ASO ČR (asocr.cz)
Z domova  |  18.03.2024 10:30:00

Zemědělci chystají další protestní akci. Ve středu se traktory rozjedou po celé ČR

Čeští zemědělci se připojí k evropským protestům 20. března. Podle zpravodajství televize CNN Prima NEWS to, v minulém týdnu, řekl předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, když komentoval jednání vlády, které se uskutečnilo v minulou středu v Jablonci nad Nisou. Martin Pýcha řekl, že návrhy na podporu zemědělství vláda schválila, sice představují posun správným směrem, ale k výraznému zlepšení situace českých zemědělců nepřispějí.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) následně ve vysílání CNN Prima News řekl, že částečně rozumí tomu, že se chtějí čeští zemědělci solidárně připojit k evropským kolegům. Farmáře však vyzval k tomu, aby svou technikou neblokovali dopravu.

Protesty zemědělců se podle Pýchy budou konat u příležitosti jednání Evropské rady, které připadá na 21. března. Zemědělské organizace, ve své tiskové zprávě, uvedly, že se do protestů zapojí farmáři z Německa, Nizozemska a Belgie. „Současně požádáme o podporu nevládní organizace z Maďarska, Slovenska, Chorvatska, Rumunska, Litvy, Lotyšska, Slovinska nebo Bulharska, které podepsaly společné prohlášení z 22. února,“ uvedl k tomu v minulém týdnu předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů František Winter.

Ministr Výborný zemědělce požádal, aby se protesty uskutečnily spíše symbolicky na státních hranicích. „Velmi bych prosil o to, aby skutečně nedošlo k nějakému narušení provozu,“ řekl. Doplnil, že na jednání ministrů zemědělství EU 26. března bude usilovat o to, aby bylo ruské obilí, na jehož dovoz do Evropy si zemědělci stěžují, zařazeno na sankční seznam. „Není důvod, proč by v Evropě bylo jediné zrno z Ruska,“ dodal ve vysílání CNN Prima NEWS.

Protesty mohou mít, podle organizátorů, podobu veřejných shromáždění a diskusí s cílem vysvětlovat problémy zemědělců, které ztěžují jejich práci. Uskuteční se především v regionech, přičemž organizace zůstává na místních uskupeních. Může jít také o protestní kolony zemědělské techniky v krajských městech nebo u hraničních přechodů.

Zemědělské organizace tvrdí, že cílem protestů je upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru nejen na evropské, ale i na národní úrovni. „Zcela nepochybně vnímáme pozitivně, že se Česká republika přihlásila ke zmírnění podmínek pro vyčleňování orné půdy mimo produkci, ale nedojde-li zároveň k razantnímu řešení nestability evropského trhu s některými komoditami, včetně nekontrolovaných dovozů z Ruska přes třetí země, bude mít tato změna jen nepatrný dopad,“ uvedl Martin Pýcha.

Zemědělci také požadují podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem. Dalšími požadavky jsou nedanění evropských provozních dotací a omezení bezcelního dovozu zemědělských produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Nevládní zemědělské organizace vyzvaly k zapojení do protestu 20. března všechny zemědělce bez ohledu na velikost podniku, výrobní zaměření nebo členství v nějakém profesním uskupení.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688