Hays plc (Hays plc)
Práce  |  11.03.2024 12:26:29

Navzdory vyšší nezaměstnanosti se kvalifikovaní pracovníci změny místa neobávají

Začátek roku 2024 přinesl na pracovní trh poměrně výraznou změnu. Po několika letech došlo k situaci, kdy počet nezaměstnaných překročil počet evidovaných volných pracovních míst. Navzdory tomu se mnoho lidí změny práce neobává, vyplývá ze mzdového průzkumu společnosti HAYS [1].

„Přestože na přelomu roku došlo k poklesu počtu volných míst a míra nezaměstnanosti vzrostla, oblast kvalifikovaných pracovních pozic tímto ve větší míře zasažena nebyla. 60 procent zaměstnanců na kvalifikovaných profesích změnu práce v tomto roce plánuje, nebo se jí nebrání. Komplikovanější situace je u vysokých manažerských postů, jejich nabídka v posledním roce významně klesá, často z důvodů relokace těchto pozic do jiných zemí, nejčastěji pak do Polska nebo Německa,“ komentuje situaci Agnieszka Pietrasik, ředitelka společnosti Hays.

V návaznosti na Mzdový průzkum provedla společnost HAYS online šetření2 mezi zaměstnanci a uchazeči o práci, aby zjistila, jaké důvody nejčastěji vedou zaměstnance k rozhodnutí změnit práci.


Jaké jsou nejčastější důvody pro změnu práce?

22 % respondentů průzkumu uvedlo, že hlavní motivace při poslední změně práce byla finanční.

„Zřídkakdy jsou finance jediným důvodem, který přiměje zaměstnance ke změně práce. Obvykle jde o kombinaci více faktorů, ať už to jsou různé personální nebo organizační změny nebo omezené možnosti kariérního postupu v rámci firmy,“ říká Agnieszka Pietrasik.

Právě organizační změny a s nimi spojené propouštění uvedlo jako hlavní důvod 19 % respondentů průzkumu.

„Vzhledem k tomu, že v průzkumu byli nejhojněji zastoupeni lidé, kteří naposledy změnili práci před 2-4 lety nebo déle, je tento výsledek významně ovlivněn obdobím pandemie a následnými úspornými opatřeními. Do určité míry se zde ale promítají i úsporná opatření nastavená v posledních měsících,“ uvádí Agnieszka Pietrasik.

13 % zaměstnanců pak uvedlo, že se ke změně práce rozhodli z důvodu celkové nespokojenosti.

„V posledních týdnech zaznamenáváme mírný nárůst nových pracovních příležitostí pro specialisty a kvalifikované odborníky, nicméně nejedná se o skokový nárůst, i tak však předpokládáme, že se v následujících týdnech a měsících do míry nezaměstnanosti pozitivně promítne,“ uzavírá Agnieszka Pietrasik z Hays.

Jaké způsoby se nyní využívají při získávání nových pracovních míst?

Ohledně získávání nových pracovních míst se specialisté a kvalifikovaní pracovníci spoléhají na inzerci (36 %), mnoho z nich ovšem těží z nedostatku odborníků a novou práci získali oslovením napřímo od zaměstnavatele nebo zprostředkovatele práce (28 %), zejména přes LinkedIn. Na základě doporučení od známého nebo kolegy získalo práci 19 % respondentů a 17 % se obrátilo na personální agentury.


[1] Mzdový průzkum zveřejněný personálně poradenskou společností Hays v lednu 2024 https://www.hays.cz/mzdovy-pruzkum

2 Online šetření probíhalo na www.hays.cz v období 11/2023 – 2/2024, 1248 respondentů

Hays

Hays plc („ Skupina”) je přední světová společnost v získávání specialistů a poskytování náborových řešení, jako je RPO či MSP. Skupina je expertem v náboru kvalifikovaných, profesionálních a odborných lidí po celém světě, je leaderem na trhu ve Velké Británii, Německu a Austrálii a jedním z leaderů na trhu v kontinentální Evropě, Latinské Americe a Asii. Skupina působí v soukromém i veřejném sektoru, zabývá se vyhledáváním kandidátů na stálý i dočasný pracovní poměr včetně contractingu. K 30. červnu 2022 má Skupina 13,000 zaměstnanců pracujících ve 253 kancelářích ve 32 zemích světa.
Hays působí v těchto zemích: Austrálie, Belgie, Brazílie, Česká republika, Čína, Dánsko, Francie, Chile, Indie, Irsko, Itálie, Japonsko, Kanada, Kolumbie, Lucembursko, Maďarsko, Malajsie, Mexiko, Německo, Nizozemí, Nový Zéland, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Singapur, Spojené Arabské Emiráty, Spojené Státy Americké, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko a Velká Británie.

Více informaci na: www.hays.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688