Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Auto Moto  |  21.03.2024 15:23:18

Český boom elektromobility: Firmy se řadí na startovní čáru s podporou dotací

Zájem o elektromobilitu v Česku by se mohl zvýšit několikanásobně a srovnat se západem. Tento trend by mohl podpořit start přijímání žádostí o dotace na nákup elektromobilů od druhé poloviny března. Firmy navíc zjišťují, že se jim elektromobily vyplatí.

elektromobil

Zájem o elektromobilitu v Česku roste. V lednu 2024 se prodalo celkem 575 nových elektromobilů, což představuje meziroční nárůst o 33,4 %. Oproti západní Evropě je však Česko stále značně pozadu, nicméně, to se může v dohledné době začít dynamicky měnit.

Důvodem je dotační program na pořízení elektromobilu formou leasingu, kde je možné získat 200 000 (250 000 pro užitkové vozy), u kterého se očekává zahájení přijímání žádostí od druhé poloviny března, což by mohlo prodej elektromobilů výrazně zvýšit. „Na trhu sledujeme zajímavý jev, kdy spousta firem vyčkává, a o elektromobilech uvažuje,“ uvádí Ivo Hykyš, podporovatel fleetového prodeje a elektromobility ze společnosti Direct Auto.

Dotaci je možné získat pro elektromobily s cenou do 1,5 mil. , přičemž u užitkových vozů neexistuje cenové omezení. V rámci celého programu je připraveno 1,95 mld. , z toho 1,65 mld. je určeno na pořízení bezemisních vozidel a 300 mil. na dobíjecí infrastrukturu. Na dobíjecí stanice je možné získat podporu ve výši od 50 000 do 150 000 .

Jak získat podporu?

Dotace se netýká pouze nových elektromobilů, ale lze ji získat i pro použité elektromobily s nájezdem do 6 000 km a stářím maximálně 6 měsíců. 

Získání podpory není nijak složitý proces. S celým procesem pomůže jak Direct Auto, tak i úvěrové společnosti, a to od podání žádosti až po finální financování úvěrem na konkrétní elektromobil. To by mělo výrazně snížit administrativní náročnost.

I ve skeptickém Česku prodeje porostou

Česko je přitom oproti svým západním sousedům v prodejích elektromobilů značně pozadu. Například v Portugalsku, které je počtem obyvatel a ekonomickou výkonností srovnatelné s Českem, je prodej elektromobilů až pětinásobně vyšší (v lednu se jich prodalo 2 494). Portugalsko ale možná začneme již brzy dohánět. „K podpoře poptávky po elektromobilech by mohly přispět i kratší dodací lhůty. Zatímco v minulosti se pohybovaly mezi 12 a 24 měsíci, v současnosti je možné získat elektromobil již za 1 až 3 měsíce v závislosti na modelu. Například velmi populární model Škoda Enyaq jsme schopni dodat již za 5 týdnů od objednání. Direct Auto má na skladě různé typy elektromobilů, které podmínky pro získání dotace splňují,“ upozorňuje Ivo Hykyš.

Zvýšení dostupnosti pořízení elektromobilu pro firmy může podpořit i 70 % záruka státu za úvěr, což úvěrovým společnostem umožní benevolentnější schvalování úvěrů.

Řada velkých firem také mění své firemní flotily za elektromobily a prvotní obavy ze změny rychle mizí. „Klienti jako Coca-Cola nebo Komerční banka to dělají nejen kvůli aspektům udržitelnosti, ale také proto, že se jim provoz ekonomicky vyplatí. Zjišťují, že při nabíjení ve firemních garážích mohou ušetřit i desítky procent na provozních nákladech,“ podotýká Hykyš.

A v neposlední řadě elektromobilitu může podpořit i fotovoltaický boom u domácností. Jen v loňském roce 2023 bylo podle Solární asociace realizováno přes 80 000 fotovoltaických elektráren. Řada domácností si své fotovoltaické elektrárny naddimensionovala na 10,3 kWp (oproti průměrné velikosti 6,7 kWp v roce 2022), což u domácností vytváří značné přebytky elektřiny. Domácnosti proto hledají způsoby, jak tyto přebytky využít. Pořízení elektromobilu a získání výhodnější distribuční sazby (d27d) může být jednou z cest. Domácnostem se tak výrazně zrychlí návratnost celé fotovoltaické elektrárny a s elektromobilem budou jezdit za zlomek nákladů. Pravidelné šoky z vývoje cen pohonných hmot na čerpacích stanicích se tak stanou minulostí.


Společnost Direct auto vzniklo v roce 2021 patří do skupiny firem Direct family, která zahrnuje Direct pojišťovnu, Fidoo, Direct auto a Birne. Celá skupina má obrat ve výši více než 5 miliard korun a obsluhuje 450 tisíc zákazníků. Direct auto je prodejcem ojetých a nových aut včetně autorizovaného servisu na 8 značek. Do portfolia služeb patří také flexibilní operativní leasing Birne. Klienti mohou využít služby Direct auta a Birne na 7 pobočkách.

21.03. 20:37  Bla bla reklama (Tomasso)
21.03. 15:28  Bla bla reklama (deprese)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688