Export (export.cz)
Export  |  08.03.2024 09:35:00

Sucha v Katalánsku přinesla investice do odsolování a recyklace vody

S ohledem na přetrvávající sucho a pokles hladiny vodních nádrží vyhlásila katalánská vláda nouzový stav. Přísná omezení platí pro průmysl, zemědělství i domácnosti. Katalánská vláda současně oznámila obří investice do technologie odsolování vody, a také do nových nádrží a čističek odpadních vod.

Ilustrační foto: Shutterstock

Vodní nádrže a přehrady dosahují 14,3 % své kapacity, v některých oblastech nepršelo celé tři roky a celkově se jedná o nejhorší sucho v Katalánsku v moderní historii. Předpovědi počasí zůstávají špatné a v krátkodobém a střednědobém horizontu se neočekávají žádné srážky. Katalánsko se tak ocitlo v dlouhém tunelu s koncem v nedohlednu a se stále nejistými ekonomickými a politickými důsledky Katalánská vláda proto zavedla tři stupně nouzového stavu, které se při postupující závažnosti sucha budou zavádět. V první fázi nesmí být spotřebováno více než 200 litrů na obyvatele a den. Tato hranice se ve druhém stupni sníží na 180 litrů; a na 160 litrů ve stupni třetím. Omezí se také využívání vody v zemědělství k zavlažování o 80 %, pro hospodářská zvířata o 50 % a v průmyslu o 25 %.

200 litrů na obyvatele a den

Nouzový stav se dotýká více než 200 obcí včetně Barcelony, Girony a Tarragony a zasáhl 80 % obyvatel Katalánska. Omezení platí pro téměř šest milionů lidí, kteří musí omezit svou spotřebu pitné vody na 200 litrů na obyvatele a den. Zároveň musí dodržovat ostatní již platná omezení, jako je zákaz zalévání zahrad, mytí aut s výjimkou konkrétních komerčních zařízení, které využívají recyklovanou vodu, nebo napouštění bazénů. Sportoviště smí být zavlažována pouze v nejméně horkých hodinách recyklovanou nebo podzemní vodou. Venkovní bazény otevřené po celý rok pro sportovní účely jsou povinny uzavřít sprchy, aby se kompenzovalo jejich použití. Sprchy na plážích jsou zcela zakázány. Okrasné fontány, umělá jezírka a další prvky pro estetické využití vody nelze napouštět s výjimkou nádrží určených jako útočiště pro živočišné druhy ohrožené vyhynutím nebo k obnově původních druhů. Mezi mimořádná opatření patří i snížení tlaku v potrubí v obcích s vyšší spotřebou. Výjimkou jsou jen pyrenejské obce, které jsou napájeny z podzemní vody nebo z horních toků řek Llobregat a Ter, nicméně i tam situace zůstává výjimečná a není vyloučené, že tyto oblasti v nadcházejících týdnech přejdou do nouzového stavu.

Sucha nejvíc dopadají na zemědělce

Extrémní sucho dopadá na zemědělce, pro které povinné úspory vody představují velký problém, protože už tak bojují s nedostatkem srážek a také s neobvykle teplým počasím. Očekává se dopad na produkci některých produktů i na jejich ceny. Omezení se dotknou i turistického ruchu v Barceloně, kdy se toto velké evropské a turistické město stává obří laboratoří, která bude čelit dlouhým suchům způsobených klimatickou změnou.

Zavedená omezení v rámci nouzového stavu pomohou překonat současnou krizi, ale vzhledem k negativním prognózám budou nutné dlouhodobější změny. Španělská vláda proto rozhodla o rozšíření a výstavbě zařízení pro odsolování mořské vody. Ministryně pro ekologickou tranzici a demografickou výzvu Teresa Ribera oznámila, že vláda investuje 467 milionů eur (11,6 miliard korun) do zřízení dvou odsolovacích zařízení na pobřeží Katalánska, severně a jižně od Barcelony. Předpokládaná roční kapacita bude 80 milionů m3 vody a uvedení do provozu se očekává v letech 2028 a 2029. Další investice ve výši 1045 milionů eur budou v nejbližších letech věnovány na výstavbu nových vodních nádrží a čistíren odpadních vod.

Zuzana Hlavičková, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Madridu

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688