mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  14.03.2024 15:07:00

Saská síť kybernetické bezpečnosti - inovativní projekt posilování konkurenceschopnosti malých a středních podniků

Saská síť kybernetické bezpečnosti - inovativní projekt posilování konkurenceschopnosti malých a středních podniků

14.03.2024 / 15:00 | Aktualizováno: 14.03.2024 / 15:07

Jedním z významných faktorů posilování konkurenceschopnosti malých a středních podniků je zvyšování jejich odolnosti proti kyberútokům, které představují pro podnikatelský sektor stále závažnější hrozbu. Základem současné německé politiky pro digitální bezpečnost se stala strategie kybernetické bezpečnosti spolkové vlády, přijatá v roce 2021 a agenda kyberbezpečnosti spolkového ministerstva vnitra z roku 2022. Vláda Svobodného státu Sasko v rámci svých kompetencí navazuje na výše uvedené spolkové strategické dokumenty a v současné době probíhá příprava saské strategie kybernetické bezpečnosti, která by měla být schválena koncem letošního roku. V Drážďanech by měla v blízké době rovněž vzniknout projektová kancelář, která bude součástí již existující Agentury pro inovace a kybernetickou bezpečnost se sídlem ve městě Halle (spolková země Sasko – Anhaltsko).

Sasko v současné době realizuje inovativní projekty posílení kybernetické bezpečnosti malých a středních podniků, které by se mohly stát cenným zdrojem inspirace i pro obdobné projekty v ČR a zároveň obchodní příležitostí pro české dodavatele IT zboží a služeb. V roce 2023 zahájila Digitální agentura Saska společně se saskými průmyslovými, obchodními a řemeslnickými komorami a se Zemským kriminálním úřadem projekt "Síť kybernetické bezpečnosti v Sasku". Společným cílem projektu je spojit zkušenosti, know how a odborné znalosti všech zúčastněných stran, aby byly saské malé a střední podniky účinně chráněny před nadměrnými škodami v případě kybernetického útoku. "Síť kybernetické bezpečnosti v Sasku" informuje malé a střední podniky o bezpečnostních IT incidentech a nabízí saským firmám preventivní poradenské služby zaměřené na obranu proti kybernetickému útoku a na minimalizaci následných škod.

V průběhu loňského roku proběhla v rámci projektu intenzivní jednání s mnoha poskytovateli IT služeb v Sasku, kteří jsou ochotni podpořit malé a střední podniky, postižené kybernetickým útokem v rámci digitálního záchranného řetězce. Někteří IT specialisté prošli školením a stali se tak v rámci projektu "Síť kybernetické bezpečnosti v Sasku" odborníky na řešení krizových kybernetických situací. Kromě toho obdržely všechny malé a střední podniky v Sasku v září 2023 IT nouzovou kartu, která poskytuje přehled opatření pro reakci v případě IT bezpečnostního incidentu. Tato pomůcka poskytuje pokyny, jak nahlásit kybernetický incident a přehled opatření pro omezení takto způsobených škod. "Síť kybernetické bezpečnosti v Sasku" plánuje v roce 2024 doplnit nouzovou kartu o multimediální obsah, aby malým a středním podnikům nabídla ještě účinnější podporu.

Saský zemský kriminální úřad dále nabízí saským firmám odborné poradenství v rámci bezplatného programu "Bezpečná firma", a to včetně analýzy identifikující bezpečnostní nedostatky v oblasti zabezpečení majetku i personální a organizační bezpečnosti. Na základě takto provedené identifikace potencionálních rizik jsou vypracována individuální bezpečnostní doporučení, která jsou specificky přizpůsobena požadavkům konkrétní firmy, patřící do segmentu malých a středních podniků. Saské průmyslové a obchodní komory a profesní sdružení kvalifikovaných IT odborníků nabízejí komplexní poradenství a nástroje v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Významnou letošní akcí "Saské sítě kybernetické bezpečnosti" bude soubor přednášek, které se uskuteční v Lipsku dne 17. dubna 2024 v rámci „35. dne kybernetické bezpečnosti“. Akce ponese název „Co dělat když vypadne počítačová síť? - Připravte se na kybernetický útok“ („Die IT fällt aus – was tun? – Gewappnet sein für einen Cyberangriff“). Bližší informace o akci a o zmíněných projektech lze nalézt na níže uvedených webových stránkách.

Webové stránky Saské sítě kybernetické bezpečnosti:

https://www.cyber-sicherheitsnetzwerk.sachsen.de/


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688