu, abychom mohli reagovat na jakékoli vznikající potřeby.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-03-19

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688