ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  21.03.2024 11:39:00

Otázky a odpovědi týkající se zlepšení kvality stáží v EU

Otázky a odpovědi týkající se zlepšení kvality stáží v EU

Proč Komise předkládá nové iniciativy ke zlepšení kvality stáží?

Stáže by měly být přístupné všem mladým lidem bez ohledu na jejich socioekonomické zázemí a měly by poskytovat cenné zkušenosti, které jim pomohou vstoupit na trh práce.

Rámec kvality stáží z roku 2014 uvádí 21 zásad, podle nichž mají členské státy zajistit vysoce kvalitní stáže, mimo jiné stanovením písemných dohod o stážích, jasně definovaných cílů učení a transparentních informací o odměňování a sociální ochraně.

Hodnocení Komise ukázalo, že stávající rámec pomáhá členským státům zajistit, aby mladí lidé získali cenné odborné zkušenosti. Zdůraznilo pozitivní dopad rámce, zejména v zemích s méně rozvinutými systémy stáží, a potvrdilo relevantnost rámce EU. Z hodnocení však také vyplývá, že v oblasti uplatňování, monitorování a prosazování jeho zásad kvality existuje prostor pro zlepšení. Kromě toho Evropský parlament ve svém usnesení z června 2023, jakož i občané EU prostřednictvím Konference o budoucnosti Evropy vyzvali Komisi, aby unijní rámec aktualizovala, a zabezpečila tak kvalitní stáže. Předkládaná iniciativa odráží politický závazek, o kterém ve svých politických směrech hovoří předsedkyně von der Leyenová, tedy závazek reagovat na usnesení Evropského parlamentu.

Komise dnes přijala opatření a navrhla soubor iniciativ k zajištění kvalitních stáží. Navrhovaná směrnice se zaměřuje na prosazování pracovních podmínek stážistů, kteří mají podle judikatury EU, vnitrostátních předpisů a kolektivních smluv status pracovníka, a bojuje proti zakrývání řádných pracovních poměrů stážemi. Navrhované posílené doporučení Rady se zabývá otázkami spojenými se stážemi, jako je spravedlivá odměna, sociální ochrana a přístup ke stážím. Vztahuje se na všechny stážisty bez ohledu na jejich zaměstnanecký status nebo druh stáže, které se účastní.

Dnešní balíček rovněž navazuje na Evropský rok mládeže, přispívá k provádění Evropského roku dovedností a podporuje iniciativy Komise v oblasti zaměstnanosti mladých lidí, jako jsou posílené záruky pro mladé lidi.

Zohledňuje rovněž průzkum Eurobarometr z dubna 2023 na téma „Integrace mladých lidí na trhu práce se zvláštním zaměřením na stáže“, který ukazuje, že stáže jsou pro mladé lidi důležitým odrazovým můstkem na trhu práce. Čtyři z pěti dotázaných mladých lidí (78 %) absolvovali alespoň jednu stáž a pro každého pátého (19 %) byla stáž jejich první pracovní zkušeností. Sedm z deseti lidí (68 %) našlo v návaznosti na stáž zaměstnání a více než polovina z nich (39 %) podepsala pracovní smlouvu se stejným zaměstnavatelem.

Co je v dnešním balíčku nového?

Nově navržená směrnice společně s posíleným rámcem kvality stáží zlepší využívání a kvalitu stáží a přístup k nim, a to:

  • zkvalitněním stáží prostřednictvím lepších pracovních podmínek a lepšího vzdělávacího obsahu a doporučením, aby byla za všechny stáže vyplácena spravedlivá odměna,
  • podporou přístupu stážistů k jejich pracovním právům podle unijních a vnitrostátních právních předpisů a zamezením toho, aby zaměstnavatelé stážemi zakrývali řádné pracovní poměry,
  • doporučením, aby stážisté měli přístup k odpovídající sociální ochraně v souladu s vnitrostátními právními předpisy členských států,
  • podporou přístupu mladých lidí ke stabilní kariéře prostřednictvím lepšího poradenství a pomoci, a to jak během stáží, tak po jejich skončení,
  • podporou rovného přístupu ke stážím pro osoby ve zranitelném postavení a usnadněním přístupu k přeshraničním stážím a stážím na dálku nebo hybridním stážím.

Jak iniciativa Komise reaguje na usnesení Evropského parlamentu a Konferenci o budoucnosti Evropy?

Dnešní balíček do značné míry odráží priority a opatření uvedené v usnesení Evropského parlamentu z června 2023 a v závěrečné zprávě o Konferenci o budoucnosti Evropy.

Balíček především obsahuje směrnici, jejímž cílem je zlepšit přístup stážistů k pracovním právům a zajistit, aby stáže nebyly využívány k nahrazení řádných pracovních míst. Nedílnou součástí tohoto úsilí budou cílené kontroly zaměřené na boj proti zneužívání a na zlepšení prosazování, jak požaduje Evropský parlament.

Kromě toho Komise prostřednictvím navrhovaného posíleného doporučení Rady vyzývá členské státy, aby zavedly nové zásady kvality, jako jsou spravedlivá odměna, přístup k odpovídající sociální ochraně pro všechny stážisty, lepší přístup pro zranitelné skupiny a přístupná pracoviště. Komise se rovněž zasazuje o větší podporu přeshraničních stáží a lepší shromažďování údajů o stážích.

Jak iniciativy Komise řeší otázku odměňování?

Komise plně podporuje cíl zlepšit kvalitu stáží, a to i prostřednictvím spravedlivého odměňování. Dnešní balíček pomůže řešit otázku kvalitních stáží komplexním způsobem při dodržení rozsahu pravomocí EU.

Navrhovaná směrnice zavádí zásadu nediskriminace v případě stážistů, kteří jsou podle judikatury Evropské unie, vnitrostátních předpisů a kolektivních smluv považováni za „pracovníky“. Zajišťuje, aby v oblasti pracovních podmínek, jako je odměňování, nebylo v zásadě se stážisty zacházeno méně příznivě než s běžnými zaměstnanci téhož zaměstnavatele, neexistují-li pro rozdílné zacházení objektivní důvody.

Posílené doporučení vyzývá členské státy, aby zajistily, že všichni stážisté budou spravedlivě odměňováni.

Co dalšího dělá Komise na podporu zaměstnanosti mladých lidí?

EU podporuje mladé lidi prostřednictvím řady politických programů:

Další informace

Komise přijímá opatření ke zlepšení kvality stáží v EU

Návrh směrnice

Návrh doporučení Rady

Posouzení dopadů

Hodnocení Komise týkající se doporučení k rámci kvality stáží z roku 2014, provedené v roce 2023

Stránka Komise o stážích

Evropský rok dovedností

Průzkum Eurobarometr o stážích

Přihlaste se k odběru elektronického zpravodaje Komise o zaměstnanosti, sociálních věcech a sociálním začleňování

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688