Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Z domova  |  07.03.2024 14:59:38

Jih Čech postihlo zemětřesení, následně se zem zatřásla v Chorvatsku u Záhřebu. Nejvíce však pak v Dominikánské republice

Ve čtvrtek krátce před polednem v 11:41 hod. seismografy zaznamenaly zemětřesení dle předběžných údajů o síle 3,9 magnitudy. Na české poměry lze tak hovořit o středně silném zemětřesení. Dle sociálních sítí místní vedle otřesů popisují také dunění. Dle Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR bylo epicentrum u obce Mirotice v odhadované hloubce 18 km.

Geofyzikální ústav Akademie věd ČR prostřednictvím svých internetových stránek eviduje hlášení občanů. Ze zveřejněné mapy je patrno nejvíce podnětů z nedalekého Písku či pak Strakonic. Zemětřesení šlo dle všeho zaznamenat také ve středních Čechách, když řada hlášení je zejména z Prahy-východ z oblasti okolo Mirošovic. Nejvzdálenější hlášení zmiňovaný ústav získal dokonce až ze Slovenska ze Strážovských vrchů z nadmořské výšky přes 1 000 metrů.

Zemětřesení zaevidovala i evropská seizmologická agentura ESCM poskytující informace téměř v reálním čase. Dle jejich údajů se jednalo o zemětřesení o síle 3,4 Richterovi škály. Menší otřesy se následně opakovaně odehrály v Turecku, dále se zem zatřásla například ve Francii, Švýcarsku ale také v Chorvatsku. Zde poblíž Záhřebu v hloubce 9 km s magnitudo 1,8.

Největší následné otřesy pak ESCM zaevidovala v Dominikánské republice. Na jihu ostrova nedaleko města Santa Cruz de Barahoma bylo zemětřesení s magnitudo 4,1, když epicentrum bylo v odhadované hloubce 19 km.

Z hlediska síly otřesů nicméně dnes zatím vévodí Asie. Asi hodinu po půlnoci našeho času totiž zemětřesení o síle 5,1 Richterovy škály bylo zaznamenáno mezi ostrovy Indonesie a Papua Nová Guinea. Asi tři čtvrtě hodiny před zemětřesením u nás pak došlo k otřesům na jihozápadě Číny, kde byly naměřeny dva otřesy asi 2 minuty po sobě. První o síle 5,2, následoval o síle rovných 5 stupňů Richterovy škály.

Otřesy země jsou zkrátka poměrně běžnou záležitostí. Denně se jich odehrají tisíce, většinou s nízkou intenzitou, které ani nezaznamenáme. Logaritmická stupnice Richterovi stupnice do hodnoty 4,9 udává zemětřesení vlastně coby slabé. Odhaduje se, že ročně je okolo 6 200 zemětřesení o síle v rozmezí 4-4,9 stupně Richterovy škály. Mezi 5 a 5,9 pak na 800, kdy už právě otřes může způsobit velké škody zejména špatně postaveným budovám v blízké oblasti. Zemětřesení o síle 6-6,9 pak může ničit již do vzdálenosti 100 km. Ročně k nim v průměru na Zemi dochází jednou za tři dny.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688