ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  21.03.2024 12:00:00

23 měst získala značku mise EU za jejich úsilí o dosažení klimatické neutrality (video)

23 měst, kterým byla udělena značka mise EU

Dnes byla značka mise EU udělena 23 městům, která jsou součástí mise EU pro klimaticky neutrální a inteligentní města, jedné z misí EU v rámci programu Horizont Evropa. Označení uznává plány měst na dosažení klimatické neutrality již do roku 2030 a jejím cílem je usnadnit přístup k veřejnému a soukromému financování za účelem dosažení tohoto cíle. Prvních deset měst obdrželo označení v říjnu 2023.

Značku mise EU udělila Iliana Ivanova, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež, během slavnostního ceremoniálu s starosty a zástupci měst na Dnech výzkumu a inovací EU, což je největší fórum v Evropě pro diskusi o budoucnosti vědy a inovací a pro společné vytváření řešení s občany a zúčastněnými stranami.

Označení získalo 23 měst: Ioannina, Kalamata, Kozani, Soluň (Řecko), Heidelberg (Německo), Lovaň (Belgie), Espoo, Lahti, Lappeenranta, Tampere, Turku (Finsko), Barcelona, Seville (Španělsko), Pecs (Maďarsko), Malmö (Švédsko), Guimaraes, Lisabon (Portugalsko), Florencie, Parma (Itálie), Marseille, Lyon (Francie), Limassol (Kypr) a Izmir (Türkiye).

Značka mise EU je důležitým milníkem v činnosti měst. Oceňuje úspěšný rozvoj klimatických smluv pro města, které nastiňují celkovou vizi měst ohledně klimatické neutrality a obsahují akční plán i investiční strategii. Města spoluvytvářejí své klimatické smlouvy pro města s místními zúčastněnými stranami, včetně soukromého sektoru a občanů.

Další kroky

EU bude města i nadále podporovat v jejich práci na přeměně jejich ambiciózních plánů na seznam projektů.

To zahrnuje novou podporu prostřednictvím Evropské investiční banky (EIB). Komise a EIB dnes oznámily dohodu o navýšení finančních poradenských služeb poskytovaných EIB konkrétně městům účastnícím se mise, zejména těm, kterým byla udělena značka mise. Služby, včetně evropské energetické pomoci na místní úrovni (ELENA) a společné pomoci při podpoře projektů v evropských regionech (JASPERS), jsou navýšeny o téměř 19 milionů EUR, které budou přístupné městům mise prostřednictvím ústředního kontaktního místa v EIB. Tato dohoda bude provedena v rámci nadcházející změny pracovního programu Horizont Evropa 2024.

V průběhu tohoto roku Komise zahájí činnost „Cities Mission Capital Hub“. Tato iniciativa pomůže městům, která obdržela značku mise, připravit projekty na investice, nabídnout jim neutrální poradenství ohledně nejlepších řešení financování v úzké spolupráci se stávajícími poradenskými službami a uvést je do kontaktu s investory. Hlavní centrum by rovněž mělo promítnout investiční strategie měst do konkrétní řady potřeb produktů a služeb podle odvětví, aby průmysl mohl lépe posoudit poptávku a aby velké a malé podniky v EU zvýšily svou konkurenceschopnost.

Komise očekává, že v dubnu bude k přezkumu předloženo přibližně 30 dalších klimatických smluv pro města.

Pozadí

Města produkují více než 70 % celosvětových emisí CO2 a spotřebovávají více než 65 % světové energie. Opatření ve městech mají zásadní význam pro zmírňování změny klimatu a mohou významně přispět k urychlení úsilí o dosažení právně závazného závazku dosáhnout klimatické neutrality v EU jako celku do roku 2050, jakož i k cíli EU snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 % a obecněji splnit Zelenou dohodu pro Evropu. Cílem mise EU Města je pomoci evropským městům dosáhnout klimatické neutrality a poskytnout jejich občanům čistší ovzduší a bezpečnější dopravu a zbavit je dopravních zácp a hluku.

V dubnu 2022 bylo vybráno 100 měst v EU a 12 měst v zemích přidružených k programu Horizont Evropa. Testují inovativní meziodvětvové přístupy, mimo jiné pro zapojení občanů, řízení zúčastněných stran a vnitřní správu s cílem urychlit jejich cestu ke klimatické neutralitě. Budou tak fungovat jako experimentální a inovační centra, jejichž příklad budou do roku 2050 následovat všechna evropská města.

Ústředním prvkem mise jsou „smlouvy v oblasti klimatu“ (CCC), které každé zúčastněné město rozvíjí a provádí. CCC obsahují 1) část o klíčových závazcích, 2) akční plán klimatické neutrality a 3) investiční plán pro klimatickou neutralitu. Jsou vytvářeny společně s občany a zúčastněnými stranami za pomoci platformy misí (spravované v rámci projektu NetZeroCities).

První města předložila Komisi své Konference předsedů výborů na jaře 2023. Dne 12. října 2023 získala značku mise 10 měst: Sonderborg (Dánsko), Mannheim (Německo), Madrid,Valencie, Valladolid, Vitoria-Gasteiz a Zaragoza (Španělsko), Klagenfurt (Rakousko), Kluž-Napoca (Rumunsko) a Stockholm (Švédsko).

Pro více informací

Mise EU: Klimaticky neutrální a inteligentní města

Mise EU v rámci programu Horizont Evropa

Tisková zpráva: Deset evropských měst získalo značku EU za své plány na dosažení klimatické neutrality do roku 2030

Informativní přehled – Města na cestě ke klimatické neutralitě

Informativní přehled – „Mise EU „Města“: Probíhající mise

Quote

Blahopřeje všem 23 městům k tomuto úspěchu! Toto označení potvrzuje vaši usilovnou práci a odhodlání zajistit, aby vaše města byla klimaticky neutrální a lepší místa pro život. Těším se na konkrétní projekty, které rozvíjíte v souvislosti s pokrokem směrem ke konkurenceschopnější, ekologičtější a spravedlivější Evropě. Na této cestě Vás budeme i nadále podporovat.
Iliana Ivanovová, komisařka pro inovace, výzkum, kulturu, vzdělávání a mládež 2024-03-20

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688