ASO ČR (asocr.cz)
Stát  |  20.03.2024 11:29:53

Stát chce obcím darovat pozemky na bytové domy (Řešení nájemní krize)

Stát by chtěl darovat obcím desítky parcel na výstavbu bytů. Podle zpravodajství Televizních novin TV NOVA podmínku stanovil jedinou, a to vybudovat na nich domy s dostupnými nájemními byty. Dokonce pomůže i s financováním. Starostové po tom léta volají, podle odborníků by to mohlo snížit cenu nájemného.

Podle tohoto záměru, zhruba 200 pozemků, patřících státu, by mělo přejít od státu k obcím. Podle ministerstev pro místní rozvoj a financí to má pomoci řešit problém s dostupným nájemním bydlením.

Přesný seznam, kterých státních pozemků a obcí se to bude týkat, zatím není hotový. Resorty ale počítají s tím, že program spustí na začátku příštího roku.

„Pokud obec identifikuje na svém území pozemek, který patří státu a je, pro něho, dlouhodobě nepotřebný, pak může obec požádat stát o jeho bezúplatný převod s podmínkou jeho následného využití výhradně pro potřeby výstavby dostupného bydlení. Převody pozemků ze státu na obce budou spojeny s jasnými smluvními podmínkami,“ uvedlo ministerstvo financí.

„Připravujeme různé modely pomoci výstavby obecních bytů, ať už přes Státní fond podpory investic, nebo například ve spolupráci s Národní rozvojovou bankou,“ řekl ředitel odboru strategií a analýz regionální politiky a politiky bydlení na ministerstvu pro místní rozvoj Jan Schneider.

Svaz měst a obcí ČR o převod nepotřebných státních pozemků na obce usiluje již několik let. „Jakákoliv podaná ruka ze strany státu je vítána. Bytů je samozřejmě nedostatek, a to nejenom pro ty obyvatele, kteří jsou v nějaké komplikované sociální situaci, ale samozřejmě ve venkovském prostoru hledáme byty i pro lékaře, policisty,“ řekl předseda Svazu měst a obcí ČR František Lukl.

„Domnívám se, že při pořízení nemovitostí tímto způsobem by to nájemní bydlení mohlo být dosažitelnější, v podstatě by mohlo být o trochu levnější,“ uvedl realitní makléř M&M Realit Jan Martina.

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) chce také motivovat majitele nevyužívaných bytů, aby je začali nabízet k bydlení.

K dané zprávě lze jenom dodat, František Lukl, který je starostou města Kyjov na Hodonínsku, vidí daný problém názorně. Vždyť právě v malých městech tohoto typu, je dnes obrovský problém sehnat dostupné bydlení pro sociálně potřebné občany, ale i pro takové profese, jako jsou lékaři, ať již zde o různé ambulantní specialisty, či dokonce i o praktické lékaře. Vidíme to nejčastěji v té podobě, když kraje a města dávají lékařům, či případně i dalším lidem z potřebných profesí, významné slevy na bydlení v bytě, které jim příslušná obec či město poskytne, aby tito lidé zajistili potřebnou službu pro občany daného města či obce.

Pokud jde o záměr ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, aby lidé, kteří skoupili byty a domy, jako nemovitosti pro zisk, či i případnou spekulaci, jsou při tom volné, bez nájemníků, aby je poskytli pro nájemní bydlení, jde o jiný problém. V tomto případě, by se to muselo nejspíše řešit, jako se o to chce, v nejbližších letech, snažit například Vídeň, s tím, že zdanění tohoto typu nemovitostí, postupně donutí jejich majitele, aby je nabídly k širšímu nájemnímu bydlení.

  • Zdroj: Televizní noviny, TV NOVA
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688