ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  21.03.2024 09:00:00

Stavebnictví v Moravskoslezském kraji v roce 2023: Objem základní stavební výroby realizovaný středními a velkými stavebními podniky dosáhl celkové částky 12,3 milidardy Kč

Objem základní stavební výroby realizovaný středními a velkými stavebními podniky sídlícími v Moravskoslezském kraji dosáhl v roce 2023 celkové částky 12,3 miliardy a proti předchozímu roku se zvýšil o 4,8 %. Na tomto nárůstu se podílelo pozemní stavitelství, jež meziročně vzrostlo o 40,5 %, zatímco objem výstavby inženýrských staveb se snížil o 24,3 %. Počet zaměstnanců stavebních podniků činil 4 593 osob a ve srovnání s rokem 2022 se v podstatě nezměnil. Průměrná mzda zaměstnanců ve stavebnictví nadále rostla a překročila hranici 42 tisíc korun.

V roce 2023 mělo na území Moravskoslezského kraje sídlo 43 středních a velkých stavebních podniků (podniky s 50 a více zaměstnanci), ve kterých bylo zaměstnáno 4 593 osob . Počet zaměstnanců stavebních firem v kraji se oproti předchozímu roku téměř nezměnil, meziroční nárůst zaznamenaly pouze čtyři krajeKrálovéhradecký, Plzeňský, Praha a Jihomoravský. Produktivita práce (vyjádřená jako přepočet objemu základní stavební výroby (ZSV) na 1 pracovníka) se meziročně zvýšila z 2 549 tisíc Kč na 2 671 tisíc Kč, tj. o 4,8 %. Rovněž mzda pracovníků ve stavebnictví se ve srovnání s předchozím rokem zvýšila, a to o 9,1 %. Stavbaři v Moravskoslezském kraji pobírali v průměru 42 130 měsíčně . Při srovnání s ostatními kraji však zůstala mzda jednou z nejnižších a byla o více než 7 600 pod celorepublikovým průměrem mezd ve stavebnictví.

Základní stavební výroba ve výši 12,3 miliardy v běžných cenách zařadila Moravskoslezský kraj v mezikrajském srovnání na 5. místo, když jasné prvenství držela Praha s objemem ZSV 103,4 miliardy , dále následovaly kraje Jihomoravský s 28,6 miliardy , Ústecký s 15,6 miliardy a Středočeský s 13,4 miliardy . Meziročně vzrostla hodnota prací prováděných středními a velkými stavebními podniky se sídlem na severní Moravě o 4,8 %, což odpovídalo částce 564 milionů korun. K meziročnímu nárůstu ZSV o více než 10 % došlo v krajích Plzeňském (o 20,8 %), Středočeském (o 18,5 %) a Královéhradeckém (o 10,8 %). Meziroční úbytek ZSV zaznamenali stavbaři pouze v Jihočeském kraji (pokles o 2,9 %).

Vyšší objem prací v hodnotě 7,3 miliardy realizovaly firmy z Moravskoslezského kraje v oblasti pozemního stavitelství, v případě inženýrských staveb to bylo 4,6 miliardy . Proti roku 2022 se objem pozemního stavitelství v kraji zvýšil o 40,5 %. Ve srovnání s ostatními kraji v Česku se jednalo o největší nárůst, naopak k nejvýraznějšímu meziročnímu poklesu došlo v Ústeckém kraji (o 4,9 %). V případě inženýrského stavitelství v Moravskoslezském kraji naopak došlo k meziročnímu snížení o 24,3 %, což byla mezi kraji největší hodnota poklesu. Objem ZSV v oblasti inženýrského stavitelství vzrostl nejvíce v Královéhradeckém (o 29,3 %) a Středočeském kraji (o 27,0 %).

Přílohy

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688