mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  15.03.2024 17:05:00

České CBRN technologie mohou Rumunsku pomoci modernizovat objekty civilní ochrany

České CBRN technologie mohou Rumunsku pomoci modernizovat objekty civilní ochrany

15.03.2024 / 15:53 | Aktualizováno: 15.03.2024 / 17:05

Současná rostoucí regionální bezpečnostní rizika stupňují nároky Rumunska a stejně tak řady dalších evropských zemí na vypořádání se s potřebou zajištění efektivní ochrany obyvatelstva před následky možných chemických, biologických, radioaktivních a nukleárních (CBRN) hrozeb. Výrobní a technologický potenciál dvou českých oborových clusterů nabízejících technologie na ochranu proti CBRN hrozbám - "Security Bunkers Alliance" a "Czech NBC Team" - byl jejich firmeními zástupci představen relevantním rumunským partnerům v Bukurešti ve dnech 11. – 12. března 2024, a to díky realizaci projektu ekonomické diplomacie Velvyslanectví ČR podpořeného Ministerstvem obrany ČR.

Vývoj technologických řešení schopných eliminovat následky CBRN katastrof je prioritou řady českých výrobců. Jedním z efektivních technologických clusterů nabízejících předmětné technologie je i Security Bunkers Alliance (SBA) - uskupení firem Vzduchotechnik s.r.o., Tebrix Safety Home s.r.o., Institute of Blast & Impact Proof Concrete, s.r.o. a HENGST Air Filtration Czech Republic s.r.o.. Jak sdružení SBA samo deklaruje prostřednictvím své společné internetové prezentace, jeho vnik v roce 2022 byl reakcí na geopolitické události v souvislosti s válkou na Ukrajině. O to důležitější je však informace, že se jedná o sdružení oborových profesionálů, kteří jsou komplexně technologicky schopni řešit CBRN pohromy, a to jak pro civilní, tak i armádní sektor. Tyto firmy dokážou realizovat výstavbu nových malokapacitních a velkokapacitních podzemních krytů a bunkrů odolných proti výbuchům, chemickým, radiačním a biologickým hrozbám, stejně jako repasovat stávající kryty civilní obrany. V rámci dílčích dodávek jsou připraveny vybavit kryty a bunkry odpovídajícími filtroventilačními systémy, systémy pro filtraci vody, zálohami energie, bezpečnostními balistickými a protitlakovými dveřmi a dekontaminačními místnostmi atp.

Dalším velmi úspěšným clusterem je Czech NBC Team. Jeho lídrem je firma EGO Zlín spol. s r.o., která společně se svými technologickými partnery Oritest spol. s r.o. a POHORELEC, s.r.o. nabízí širokou škálu zejména mobilních ochranných prostředků, speciálních stanových komplexů používaných jako mobilní pracoviště či logistické celky pro pro zásahy a řešení CBRN katastrof krátkodobého nebo dlouhodobého charakteru v polních podmínkách.

Výrobní a technologický potenciál uvedených dvou českých clusterů byl jejich firmeními zástupci představen relevantním rumunským partnerům v Bukurešti ve dnech 11. – 12. března 2024, a to díky realizaci projektu ekonomické diplomacie Velvyslanectví ČR v Rumunsku podpořeného Ministerstvem obrany ČR.

Jádrem uvedené akce byl prezentační seminář, na němž se téměř padesát specialistů z rumunských obranných, bezpečnostních a záchranných složek, nemocnic a firem z odvětví obranného a bezpečnostního průmyslu mohlo seznámit s českými technologickými novinkami z uvedené oblasti. A nezůstalo pouze u prezentací shlédnutých na velkoplošné obrazovce. Rumunští experti specializující se na problematiku CBRN hrozeb si přímo na místě mohli mimo jiné obhlédnout několik moderních výrobků a pomůcek z produkce firmy EGO Zlín. O zájem nebyla nouze u izolační komory BIOBOX, mobilního zařízení na přepravu biologicky zasažených osob BIO-BAG, dále pak prostředku pro manipulaci spotenciálně nebezpečným bilogickým obsahem Biohazard Glovebox a také u ochranného protichemického a protibilologického ochranného obleku EBO-10.

Poznání problematiky ochrany před CBRN katastrofami si v rámci druhého dne zmíněné české technologické mise v Rumunsku mohli obohatit i přítomní zástupci českých firem, a to v rámci návštěvy dvou podzemních objektů civilní obrany v okrajových částech Bukurešti a za spolupráce českého velvyslanectví s rumunským generálním inspektorátem pro mimořádné situace. Užitečným zejména pro představitele Security Bunkers Alliance bylo získání informací důležitých pro vytvoření možných nabídek dovybavení těchto a dalších objektů civilní obrany v Rumunsku vhodným vybavením umožňujícím kvalitní ochranu před následky CBRN katastrof.

Další příležitostí pro pokračování v aktivitách zaměřených na zviditelnění nabízených českých sofistikovaných technologií poskytujících ochranu před následky CBRN katastrof bude mezinárodní výstava Black Sea Defence, Aerospace and Security International Exhibition – BSDA 2024, která se uskuteční v Bukurešti ve dnech 22. – 24. 5. 2024. Účast českých vystavovatelů z odvětví obranného a bezpečnostního průmyslu včetně firem z řad Security Bunkers Alliance bude zajištěna prostřednictvím agentury Czech Trade v Rumunsku.

Juraj Melioris, zástupce velvyslankyně a ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Bukurešti

přílohy

Czech CBRN Bucharest 1 - 341 KB JPG (Obrázek / Fotka) 15.3.2024
https://mzv.gov.cz/file/5395131/Czech_CBRN_1.jpg

Czech CBRN Bucharest 2 - 189 KB JPG (Obrázek / Fotka) 15.3.2024
https://mzv.gov.cz/file/5395133/Czech_CBRN_4.jpg

Czech CBRN Bucharest 3 - 205 KB JPG (Obrázek / Fotka) 15.3.2024
https://mzv.gov.cz/file/5395135/Czech_CBRN_3.jpg

Czech CBRN Bucharest 4 - 252 KB JPG (Obrázek / Fotka) 15.3.2024
https://mzv.gov.cz/file/5395138/Czech_CBRN_6.jpg


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

Po   8:34  Najbliższy tydzień przyniesie dużo słońca i letnie temperatury Instytut Meteorologii (imgw.pl)
Ne 23:22  The 8-14 Day Outlook from the NWS Climate Prediction Center shows odds leaning... US National Weather Service (weather.gov)
Ne 20:58  SCIO press conference on China's imports, exports in Q1 2024 China state infooffice (scio.gov.cn)
Ne 20:48  Clusters of severe storms and heavy rain are possible through early tonight from... US National Weather Service (weather.gov)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688