skoda-auto.cz (Škoda auto)
Auto Moto  |  08.03.2024 11:00:00

Newsletter pro zaměstnance a obyvatele okolí závodu Škoda Auto Vrchlabí 1/2024

Milé čtenářky, milí čtenáři,

vítám vás u prvního letošního newsletteru o aktivitách našeho závodu. V tomto vydání se dozvíte také hodně o tom, co vše děláme pro rozvoj Vrchlabska a Jilemnicka. Velmi mě těší, že závod Vrchlabí je součástí celopodnikového projektu Zaměstnanecké sbírky, v jehož rámci zapojení zaměstnanci odvádějí část své mzdy ve prospěch dobročinných organizací, ať už regionálních nebo s celorepublikovým působením. Automobilka následně vybrané prostředky zdvojnásobí.

Sbírky jsou důkazem toho, že když se spojíme pro dobrou věc, můžeme dosáhnout neuvěřitelných výsledků. Ačkoliv průměrný příspěvek každého, kdo má chuť se zapojit, je několik stokorun měsíčně, od roku 2014 všichni škodováci poslali na pomoc potřebným více než 70 milionů korun! A za to si všichni zaslouží velké poděkování. Dobročinnost patří k naší firemní kultuře, což dokládají i pravidelné vánoční sbírky na pomoc dětem z okolí. Mám ovšem také velkou radost, že jsme prostřednictvím Nadačního Fondu Škoda Auto mohli podpořit projekt místních ochránců přírody a vědců pro návrat vzácného motýla do krkonošské přírody. Už se těším, až ho na svých horských túrách spatřím.

Přeji vám hezké jarní dny,

Dr. Ivan Slimák
vedoucí závodu Škoda Auto ve Vrchlabí

ivan-slimak-ret2

Nové Zaměstnanecké sbírky ještě více podpoří dobročinné organizace i v regionu

Čtvrté kolo projektu Zaměstnaneckých sbírek ve společnosti Škoda Auto bylo zahájeno. Pomoc je ojedinělá jak rozsahem a finančními prostředky, tak dlouhodobým financováním.

Spolupráce na pět let místo dosavadních čtyř pomáhá organizacím získat potřebnou finanční jistotu na dlouhodobé projekty. Významná je také forma výběru prostředků: zaměstnanci mají možnost volby jedné či více organizací, kterým chtějí zasílat finanční pomoc, a následně přispívají pravidelnými měsíčními částkami ze svého platu. Automobilka pak celkovou částku zdvojnásobí.

Čtyři instituce působí celorepublikově, po dvou pak zvolili garanti sbírky v jednotlivých regionech včetně Vrchlabska. Zde se jedná například o Domácí hospic Duha, pečující o vážně nemocné a umírající osoby, a jeho projekt zaměřený na péči v domácím prostředí a na zlepšení fyzického i psychického stavu jak nemocné osoby, tak jejího nejbližšího rodinného kruhu.

jason_cervenooky_974f3431

Vyhynulý motýlí král Krkonoš se po sto letech vrací do horské přírody

Prostředky z grantu Nadačního fondu Škoda Auto nazvaného Krakonošovy zahrádky přispěly k návratu vzácného motýla jasoně červenookého na českou stranu Krkonoš.

Vzácný a nápadný jasoň červenooký (rozpětí křídel i přes 8 cm) je v Evropě vnímán jako symbol ochrany horské přírody. Vyhledává světlé lokality, ideálně tam, kde vegetaci spásají zvířata. Zároveň jde o velmi citlivého tvora, kterého lidská činnost a následně i změna klimatu postupně vyhnaly z většiny jeho evropských stanovišť. Na území České republiky mohutný motýl vyhynul již před celým stoletím. Díky projektu LIFE Apollo2020 dochází k jeho návratu do Krkonoš. Podílejí se na tom členové skupiny JARO ve spolupráci se Správou KRNAPu, Agenturou ochrany přírody a krajiny, Českou společností entomologickou, Entomologickým ústavem Biologického centra Akademie věd ČR a řadou zahraničních organizací. Finanční prostředky poskytl grant Krakonošovy zahrádky od Nadačního fondu Škoda Auto.

„Dobročinnost patří k naší firemní kultuře, což dokládají i pravidelné sbírky na pomoc dětem z okolí.“


Dr. Ivan Slimák, vedoucí závodu Škoda Auto ve Vrchlabí


Nový robot pro studenty Krkonošského gymnázia

Představitelé Královéhradeckého kraje a Nadačního fondu Škoda Auto podepsali memorandum o spolupráci, jehož cílem je podpořit inovace ve vzdělávání.

Prvním příkladem je pořízení špičkového kolaborativního robota GoFa od společnosti ABB pro studenty Krkonošského gymnázia ve Vrchlabí. Ti robota, který dostal jméno Edgar, při oficiálním oznámení spolupráce mezi krajem a Nadačním fondem Škoda Auto představili a názorně předvedli, co se již naučili naprogramovat. Robot bude sloužit jak místním studentům, tak dalším školám a kroužkům na Vrchlabsku a Jilemnicku.

robot_pro_studenty_137f39c3

Krabice-od-bot-23_1_a11a0f07

Vánoční sbírka a Krabice od bot pomohly dětem

V listopadu a prosinci se ve vrchlabském závodě již po několikáté realizovala Vánoční sbírka a nákup dárků dětem v nelehké životní situaci. Vánoční finanční sbírka byla určena pro od narození nemocnou Barunku z Hrabačova u Jilemnice. Na pomůcky a speciální rehabilitační pobyty předali zaměstnanci 51 000 . Projekt Krabice od bot pořádaný Diakonií Českobratrské církve evangelické zase díky štědrosti zaměstnanců oddělení PKD shromáždil 83 vánočních dárků pro znevýhodněné děti z Vrchlabí, Hostinného a Žacléře.


Očima patriota

Miroslav Malík, mistr mechatroniky

Pan Malík příští rok oslaví 30 let práce pro automobilku Škoda Auto a má za sebou skutečně pestrou zkušenost. Předloni se vrátil do Vrchlabí, kde v roce 1995 začínal na montáži modelu Felicia.

Taková kariéra si říká o přiblížení, i když ve vašem případě to je na delší povídání, viďte?
To ano (úsměv). K autům jsem měl vztah od malička a také k počítačům, takže není divu, že dnes dělám na mechatronice u převodovek, to je spojení obojího. Po gymnáziu jsem zvažoval další studium, ale okolnosti mě nasměřovaly rovnou do zaměstnání, takže jsem nastoupil do ČSAD v Semilech jako technik. V roce 1995 se objevila volná pozice ve Vrchlabí a já v červnu nastoupil na montáž vozů Felicia. Ale protože mám rád změnu, vystřídal jsem řadu pozic.

Jak vzpomínáte na výrobu automobilů?
To byl úplně jiný svět. Brzy jsem se stal takzvaným týmařem, a protože jsem měl celý profesní život zájem o novinky, vždy jsem se dostal k náběhu výroby nových modelů či celků. Měl jsem tedy na starosti jako mistr třeba výrobu originálního modelu Felicia Fun a abych se nenudil, byl jsem zodpovědný ještě za výrobu podvozkových částí vozu Felicia a následně výrobu modelu Octavia (úsměv). Když jsem se nyní do Vrchlabí vrátil, leccos poznávám, shodou okolností mám pracoviště tam, kde jsem kdysi působil, ale jinak je závod úplně jiný. Mohu říct, že ve Vrchlabí je vše velmi promyšlené - je to menší provoz, ale je znát, že byl při modernizaci navržený úplně od začátku, což usnadňuje všechny procesy.

Kdy jste se do Vrchlabí vrátil?
Od října 2022 jsem znovu tam, odkud jsem před třinácti lety odešel. Nahrál mi přechod na 20směnný provoz, a i když zkušenost z Kvasin a z Mladé Boleslavi byla pro můj pracovní rozvoj velmi přínosná, jsem rád zpět „doma“. Už jen kvůli úspoře času: za ty roky jsem za prací najezdil více než 500 000 kilometrů (úsměv)! Ale hlavně: protože mám rád stále něco nového, chtěl jsem se seznámit s výrobou převodovek DQ200.

Čím se liší výroba mechatroniky, což je taková řídicí jednotka převodovky DQ200?
Jsem nadšený, že zde vidím nové technologie. Výroba je zaměřená na detail a preciznost, je to úplně něco jiného než výroba vozů kdysi zde, ale i v moderních závodech, jako jsou Kvasiny. Škoda má čisté provozy i jinde, ale zde je obzvlášť velký důraz na čistotu. Oddělení mechatroniky je o to náročnější, protože jde o antistatické pracoviště, pracovníci se musí před vstupem „vybít“, je potřeba nosit oblečení ESD včetně obuvi a mít ochranu hlavy kvůli tomu, že pouhý vlas v zařízení může znamenat problém.

Co je pro práci na mechatronice důležité?
Montáž drobnějších dílů není tolik fyzicky náročná jako na lince. Uplatní se zde dobře jak muži, tak ženy, a proto je asi nejdůležitější, aby lidé spolu dobře vycházeli. Zavedl jsem pravidelná setkání, kdy můžeme společně vše probrat, což myslím všichni ocenili. Tím spíše, že v celém závodě ve Vrchlabí je znát až rodinná atmosféra.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688