Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  18.03.2024 09:38:07

Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

V nadcházejícím týdnu se finanční trhy zaměří na zasedání Federálního rezervního systému, od kterého se očekávají klíčové signály ohledně budoucího směřování měnové politiky v USA. Dále bude pozornost věnována rozhodnutí Bank of Japan, které by mohlo signalizovat konec éry záporných úrokových sazeb a otočit směr japonské monetární politiky. Bank of England bude rovněž předmětem sledování, s očekáváním, že zaujme vyčkávací postoj v reakci na aktuální ekonomické podmínky a dynamiku růstu mezd. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

 Zasedání Federálního rezervního systému

 Zasedání Federálního rezervního systému se stává středobodem pozornosti v kontextu nedávných dat o amerických výrobních a spotřebitelských cenách, která nepřinesla očekávané výsledky. Tyto nepříznivé výsledky vedly trhy k revizi očekávání ohledně budoucího směřování úrokových sazeb Fedu. Aktuálně se analytici a investoři soustředí na blížící se středeční zasedání Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC), očekávajíce klíčové signály týkající se možného snižování úrokových sazeb, odolnosti americké ekonomiky a perspektiv inflace. Předseda Fedu, Jerome Powell, nedávno konstatoval, že centrální banka zaznamenala posílení důvěry v to, že inflace směřuje k udržitelnému přiblížení 2% inflačnímu cíli. Avšak zdůraznil potřebu dalších důkazů o zpomalování inflace před jakýmkoli možným uvolňováním měnové politiky.

 Analytici poukázali na to, že přestože se očekává, že Fed by mohl začít uvolňovat měnovou politiku již v polovině tohoto roku (červen či červenec), nadcházející zasedání FOMC pravděpodobně udrží trhy v očekávání na další jeden nebo dva cykly zasedání. Powell zdůraznil potřebu "trochu více" důkazů o udržitelnosti dezinflace, než dojde ke snížení cílové úrokové sazby Fed Funds.

 Zasedání Bank of Japan

 Úterní zasedání Bank of Japan (BOJ) se jeví jako klíčový moment, jelikož centrální banka zvažuje ukončení své osmileté politiky záporných úrokových sazeb. Tento krok by představoval významnou změnu směru od jejího rozsáhlého stimulačního programu. Podle informací zveřejněných japonským deníkem Nikkei se očekává, že BOJ ukončí politiku záporných úrokových sazeb na základě dohody mezi předními společnostmi a odbory o největších mzdových zvýšeních za posledních 33 let. Tento krok již začala BOJ koordinovat jak interně, tak externě. S ohledem na pravděpodobné ukončení záporných sazeb se tržní pozornost nyní soustředí na potenciální rychlost dalšího zvyšování úrokových sazeb ze strany BOJ.

 Zasedání Bank of England

 Bank of England (BoE) se na čtvrtečním zasedání pravděpodobně pokusí vyčkat, neboť vyhodnocuje dynamiku růstu mezd, která zůstává robustnější než v USA nebo eurozóně. Trhy aktuálně predikují, že BoE začne snižovat výpůjční náklady z aktuálních 5,25%, nejvyšší úrovně od roku 2008, v srpnu, po Fedu a Evropské centrální bance. Investoři budou zvláště sledovat jakékoli změny v narativu BoE ohledně revize úrokových sazeb a potenciální posuny v poměru hlasů po nedávném rozdělení názorů.

 Vývojářská konference Nvidia GTC, která startuje v pondělí, přitahuje pozornost ohledně očekávaných prohlášení týkajících se umělé inteligence, s nadějí na udržení pozoruhodné rally akcií společnosti. Generální ředitel Jensen Huang má v plánu představit nejnovější produkty, včetně nové generace AI grafického procesoru B100, což ještě více zvýšilo tržní hodnotu společnosti Nvidia o 1 bilion dolarů, čímž se stala nejvýkonnější akcií indexu S&P 500. Akcie společnosti však od rekordního závěru 7. března vykazují určitou volatilitu.

 Vývoj na ropě

 Ceny ropy  v pátek ztrácely, a to i přesto, že den předtím poprvé od listopadu překonaly hranici 85 dolarů za barel. Přesto však celotýdenní zhodnocení přesáhlo 3 %, což bylo důsledkem zvýšené poptávky ze strany amerických rafinerií, jež dokončily plánované generální opravy. Investoři a obchodníci v oblasti energetiky budou v nadcházejícím týdnu s napětím očekávat výsledek středečního zasedání Federálního rezervního systému (Fed), jelikož potenciální snížení úrokových sazeb by mohlo představovat impuls pro zvýšení poptávky po energiích ve Spojených státech.

 Růst cen ropy byl podpořen zvýšením výhledu poptávky po ropě pro rok 2024 ze strany Mezinárodní energetické agentury (IEA), která ve čtvrtek počtvrté od listopadu upravila své odhady nahoru. To bylo reakcí na útoky Hútíů, které narušily lodní dopravu v Rudém moři. Přes tyto pozitivní impulzy se ceny ropy vyvíjely v kontextu posilujícího amerického dolaru, který za posledních osm týdnů zaznamenal značný růst. Posílení dolaru obvykle zvyšuje náklady na ropu pro držitele jiných měn, což může tlumit globální poptávku.

 Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688