Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  21.03.2024 07:48:00

ČEZ dosáhl druhého nejsilnějšího zisku za 10 let a avizuje dividendu až 52 korun na akcii. Oznámil koupi aktiv GasNetu

Aktualizováno

Energetická skupina ČEZ dosáhla za rok 2023 provozního zisku před odpisy (EBITDA) 124,8 mld. , meziročně o 5 % méně. K naplnění vlastního cíle firmy dle ní pomohly dodatečné zisky z obchodování s komoditami a spolehlivá výroba jaderných elektráren. Čistý zisk dosáhl 29,6 mld. . Dosažený čistý zisk očištěný 34,8 mld. a platná dividendová politika indikují dividendu 39 až 52 na akcii, uvedla firma. Zveřejnila také nový výhled, v roce 2024 očekává EBITDA na úrovni 115 až 120 mld. a čistý zisk očištěný ve výši 25 až 30 mld. . V samostatné zprávě ČEZ oznámil, že dosáhl dohody o akvizici 55,21% podílu v provozovateli plynárenské infrastruktury GasNet.

ČEZSkupina ČEZ v roce 2023 vydělala 29,6 mld. Kč, z toho 74 % v rámci bezemisních činností. Jde o nejvyšší zisk za posledních 10 let s výjimkou mimořádného roku 2022

„Navzdory významnému poklesu cen elektřiny jsme dokázali naplnit naše výchozí finanční cíle. Podařilo se to zejména díky bezpečné a spolehlivé výrobě jaderných elektráren, které již pátý rok po sobě dokázaly vyrobit více než 30 TWh. Dalším klíčovým faktorem byly skvělé obchodní výsledky našeho tradingu, který dosáhl 2. nejlepšího výsledku v historii a přinesl obchodní marži 9,4 mld. . I přes mimořádná zdanění jsme v roce 2023 dosáhli nejvyššího zisku za posledních 10 let s výjimkou mimořádného roku 2022,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš a dodal: „Budoucnost české energetiky bude založena na obnovitelných zdrojích a bezpečné jaderné energetice. Už nyní 74 procent našeho zisku vytvářejí bezemisní aktivity. Rychle se tak měníme, ještě před dvaceti lety tvořilo uhlí hlavní zdroj zisku," dodal.

Výsledky roku 2023

Provozní výnosy meziročně stouply o 18 % na 340,6 mld. , provozní zisk před odpisy (EBITDA) poklesl o 5 % na 124,8 mld. . Pokles EBITDA o 6,7 mld. byl dle firmy způsoben neopakovatelným rokem 2022, kde se jen v rámci obchodování s komoditami podařilo vydělat 26,9 mld. , tj. o 17 mld. více než v roce 2023. Meziroční srovnání bylo pak dle ČEZ ovlivněno nově zavedenými odvody z nadměrných tržeb výroby, které náklady roku 2023 zatížily částkou 10 mld. .

Čistý zisk dosáhl 29,6 mld. . Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy pak 34,8 mld. . „Očištěna byla zejména tvorba opravných položek k aktivům Severočeských dolů v důsledku významného zhoršení tržních podmínek pro budoucí výrobu elektřiny z uhlí,“ uvedla firma.

Výroba elektřiny z jaderných a obnovitelných zdrojů meziročně zůstala na úrovni 34 TWh. Vlivem příznivých klimatických podmínek o 9 % vzrostla výroba v obnovitelných zdrojích, výroba v jaderných zdrojích naopak poklesla o 2 % v důsledku delších plánovaných odstávek obou elektráren. Investice a opatření, provedené během těchto odstávek, přispějí k efektivní výrobě většího množství bezemisní energie.

Výroba elektřiny z uhlí a zemního plynu klesla o 13 % na 17,5 TWh v důsledku nižšího nasazení zdrojů s ohledem na zhoršení tržních podmínek provozu. Skupina ČEZ naplňuje svoji strategii „Čistá Energie Zítřka“ v oblasti dekarbonizace. V České republice dosáhl podíl výroby z uhlí 27 %, přitom ještě na počátku devadesátých let činil podíl uhlí přes 70 %.

Výsledky hospodaření reflektují vysoké realizační ceny vyrobené elektřiny a mimořádná zdanění zavedená na konci roku 2022. Náklady na odvody z nadměrných tržeb výroby dosáhly 10 mld. , daň z neočekávaných zisků 30 mld. . Přesto navzdory rekordní dividendě a významnému nárůstu investic celkový dluh Skupiny ČEZ v roce 2023 klesl. Kromě vysokého provozního zisku k tomu přispěla stabilizace cen komodit a z toho plynoucí pokles maržových vkladů o téměř 57 mld. ,“ řekl člen představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Na investice do dlouhodobého majetku vynaložila Skupina ČEZ v roce 2023 téměř 46 mld. , meziročně o 11 mld. více. Nejvíce prostředků, více než 22 mld. , bylo investováno v rámci segmentu Výroba, z toho téměř 9 mld. na pořízení jaderného paliva. Reálně tudíž nejvíce skutečných investic bylo vynaloženo v rámci segmentu Distribuce, a to rovných 17 mld. .

Spotřeba elektřiny na distribučním území společnosti ČEZ Distribuce meziročně klesla o 4 % na 33,6 TWh. Spotřeba u velkých podniků klesla o 3 %, spotřeba domácností klesla o 4 % a spotřeba malých podniků byla nižší taktéž o 4 %. Důvodem poklesu je zejména omezení spotřeby zákazníků v důsledku vysokých cen komodit a klimatické podmínky. Pokles spotřeby byl také ovlivněn boomem střešních fotovoltaických elektráren zákazníků.

Skupina ČEZ naplnila hlavní strategický cíl v oblasti udržitelnosti, vyhlášený v roce 2021, patřit v roce 2023 mezi 20 % nejlepších v hodnocení ESG. Dle mezinárodního ratingového agregátoru CSRHub, který hodnotí téměř 35 tisíc společností, dosáhla společnost ČEZ na konci roku 84. percentilu, tudíž se řadí mezi 16 % nejlepších společností na světě.

Výhled pro rok 2024

ČEZ očekává v roce 2024 EBITDA na úrovni 115 až 120 mld. a čistý zisk očištěný ve výši 25 až 30 mld. . Výhled je doprovozen očekávanými realizovanými cenami elektřiny na průměru v rozmezí 130-135 EUR/MWh

ČEZ se dohodl na koupi plynárenských aktiv GasNet

Skupina ČEZ zároveň oznámila akvizici 55,21% podílu ve společnosti GasNet, největším provozovateli plynárenské distribuční infrastruktury v České republice. „Zemní plyn a později i vodík budou hrát klíčovou roli v budoucím vývoji české ekonomiky. Touto akvizicí si Skupina ČEZ zajišťuje strategickou pozici při transformaci českého teplárenství a jeho přechodu od uhelné energetiky k zemnímu plynu a k vodíku. Prodávaný podíl v současnosti spravuje společnost Macquarie Asset Management, která jedná jménem spravovaných fondů. Dokončení transakce podléhá schválení Evropskou komisí a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR,“ uvedla firma.

ČEZ oznámil rozsáhlou strategii modernizace energetiky Čistá Energie Zítřka s ambiciózními cíli v oblasti zelené a nízkoemisní energetiky do roku 2030. Ve výrobě elektřiny se zaměřujeme na obnovitelné zdroje a jadernou energii; v teplárenství na biomasu a zemní plyn, které budou v transformaci energetiky sloužit jako přechodné palivo. ČEZ už získal významnou kapacitu ve dvou terminálech na zkapalněný plyn v Německu a Nizozemsku a současná akvizice největšího provozovatele plynárenské distribuční soustavy v zemi dále posílí naši pozici na trhu s plynem. Pořizujeme aktiva důležitá pro přechod českého teplárenství a energetiky na vodík a zároveň našim akcionářům přinášíme výhodu v podobě v navýšení podílu regulovaného podnikání v našem portfoliu,“ komentuje transakci předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

ČEZ akvizicí většinového podílu ve společnosti GasNet naplňuje i svůj podnikatelský záměr v oblasti distribuce plynu, který je součástí Koncepce podnikání ČEZ schválené na valné hromadě společnosti, uvádí firma s tím, že sjednaná kupní cena činí 846,5 mil. EUR, což odpovídá hodnotě tzv. equity value kupovaného 55,21% podílu. „Kupní cena bude financována překlenovacím úvěrem upsaným syndikátem komerčních bank s následným refinancováním prostřednictvím dluhopisů,“ uvedl ČEZ.

Skupina GasNet spravuje síť 65 000 km plynovodů a drží přibližně 80% podíl na distribuci zemního plynu v ČR, obsluhuje cca 2,3 milionu odběrných míst a ročně distribuuje 66 TWh plynu. Dokončení transakce podléhá schválení Evropské komise a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

„Konec uhlí při výrobě elektřiny a tepla se rychle blíží a zemní plyn distribuovaný společností GasNet bude klíčový pro naši energetickou bezpečnost. Role GasNet bude důležitá i později při přepravě vodíku nebo jiných zelených plynů. ČEZ chce také zúročit své bohaté zkušenosti s provozem distribuce elektřiny a zaměřit se na dosažení synergií při provozování plynárenské a elektrické sítě, které se geograficky nacházejí na téměř stejném území,” uvedl místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani.

Předmětem transakce je 55,21% podíl ve společnosti Czech Gas Networks, S.a r.l., která je jediným vlastníkem společnosti Czech Gas Networks Investments, S.a r.l., vlastníka Czech Grid Holding, a. s., která vlastní GasNet, s. r. o., a GasNet Služby, s. r. o. Prodávajícím je Macquarie Asset Management jménem spravovaných fondů.

 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688