ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  09.03.2024 09:17:00

Vůbec první strategie pro obranný průmysl a nový program obranného průmyslu mají zvýšit připravenost a bezpečnost Evropy

náboje a nápis EDIP - Evropský program obranného průmyslu

Evropská komise a vysoký představitel dnes představili vůbec první Evropskou strategii pro obranný průmysl na úrovni EU a navrhli ambiciózní soubor nových opatření na podporu konkurenceschopnosti a připravenosti obranného průmyslu.

Začátek neodůvodněné a pokračující útočné války Ruska proti Ukrajině přede dvěma lety znamenala návrat konfliktu s vysokou intenzitou na náš kontinent. Evropská strategie pro obranný průmysl (EDIS) stanoví jasnou a dlouhodobou vizi pro dosažení připravenosti obranného průmyslu v Evropské unii. Evropská komise dnes jako první okamžitý a hlavní prostředek k realizaci strategie předkládá legislativní návrh Evropského programu obranného průmyslu (EDIP) a rámec opatření k zajištění včasné dostupnosti a dodávek obranných produktů.

Strategie nastiňuje výzvy, jimž v současné době čelí evropská technologická a průmyslová základna obrany (EDTIB), ale také příležitost plně využít jejího potenciálu, a stanoví směr pro příští desetiletí. Aby se zvýšila připravenost evropského obranného průmyslu, musí členské státy investovat více, lépe, společně a v Evropě. Na podporu členských států při dosahování těchto cílů obsahuje Evropská strategie pro obranný průmysl soubor opatření, jejichž cílem je:

  • podpora účinnějšího vyjádření kolektivní poptávky členských států, pokud jde o obranu. Bude se vycházet ze stávajících nástrojů a iniciativ, jako jsou plán rozvoje schopností (CDP), koordinovaný každoroční přezkum v oblasti obrany (CARD) a stálá strukturovaná spolupráce (PESCO). Bude se při tom stimulovat spolupráce členských států ve fázi zadávání zakázek v oblasti obranných schopností,
  • zajištění dostupnosti všech obranných produktů prostřednictvím citlivější základny EDTIB, a to za jakýchkoli okolností a v jakémkoli časovém horizontu. Budou podporovány investice členských států a evropského obranného průmyslu do vývoje a uvádění špičkových obranných technologií a schopností zítřka na trh. Navrhují se také opatření, která zajistí, aby základna EDTIB měla k dispozici to, co potřebuje, i v krizových obdobích, čímž se zvýší bezpečnost dodávek v EU,
  • zajištění toho, aby vnitrostátní rozpočty a rozpočty EU podporovaly nezbytnými prostředky přizpůsobení evropského obranného průmyslu novému bezpečnostnímu kontextu,
  • začlenění kultury připravenosti obrany do všech politik, zejména výzvou k přezkumu úvěrové politiky Evropské investiční banky v letošním roce,
  • rozvíjení užších vztahů s Ukrajinou prostřednictvím její účasti na iniciativách Unie na podporu obranného průmyslu a podněcování spolupráce mezi EU a ukrajinským obranným průmyslem,
  • spolupráce s NATO a našimi strategickými, podobně smýšlejícími a mezinárodními partnery i užší spolupráce s Ukrajinou.

Strategie stanoví ukazatele měřící pokrok členských států směrem k průmyslové připravenosti. Členské státy se vyzývají, aby:

  • do roku 2030 pořizovaly alespoň 40 % obranného vybavení na základě vzájemné spolupráce,
  • zajistily, aby do roku 2030 hodnota obchodu s obrannými produkty uvnitř EU představovala alespoň 35 % hodnoty obranného trhu EU,
  • dosahovaly stabilního pokroku k dosažení cíle vynakládat do roku 2030 alespoň 50 % svého rozpočtu na veřejné zakázky v oblasti obrany v rámci EU a 60 % do roku 2035.

Evropský program obranného průmyslu (EDIP) je nová legislativní iniciativa, která zajistí přechod od krátkodobých mimořádných opatření přijatých v roce 2023 a končících v roce 2025 ke strukturálnějšímu a dlouhodobějšímu přístupu k dosažení připravenosti obranného průmyslu. Tím se zajistí kontinuita v podpoře evropské technologické a průmyslové základny obrany souběžně s jejím rychlým přizpůsobením nové realitě.

Program EDIP zahrnuje jak finanční, tak regulační aspekty. V programu EDIP bude zmobilizováno v období 20252027 1,5 miliardy eur z rozpočtu EU, aby se i nadále zvyšovala konkurenceschopnost základny EDTIB. Finanční podpora z programu EDIP zejména rozšíří intervenční logiku nástroje EDIRPA (finanční podpora z rozpočtu EU s cílem kompenzovat složitost spolupráce mezi členskými státy ve fázi zadávání veřejných zakázek) a aktu ASAP (finanční podpora pro obranný průmysl zvyšující jeho výrobní kapacitu) s cílem dále podpořit investice uskutečňované základnou EDTIB. Program EDIP bude rovněž podporovat industrializaci produktů, které jsou výsledkem kooperativních akcí ve výzkumu a vývoji podporovaných Evropským obranným fondem. Rozpočet programu EDIP lze také použít na zřízení fondu pro urychlení transformace obranných dodavatelských řetězců (FAST). Cílem tohoto nového fondu bude usnadnit přístup k dluhovému a/nebo kapitálovému financování pro malé a střední podniky a malé společnosti se střední tržní kapitalizací, které industrializují obranné technologie a/nebo vyrábějí obranné produkty. Rozpočet programu EDIP také posílí spolupráci EU s Ukrajinou v obranném průmyslu a podpoří rozvoj její obranné průmyslové a technologické základny. Za tímto účelem by program EDIP mohl případně čerpat další finanční prostředky z neočekávaných zisků z imobilizovaných ruských státních aktiv (což je podmíněno rozhodnutím Rady na návrh vysokého představitele).

Pokud jde o regulační aspekty, program EDIP přináší nová řešení. Zpřístupní nový právní rámec, strukturu pro evropský zbrojní program, s cílem usnadnit a rozšířit spolupráci členských států v oblasti obranného vybavení tak, aby se tento rámec vzájemně doplňoval s rámcem PESCO. Zahrnuje i celounijní režim pro bezpečnost dodávek obranného vybavení, který zajistí trvalý přístup ke všem nezbytným obranným produktům v Evropě a poskytne rámec pro účinnou reakci na možné budoucí krize při dodávkách obranných produktů. Kromě toho program EDIP umožní zahájení evropských obranných projektů společného zájmu s případnou finanční podporou EU. A konečně, v programu EDIP se navrhuje zřídit správní strukturu, do níž budou plně zapojeny členské státy, s cílem zajistit celkovou konzistentnost opatření EU v oblasti obranného průmyslu (radu pro připravenost obranného průmyslu).

Silnější a pohotovější evropský obranný průmysl bude přínosem pro členské státy a v konečném důsledku i pro občany EU. Bude také přínosem pro klíčové partnery EU, včetně NATO a Ukrajiny.

Další informace

Otázky a odpovědi

Informativní přehled o strategii EDIS

Informativní přehled o programu EDIP

Návrh nařízení o programu EDIP

Evropská strategie pro obranný průmysl

Citace

 

Přijímáme dnes Evropskou strategii pro obranný průmysl a předkládáme návrh evropského programu obranného průmyslu. Činíme tak v reakci na změny v evropském bezpečnostním paradigmatu. Naše výdaje na obranu jdou na příliš mnoho různých zbraňových systémů, které se nakupují hlavně mimo EU. Teď, když rozpočty na obranu ve všech členských státech prudce rostou, bychom měli investovat lépe, což z velké části znamená investovat společně a investovat v Evropě. To nám umožní přejít od režimu reakce na krizi k režimu strukturální obranné připravenosti. A to tak, aby byla do něj úzce začleněna Ukrajina.

Margrethe Vestagerová, výkonná místopředsedkyně pro Evropu připravenou na digitální věk

 

S brutální útočnou válkou Ruska proti Ukrajině se do Evropy vrátily vysoce intenzivní boje. Po desetiletích, kdy jsme na obranu nevydávali dostatek finančních prostředků, musíme do ní investovat více. Musíme tak ale činit lépe a společně. Silný, odolný a konkurenceschopný evropský obranný průmysl je strategickým naléhavým požadavkem a předpokladem pro posílení naší obranné připravenosti. Musíme také zvýšit svou vojenskou podporu pro Ukrajinu, a to i podporou její obranné průmyslové základny. Tato strategie představuje posun paradigmatu směrem k Unii, která je silným aktérem na poli bezpečnosti a obrany a lepším partnerem v souladu s cíli Strategického kompasu.

Vysoký představitel a místopředseda Komise Josep Borrell

 

Evropská unie dnes opět prokazuje své pevnou vůli a odhodlání posílit naši obranu a podporu pro Ukrajinu. V naší nové strategii pro obranný průmysl zformulovala Unie jasnou vizi, jak posílit připravenost našeho obranného průmyslu. V podobě Evropského programu obranného průmyslu teď Komise předkládá ambiciózní nástroj, který umožní konkrétně zahájit provádění strategie. V době, kdy se na náš kontinent vrátil konflikt s vysokou intenzitou, již Evropa nemůže čekat a musí posílit schopnosti evropské obranné technologické a průmyslové základny vyrábět více a rychleji.

Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh

Podrobnosti

Datum zveřejnění
9. března 2024
Autor /Autorka
Zastoupení v Česku
 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688