ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  15.03.2024 17:11:00

Komise navrhuje cílený přezkum společné zemědělské politiky na podporu zemědělců v EU

Dodatečná opatření Komise na podporu zemědělců v EU

Evropská komise dnes v souladu se svým závazkem snížit administrativní zátěž zemědělců v EU navrhla přezkoumat některá ustanovení společné zemědělské politiky (SZP) s cílem dosáhnout zjednodušení a zároveň zachovat silnou, udržitelnou a konkurenceschopnou politiku EU v oblasti zemědělství a potravinářství.

Cílem těchto návrhů, které se týkají podmíněnosti a strategických plánů SZP, je snížit zátěž spojenou s kontrolami pro zemědělce v EU a poskytnout jim větší flexibilitu při plnění určitých environmentálních podmínek. Vnitrostátní správní orgány budou mít rovněž prospěch z větší flexibility při uplatňování určitých norem.

Dnešní legislativní návrh je přímou odpovědí na stovky žádostí obdržených od organizací zastupujících zemědělce a členských států a doplňuje již probíhající krátkodobá opatření Komise s cílem pomoci snížit administrativní zátěž zemědělců.

Návrh nastoluje správnou rovnováhu mezi nutností zachovat úlohu SZP při podpoře přechodu evropského zemědělství k udržitelnějšímu zemědělství, očekáváními zemědělců a členských států a cílem dosáhnout rychlé dohody mezi Evropským parlamentem a Radou.

Je pečlivě nastaven a zaměřen na zachování vysoké úrovně ambicí v oblasti životního prostředí a klimatu ve stávající SZP.

V reakci na všechny obavy vyjádřené v uplynulých týdnech Komise rovněž zasílá Radě a Evropskému parlamentu diskusní dokument, v němž nastiňuje několik opatření ke zlepšení postavení zemědělců v potravinovém řetězci. Tento seznam možných opatření bude projednán s ministry zemědělství na příštím zasedání Rady.

Dnešní balíček podpory pro zemědělce v EU je výsledkem posledních závěrů Evropské rady, v nichž byly Komise a Rada vyzvány, aby se zabývaly výzvami, jimž odvětví zemědělství EU čelí.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová uvedla: Komise podniká důrazná a rychlá opatření na podporu našich zemědělců v době, kdy se potýkají s četnými výzvami a obavami. Dnešní návrhy, vypracované v úzké spolupráci se zemědělci, klíčovými zúčastněnými stranami, našimi členskými státy a poslanci EP, nabízejí cílenou flexibilitu, která zemědělcům pomůže s větší důvěrou a jistotou vykonávat jejich životně důležitou práci. Vysíláme jasný signál, že zemědělská politika se přizpůsobuje měnícím se skutečnostem a zároveň se zaměřuje na klíčovou prioritu ochrany životního prostředí a přizpůsobení se změně klimatu. Komise bude i nadále neochvějně stát našimi zemědělci, kteří udržují potravinové zabezpečení EU a slouží v první linii našich opatření v oblasti klimatu a životního prostředí.“

Přizpůsobení podmínek novým skutečnostem

V prvním roce provádění stávající SZP (20232027) se zemědělci v EU potýkali s problémy, pokud jde o plné dodržování některých norem příznivých pro životní prostředí a klima, tzv. „dobrých zemědělských a environmentálních podmínek“. Vzhledem k tomu, že většina plateb SZP, které zemědělci dostávají, je spojena s tímto souborem devíti norem, jsou rovněž označovány jako podmíněnost.

Komise proto navrhuje cílený přezkum některých podmínek v nařízení o strategických plánech SZP. Přezkum se týká těchto podmínek:

  • DZES 8 týkající se neproduktivních prvků: Zemědělci vEU budou muset na své půdě zachovat stávající krajinné prvky, ale nebudou již povinni věnovat minimální část své orné půdy neproduktivním plochám, jako je půda ležící ladem. Místo toho se mohou dobrovolně rozhodnout ponechat část své orné půdy neproduktivní – nebo vytvořit nové krajinné prvky (jako jsou živé ploty nebo stromy) –, a získat tak dodatečnou finanční podporu prostřednictvím ekorežimu, který budou muset všechny členské státy nabídnout ve svých strategických plánech SZP. Všichni zemědělci v EU budou motivováni k tomu, aby zachovali neproduktivní oblasti příznivé pro biologickou rozmanitost, aniž by se obávali ztráty příjmů.
  • DZES 7 o střídání plodin: Zemědělci v EU budou moci tento požadavek splnit tím, že se rozhodnou střídat nebo diverzifikovat své plodiny v závislosti na podmínkách, kterým čelí, a pokud se jejich země rozhodne zahrnout možnost diverzifikace plodin do svého strategického plánu SZP. Flexibilita při provádění diverzifikace plodin namísto střídání plodin umožní zemědělcům postiženým pravidelným suchem nebo nadměrnými srážkami snadněji splnit tento požadavek.
  • DZES 6 týkající se půdního pokryvu během citlivých období: Členské státy budou mít mnohem větší flexibilitu při stanovování toho, co definují jako citlivá období, a postupů, které umožňují tento požadavek splnit, s ohledem na své vnitrostátní a regionální podmínky a v souvislosti se zvyšující se proměnlivostí počasí.

Kromě těchto specifických změn Komise navrhuje, aby členské státy mohly osvobodit některé plodiny, typy půdy nebo zemědělské systémy od plnění požadavků týkajících se orby, půdního pokryvu a střídání/diverzifikace plodin (DZES 5, 6, 7). Mohly by být rovněž možné cílené výjimky umožňující orbu za účelem obnovy trvalých travních porostů v lokalitách sítě Natura 2000 v případě, že jsou poškozeny predátory nebo invazivními druhy (DZES 9). Tyto výjimky mohou být stanoveny pro celé období SZP ve strategických plánech SZP. Měly by být omezeny, pokud jde o rozlohu, a měly by být zavedeny pouze tehdy, pokud se ukáží jako nezbytné pro řešení konkrétních problémů. Evropská komise přezkoumá nezbytné změny s cílem potvrdit platnost výjimek a zachovat soulad s celkovými environmentálními cíli plánů.

V extrémních případech nepříznivých povětrnostních podmínek, které zemědělcům brání řádně pracovat a dodržovat požadavky DZES, mohou členské státy rovněž zavést dočasné odchylky. Tyto odchylky by měly být časově omezené a měly by se vztahovat pouze na dotčené příjemce.

Aby se zajistilo, že země EU budou moci častěji přizpůsobovat své strategické plány SZP měnícím se podmínkám, navrhuje Komise zdvojnásobit počet změn, které jsou každoročně povoleny. Každé úspěšné zjednodušení musí být provedeno v úzké spolupráci s vnitrostátními správními orgány.

V neposlední řadě Komise navrhuje vyjmout malé zemědělské podniky o rozloze méně než 10 hektarů z kontrol a sankcí souvisejících s dodržováním požadavků podmíněnosti. Tím se výrazně sníží administrativní zátěž spojená s kontrolami pro malé zemědělce, kteří představují 65 % příjemců SZP.

Strategické plány SZP vyčleňují 32 % celkového rozpočtu SZP (přibližně 98 miliard EUR) na dobrovolná opatření prosazující cíle v oblasti životního prostředí, klimatu a dobrých životních podmínek zvířat. Tyto navrhované změny zachovávají tento bezprecedentní rozpočet a poskytují větší flexibilitu pro dosažení cílů SZP v oblasti životního prostředí.

Kromě toho budou muset členské státy do 31. prosince 2025 přezkoumat své strategické plány SZP, pokud budou na úrovni EU aktualizovány konkrétní akty v oblasti životního prostředí a klimatu (například o ochraně volně žijících ptáků a přírodních stanovišť volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin a ochraně vod).

Zlepšení odměňování zemědělců a jejich postavení v potravinovém řetězci

Posílení postavení zemědělců v potravinovém řetězci je jedním z klíčových cílů SZP. Na úrovni EU již existuje několik opatření k zajištění větší spravedlnosti a ochrany zemědělců před nekalými obchodními praktikami. Zatímco míra důvěry a spolupráce mezi aktéry v řetězci roste, plné provádění a prosazování dostupných politických nástrojů vyžaduje čas a je třeba učinit více.

S cílem přispět k probíhajícím diskusím s ministry zemědělství a Evropským parlamentem předkládá Komise několik možností opatření, která by mohla být přijata v krátkodobém a střednědobém horizontu.

Za prvé, v rámci okamžitého výsledku Komise zřídí středisko pro sledování výrobních nákladů, marží a obchodních praktik v zemědělsko-potravinářském dodavatelském řetězci. Toto středisko pro sledování, které se skládá ze zástupců všech odvětví potravinového řetězce a zástupců členských států a Komise, zvýší transparentnost nákladů a marží řetězce zveřejňováním údajů a výměnou informací s cílem vybudovat důvěru mezi zúčastněnými stranami a stanovit společnou diagnózu situace. Očekává se, že první zasedání se bude konat letos v létě.

Za druhé, Komise navrhuje možnosti cílených zlepšení stávajícího právního rámce stanoveného vnařízení,kterým se zřizuje společná organizace trhu se zemědělskými produkty. Mezi tytomožnosti patří posílení pravidel platných pro smlouvy, které zemědělci uzavírají s kupujícími v potravinářském průmyslu nebo maloobchodu, a posílení organizací producentů, aby zemědělci mohli účinněji spolupracovat a jednat společně s ostatními subjekty v potravinovém řetězci. Cílem je pomoci napravit nerovnováhu v řetězci a zároveň zachovat základní zásadu tržní orientace. Ve stejném duchu Komise navrhuje možnost zavedení nových pravidel pro přeshraniční vymáhání práva proti nekalým obchodním praktikám. V současné době pochází nejméně 20 % zemědělských a potravinářských produktů spotřebovaných v některém členském státě z jiného členského státu. Je třeba posílit spolupráci vnitrostátních donucovacích orgánů, zejména zlepšením výměny informací a shromažďování sankcí.

Za třetí, Komise provede důkladné hodnocení směrnice o nekalých obchodních praktikách v potravinovém řetězci, která je v platnosti od roku 2021. První zpráva bude předložena na jaře 2024, která bude obsahovat konsolidovaný stav provádění této směrnice členskými státy. Tato zpráva poté poslouží jako podklad pro podrobnější hodnocení, které Komise předloží v roce 2025 a které by případně mohly být doplněny legislativními návrhy.

Jednání s členskými státy o těchto možných opatřeních se uskuteční v několika formátech, zejména na nadcházejícím zasedání Rady pro zemědělství dne 26. března.

Pozadí

Komise usilovně pracovala na tom, aby nabídla včasná a konkrétní opatření reagující na obavy zemědělců týkající se snížení administrativní zátěže. Tato práce probíhala v úzké spolupráci se zástupci zemědělců a členskými státy s cennou pomocí belgického předsednictví EU. Nyní je nanejvýš důležité, aby spolutvůrci právních předpisů včas dosáhli dohody o dnešním legislativním návrhu s cílem ujistit zemědělce, že tato nová opatření mohou být uplatněna co nejdříve.

Systém podmíněnosti a vyčlenění rozpočtových prostředků spolu s řadou dalších klíčových nástrojů zelené architektury SZP zůstávají v platnosti, aby se zajistila celkově vyšší úroveň ambicí současné SZP ve srovnání s minulostí. Dnes navrhované změny povedou k předvídatelnější politice, která nevyžaduje každoroční odchylky a nepřiměřené úsilí zemědělců.

V loňském roce Komise již prokázala flexibilní a pragmatický přístup tím, že stanovila výjimky z podmíněnosti týkající se střídání plodin (DZES 7) a půdy ponechané ladem (DZES 8). V letošním roce byla dne 13. února potvrzena částečná odchylka pro půdu ponechanou ladem pro zemědělce v EU pro rok 2024. Kromě této odchylky zahájila Komise dne 22. února řadu krátkodobých opatření, která v současné době probíhají nebo již byla provedena. Například dne 12. března byla přijata změna ve výpočtu plochy trvalých travních porostů s cílem zohlednit situaci zemědělců, kteří přecházejí z hospodářských zvířat na plodiny na orné půdě.

Dne 7. března zahájila Komise průzkum o zjednodušení přímo zaměřený na zemědělce v EU s cílem zjistit složitost vyplývající z pravidel SZP a dalších pravidel EU pro potraviny a zemědělství. Souběžně s tím probíhá online průzkum, který shromáždil názory zemědělců a menších dodavatelů na nekalé obchodní praktiky a který byl uzavřen dnes, 15. března.

Členské státy hrají klíčovou úlohu při udržování administrativní zátěže zemědělců omezené a přiměřené pro dosažení cílů právních předpisů EU. Je nezbytné, aby nebyly ukládány žádné požadavky, které by šly nad rámec toho, co je požadováno v právních předpisech o SZP. Proto musí být každé úspěšné zjednodušení provedeno v úzké spolupráci s vnitrostátními správními orgány a samotnými zemědělci. Komise bude i nadále usnadňovat výměnu osvědčených postupů.

Pro více informací

Legislativní návrh

Otázky a odpovědi

Evropská komise nabízí možnosti zjednodušení s cílem snížit zátěž zemědělců v EU

Evropská komise vyzývá zemědělce, aby se zúčastnili on-line průzkumu o zjednodušení

Evropští zemědělci vyňatí z pravidel pro půdu ponechanou ladem

Boj proti nekalým obchodním praktikám: Evropská komise shromažďuje názory zemědělců a subjektů v potravinovém řetězci

Quote

Komise podniká důrazná a rychlá opatření na podporu našich zemědělců v době, kdy se potýkají s četnými problémy a obavami. Dnešní návrhy, vypracované v úzké spolupráci se zemědělci, klíčovými zúčastněnými stranami, našimi členskými státy a poslanci EP, nabízejí cílenou flexibilitu, která zemědělcům pomůže s větší důvěrou a jistotou vykonávat jejich životně důležitou práci. Vysíláme jasný signál, že zemědělská politika se přizpůsobuje měnícím se skutečnostem a zároveň se zaměřuje na klíčovou prioritu ochrany životního prostředí a přizpůsobení se změně klimatu. Komise bude i nadále neochvějně stát našimi zemědělci, kteří udržují potravinové zabezpečení EU a slouží v první linii našich opatření v oblasti klimatu a životního prostředí.
Ursula von der Leyen, President of the European Commission 2024-03-14

Dnešní návrhy představují další významný krok v reakci Komise na snížení administrativní zátěže zemědělců a posílení spravedlnosti v potravinovém řetězci. Návrhy obsahují pragmatický a cílený přístup s cílem umožnit našim zemědělcům dobrou práci a poskytnout členským státům větší flexibilitu při dosahování cílů SZP. Naše práce v nadcházejících týdnech a měsících má zásadní význam pro zajištění plného potenciálu těchto návrhů ve prospěch zemědělců v terénu.
Janusz Wojciechowski, komisař pro zemědělství 2024-03-14

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688