Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.03.2024 13:41:48

Slok to letos na snižování sazeb Fedu nevidí, mohou jít i nahoru (video)

Již nelze ignorovat to, jak moc se od prosince minulého roku uvolnily finanční podmínky. Akciový trh dosáhl nových historických maxim, rizikové spready u spekulativních i investičních korporátních dluhopisů výrazně klesly. Pro Bloomberg to uvedl hlavní ekonom Apollo Global Management Torsten Slok s tím, že tento vývoj podle něj má mít výrazný dopad na monetární politiku centrální banky.

Slok hovořil o celkově vysoké aktivitě na finančních trzích dané mimo jiné rostoucím počtem primárních úpisů na akciovém trhu a vydáváním nových dluhopisů ze strany korporací. Není tak podle něj překvapivé, že trh práce je nadále silný, ani že inflace převýšila očekávání. Navíc by podle ekonoma tento vývoj měl pokračovat po většinu letošního roku a uvolněné finanční podmínky a vývoj na finančních trzích bude dál podporovat ekonomickou aktivitu a spotřebu.

Je možné, že by Fed ve světle takového vývoje sazby nesnižoval, ale že by je dokonce zvýšil? Slok odpověděl, že s takovým krokem by centrální banka hodně váhala. Nicméně na druhou stranu je tu silná ekonomika a trh práce, k tomu průměrná hodinová mzda roste mezi 4 – 5 %, což podle ekonoma není slučitelné s inflací na úrovni cíle centrální banky, tedy na 2 %. Trhy přitom již uvěřily tomu, že inflace k cíli klesne, ale poslední data ukazují, že by mohla naopak nabírat na síle.

Slok připomněl, že na počátku minulého roku panoval konsenzus, že přijde recese, k čemuž ale nedošlo a hospodářská aktivita se naopak nachází vysoko. Na počátku letošního roku zase panoval silný konsenzus ohledně výrazného poklesu sazeb, který by proběhl kvůli zpomalující ekonomice. V tuto chvíli ale hospodářství tímto směrem zase nekráčí, tvorba pracovních míst je silná. Slok míní, že to způsobila i výrazně nižší citlivost spotřeby a investic korporátního sektoru na sazby. To je dáno tím, že „ekonomika je více diverzifikovaná“.

Trhy podle experta také nepřesně interpretovaly poslední projev šéfa Fedu Jay Powella. Domnívají se totiž, že vyslal signál směrem ke snižování sazeb, ekonom ale míní, že jeho projev byl hodně vyrovnaný a hovořil i o tom, že sazby možná budou muset zůstat výš po delší dobu. K tomu Fed ve světle nových dat může říci, že rizika se změnila. Konsenzus na trzích se přitom posouvá směrem k tomu, že ekonomika si neprojde zpomalením. Pro Fed by tak snižování sazeb bylo nyní rizikem, protože takový krok by mohl vést k dalšímu růstu cen akcií a uvolnění finančních podmínek, což by ještě zvýšilo finanční tlaky.

Zdroj: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688