Policie.cz (Policie)
Kriminalita a bezpečnost  |  14.03.2024 11:15:00, aktualizováno 21:39:56

Od ledna letošního roku okradli podvodníci na internetu lidi z Táborska o více jak 10 milionů korun. Podvedených na internetu stále přibývá

Policie České republiky – KŘP Jihočeského kraje

Podvedených na internetu stále přibývá

Táborsko – Od ledna letošního roku okradli podvodníci na internetu lidi z Táborska o téměř 10 500 000 korun.

Přesto, že ustavičně apelujeme na občany, aby byli obezřetní a nenechali se podvodníky v kyber prostoru napálit, tak stále evidujeme nové a nové případy. Za uplynulých sedm dní jich na Táborsku přibylo pět.

Dne 7. března 2024 oznámila osmatřicetiletá žena, že byla podvedena na internetu při prodeji dětského bryndáku, který inzerovala na internetovém portálu Marketplace. Téměř okamžitě se jí ozvala zájemkyně, která z rodinných důvodů po prodávající požadovala zaslání zboží prostřednictvím zásilkové služby Zásilkovna. V rámci další komunikace vylákala z poškozené telefonní číslo, e-mail a číslo bankovního účtu. Následně jí přišel e-mail, ve kterém byl odkaz, tvářící se jako pravý odkaz na Zásilkovnu. Na tento klikla. Posléze obdržela další e-mail tvářící se jako pravý od její banky s odkazem pro dokončení aktivace, na který poškozená opět klikla a vyplnila své přihlašovací údaje k internetovému bankovnictví a heslo. Toto jednání vedlo k tomu, že v jejím internetovém bankovnictví byly zadány nevyžádané platby, které si pachatelka sama odsouhlasila. Způsobená škoda byla vyčíslena na více než 80 tisíc korun.

Dne 10. března 2024 oznámil padesátiletý muž, že byl podveden na internetu při investování peněz. Dosud neznámý pachatel umístil do internetového prostoru nabídku výhodných investic, na kterou poškozený reagoval. Vyplnil kontaktní formulář a následně byl kontaktován neznámým mužem, který mu přidělil osobního poradce. Ten přiměl poškozeného k nainstalování aplikace pro vzdálený přístup Air admin do počítače a pod legendou výhodných investic ho přesvědčil k provedení čtyř transakcí. Podvedený přišel o více než 600 tisíc korun.

Dne 13. března 2024 přišli na Táborsku oznámit IT podvod tři lidé.

V průběhu května 2023 byla jednasedmdesátiletá žena kontaktována přes jednu ze seznamek na internetu. Dosud neznámý pachatel vystupoval pod přezdívkou Stanley. Komunikovali spolu přes aplikaci WhatsApp. Pod různými záminkami z poškozené do současné doby vylákal sedm plateb v různých výších. Celková škoda byla vyčíslena na více než 100 tisíc korun.

V době od 12. do 13. března 2024 odcizil peníze ze soukromého i firemního bankovního účtu pětačtyřicetileté ženě. Ta prostřednictvím obchodní platformy Marketplace na sociální síti Facebook inzerovala k odprodeji dětský kancelářský set. Na inzerát velmi rychle reagoval zájemce. Po vzájemné konverzaci přes Messenger zaslal poškozené odkaz na údajnou Balíkovnu, po jejímž rozkliknutí byla poškozená vyzvána k doplnění svých přihlašovacích údajů do internetového bankovnictví, což zcela dobrovolně učinila. Následně byla přesměrována na stránky, které se jevily jako stránky Balíkovny. Zde odpověděla na několik otázek k zásilce. Vše však vedlo k jedinému, a to k odcizení peněz. Poškozená přišla o téměř 300 tisíc korun

Zatím poslední případ přišel oznámit sedmapadesátiletý muž. Ten si prostřednictvím internetových stránek našel reklamu, která lákala na výhodné investování peněz. Po kliknutí na odkaz vyplnil své údaje do formuláře. Netrvalo dlouho a byl kontaktován údajným investičním poradcem, který jej následně prostřednictvím emailu a aplikace WhatsApp přiměl k instalaci programu pro vzdálený přístup AnyDesk. Následně byl vyzván k zaslání vstupního poplatku. Pro vzbuzení důvěry mu byla část poplatku zaslána zpět na účet. Poté poškozený zaslal, dle pokynů, ve třech splátkách peníze na investiční účet vedený v Anglii. Poradce poté přestal komunikovat. Pachatel způsobil škodu za více než 550 tisíc korun.

Celková škoda činí více než 1 700 000 korun.

Od ledna letošního roku přišli lidé na Táborsku prostřednictvím IT podvodů o téměř 10 500 000 korun.

Chraňte se před podvodníky:

  • Mějte silná hesla s dvoufázovým ověřením.
  • Používejte antivirovým program nejen na PC, ale i v mobilu.
  • Nesdílejte svůj uživatelský účet s dalšími lidmi.
  • Obraťte se osobně na svoji banku, v případě, že vás někdo telefonicky kontaktuje ohledně ohrožení vašeho účtu.
  • Nepovolujte nikomu vzdálený přístup do svých zařízení.
  • Při prodeji nezadávejte údaje platební karty, pouze uvádějte číslo účtu.
  • Pokud možno neposílejte platbu za zboží předem.
  • Neinstalujte si aplikace z neznámých zdrojů.
  • Než kliknete na odkaz, ověřujte pravost internetových stránek.
  • Nepřeposílejte bezpečnostní/autorizační kódy z SMS zpráv.

Pokud se stanete obětí podvodu nebo jen pokusu o něj, kontaktujte prosím okamžitě Policii ČR prostřednictvím bezplatné linky 158 nebo kteroukoliv policejní služebnu.

Kyber rádce

por. Bc. Lenka Pokorná ta.pis@pcr.cz tisková mluvčí a preventistka 14. března 2024

vytisknout e-mailem X Corp. Facebook

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688