Libor Stoklásek (AlgoImperial)
Akcie ve světě  |  10.03.2024 18:52:55

Burzovní kalendář 11/52 - Co musíme vědět do nového týdne!

Únorové statistické údaje, včetně indexu spotřebitelských cen a objemu maloobchodních tržeb, nabídnou podrobnější pohled na možnou trajektorii úrokových sazeb Federálního rezervního systému. Vývoj ceny Bitcoinu, který nedávno dosáhl nových historických maxim, společně s očekávanou volatilitou na Wall Street, naznačuje další potenciálně dynamický týden. Zde je to, co potřebujete vědět, abyste mohli úspěšně začít nový týden.

Inflační data z USA

Investoři s napětím očekávají zveřejnění úterních údajů o inflaci v USA, s cílem lépe pochopit potenciální časování snižování úrokových sazeb Federálního rezervního systému. Prognózy ekonomů naznačují, že únorový index spotřebitelských cen (CPI) zaznamená růst o 0,4 %, což představuje zrychlení oproti lednovému růstu o 0,3 %, který již překonal očekávání. V tomto kontextu zazněla z úst předsedy Fedu, Jeroma Powella, ve čtvrtek významná poznámka. Powell uvedl, že snížení úrokových sazeb během tohoto roku by mohlo být pravděpodobné, avšak zdůraznil, že on sám a jeho kolegové k takovému kroku ještě nejsou připraveni.

Pozornost trhu se dále zaměří na čtvrteční údaje o maloobchodních tržbách za únor. Očekává se, že po předchozím měsíčním poklesu o 0,8 %, dojde k obratu a tržby se opět odrazí a porostou. Další důležité ekonomické indikátory zahrnují údaje o průmyslové produkci, index spotřebitelského sentimentu a týdenní reporty o nově podaných žádostech o podporu v nezaměstnanosti, které se rovněž objeví v ekonomickém kalendáři. V předvečer nadcházejícího zasedání Federálního rezervního systému příští týden vstoupí jeho představitelé do období mediálního ticha, během kterého tradičně nevydávají veřejné komentáře k aktuální měnové politice.

Bitcoin

Bitcoin opět překračuje hranice možného, tentokrát proráží historickou hranici 70 000 USD. Tento nejnovější vzestup je podpořen rostoucím zájmem investorů o nově zavedené americké spotové ETF fondy na bitcoin, spuštěné v průběhu tohoto roku, a anticipací poklesu globálních úrokových sazeb. V posledních týdnech do těchto ETF fondů proudily miliardy dolarů, což trhu dodalo další pozitivní impuls. Pozornost si zaslouží i nadcházející upgrade blockchainové platformy Ethereum a avizovaný dubnový "halving" u Bitcoinu. Tento nový boom přichází po "kryptozimě" z roku 2021, která následovala po bankrotech a kolapsech předních krypto společností. To vedlo regulační orgány k zesílení varování před riziky spojenými s investováním do kryptoměn. Přesto se zdá, že nová vlna kapitálu se nenechává těmito varováními odradit. Příznivci kryptoměn tvrdí, že odvětví prošlo významným vývojem, avšak centrální bankéři a regulátoři zůstávají opatrní.

Ropný trh

V pátek došlo na trhu s ropou k poklesu cen o 1 %, což přispělo k celotýdennímu poklesu, ještě umocněnému opatrným postojem trhů vůči slabší čínské poptávce. Tento vývoj nastal i přesto, že producentská skupina OPEC+ rozhodla o prodloužení omezení dodávek. Konkrétně, cena ropy Brent oslabila o 1,8 %, zatímco futures na americkou lehkou ropu WTI zaznamenaly pokles o 2,5 %.

Tento pokles přichází v kontextu, kdy Čína nedávno oznámila cíl hospodářského růstu na rok 2024 na úrovni přibližně 5 %, což analytici považují bez dodatečných stimulů za velmi ambiciózní. Z hlediska nabídky se členové OPEC+, v čele s Saúdskou Arábií a Ruskem, dohodli na prodloužení dobrovolného snížení těžby o 2,2 milionu barelů denně do druhého čtvrtletí, aby podpořili trh v obavách z globálního růstu a zvýšené produkce mimo tuto skupinu.

Zájem obchodníků s energiemi se také soustředil na časování potenciálního snížení úrokových sazeb ze strany Federálního rezervního systému (Fed) a Evropské centrální banky (ECB), jelikož nižší sazby by mohly podpořit hospodářský růst a tím i poptávku po ropě.

Akciové trhy

Na akciovém trhu tři hlavní zámořské indexy zakončily páteční obchodování v minusu, uzavírajíc tím turbulentní týden. Společnost Nvidia, která se stala favoritem díky nedávnému zájmu o umělou inteligenci, zažila v pátek nejhorší jednodenní výkon od měsíce května, přesto však týden zakončila se ziskem, díky rally, která jí v letošním roce přidala více než 1 bilion USD na tržní kapitalizaci. Na nadcházející údaje o inflaci se nahlíží s jistou opatrností, neboť se nečeká, že by byly dostatečné pro přesvědčení Fedu o dostatečném ochlazení cenových tlaků pro krátkodobé úpravy sazeb.

Ve Spojeném království bude v úterý zveřejněna nejnovější zpráva o zaměstnanosti, se zvláštním zaměřením na růst mezd, který má význam pro spekulace o načasování prvního snížení sazeb Bank of England. Zpomalení průměrné hodinové mzdy v prosinci na 6,2 %, nejpomalejší tempo růstu za více než rok, zatím nestačilo k přesvědčení BoE o potřebě brzkého snížení sazeb.

Eurozóna zveřejní údaje o průmyslové výrobě za leden, přičemž prosincová zpráva naznačila výrazný nárůst, který vyrovnal pokles za celý rok. Další silný výsledek by poskytl optimistický signál pro růst HDP v prvním čtvrtletí.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Algoimperial

AlgoImperial

Algoimperial Fund je plně automatizovaný fond obchodující na mezibankovním trhu měn. Jedná se o fond kvalifikovaných investorů, jehož hlavní činností je správa klientského majetku pomocí automatických obchodních strategií. Systémy využívají volatility investičních aktiv a uzavírají obchody v desítkách sekund, přičemž Algoimperial velmi důsledně klade důraz na stabilitu, striktní risk management a maximalizaci profitu s nízkou nákladovostí.

Více informací na: www.algoimperial.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Pá 15:25  Výsledky Chevronu za 1Q roku smíšené Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
Pá 10:40  Anglo American odmítla rezolutně nabídku na převzetí od BHP Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

03.10.2021Burzovní kalendář 40/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
20.09.2021Burzovní kalendář 38/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
12.09.2021Burzovní kalendář 37/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
23.08.2021Burzovní kalendář 34/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)
15.08.2021Burzovní kalendář 33/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (Imperial Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688