Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Evropská unie  |  16.03.2024 15:56:15

Nadúmrtnost provází Evropu již 11 měsíců v řadě. Česko nad průměrem

Dle v týdnu zveřejněných dat Eurostatu také v lednu v Evropské unii umíralo nadprůměrně lidí. Po v loni rekordním prosinci, kdy zemřelo dokonce o 9,5 % více lidí než by mělo být obvyklé, letos v lednu nadúmrtnost činila „jen“ 4,2 %. Byla tak vlastně nejnižší od srpna. Ukazatel nadměrné úmrtnosti vychází z počtu osob, které zemřely z jakýchkoli příčin v daném období, a porovnává se s historickým základním ukazatelem z předchozích let v období, které nebylo zasaženo pandemií COVID-19. V tomto případě se tedy výchozí hodnota skládá z průměrného počtu úmrtí, ke kterým došlo v jednotlivých měsících v období let 2016-2019. Čím vyšší je hodnota, tím vyšší je počet dodatečných úmrtí v porovnání s výchozím stavem. Záporný ukazatel naopak údává, že v daném měsíci došlo v porovnání s výchozím obdobím k menšímu počtu úmrtí.

Zdroj: Eurostat

Méně osob než bylo obvyklé zemřelo v lednu ze zemí v EUBulharsku (-14,2 %), Maďarsku (-8,6 %) a Litvě (-6,9 %). Eurostat eviduje data i z některých dalších vybraných evropských zemí, které nejsou součástí EU. Zkrátka v lednu podprůměrem bylo z hlediska zeměřelých v Lichenštejnsku (-17,2 %). Neznámou je Rumunsko, od kterého data za leden Eurostatu chybí. Za poslední více než rok v zemi každoměsíčně úmírá méně lidí, než bývalo obvyklé. Dle posledních údajů za prosinec o 13,3 %.

Na opačném konci statistického žebříčku se každopádně ocitl druhý měsíc v řadě Island. Počet zemřelých zde byl ji ž v prosinci nadprůměrný o 25,2 %, v lednu se vývoj ještě zintenzivnil na 26,8 %. Při pohledu zpět na poslední 2 roky, v zemi až na dva měsíce vždy zemřelo nadprůměrně lidí. Druhé Holandsko vykazuje nadúmrtnost již nepřetržitě od února 2022, posledních 5 měsíců navíc dvoucifernou. V lednu nicméně došlo k meziměsíčnímu poklesu z 18,5 % na 15,3 %. Třetí Chorvatsko v posledním roce obvykle zaznamenávalo podúmrtnost, poslední dva měsíce však přinesly obrat. Po prosincových 10,8 % se v lednu nadúmrtnost zvýšila na 12,1 %.

V České republice v lednu zemřelo nadprůměrně osob čtvrtý měsíc v řadě, tentokrát o 7,1 %. Země se tak ocitla na 9. místě z 32 pravidelně Eurostatem sledovaných zemí. Připomenout lze prosinec, kdy zemřelých bylo v ČR nadprůměrně o více než desetinu. Tedy vůbec nejvyšší údaj od prosince 2022, kdy u nás nadúmrtnost vyskočila na 23,8 %.

Zdroj: Eurostat

Každopádně v úvodu k zmiňované lednové nadúmrtnosti v EU možno doplnit, že přetrvává vlastně již nepřetržitě od vypuknutí covidu v Evropě. Pod průměrem byla právě naposledy před startem pandemie v únoru 2020 (-2,5 %), resp. pak pouze ještě jen loni v únoru (-1 %).

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688