Cestování  |  07.03.2024 11:46:28

Skiareály jsou stále v provozu, sněhu ale ubývá. Lyžování teď vyžaduje lepší přípravu

hory, lyžování ilustrační

Ve většině tuzemských skiareálů je sníh už jen na sjezdovkách, řada z nich už provoz předčasně ukončila. Vlivem vysokých teplot a deště sníh rychle taje a sjezdovky jsou kvůli náročnému terénu zejména v odpoledních hodinách nebezpečnější. Sníh je navíc převážně už jen technický a rolbaři ho musí podle potřeby často přesouvat. Kdo se o jarních prázdninách na hory teprve chystá, měl by vyrazit spíše do zahraničí. Ani tam se ale těžkému a rozbředlému sněhu nevyhne.

Modrá obloha a sluneční paprsky lákají na březnové lyžování, a to zejména do zahraničí. Letošní extrémně teplý únor však způsobil, že i v Alpách musíme počítat s měkkým a rozbředlým sněhem, zejména při dojezdu k dolním stanicím lanovek v odpoledních hodinách.

Kolena trpí nejvíce

Kolena jsou nejen při pádech, ale i při samotném sjezdu na lyžích zatěžována nejvíce. Při jízdě v měkkém sněhu, kdy je jízda náročnější, roste i riziko jejich poranění či srážky s jiným lyžařem. „Kvůli těžkému sněhu, se kterým nyní lyžaři často bojují už i třeba v Rakousku, evidujeme zvýšený počet zranění kolenních vazů,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny.

S dětmi vyrazte na svah ráno

Pro děti je nejvhodnější vyrazit lyžovat hned ráno, kdy jsou sjezdovky upravené a děti mají nejvíce energie. Navíc se vyhnou rozježděnému sněhu a muldám, které se tvoří během dne. Jízda v takovém terénu je pro děti velmi náročná, jelikož ještě nemají tolik sil jako dospělí, a také jsou lehčí, což znesnadňuje překonávání muld. Děti také rychleji prochladnou, nedokáží tak dlouho udržet pozornost a snadněji přestanou zvládat koordinovat pohyby na lyžích. „Přeceňování sil dětí je často spojeno s úrazy. I proto je u nich nutné dbát na dostatečný odpočinek, dodržování pitného režimu a neopomínat svačinu či oběd,“ říká Vlastimil Divoký.

Helma, páteřák a kvalitní oblečení
Základem sportovního vybavení na hory by vždy měla být helma a chránič páteře. „Oproti sousednímu Slovensku, Rakousku nebo Itálii u nás zatím není povinné helmu nosit. Pozitivní však je, že na sjezdovkách děti bez helmy už takřka nepotkáme. Nosí ji totiž 98 % z nich,“ říká Vlastimil Divoký. Průzkum ERV Evropské dále ukázal, že chránič páteře už nasadí rodiče pouze každému čtvrtému dítěti.

Kromě helmy a páteřáku by rodiče měli dbát i na to, aby byly děti kvalitně a dostatečně oblečeny. Nejvhodnější je zvolit funkční a nepromokavé oblečení. To můžou rodiče vrstvit, a navíc doplnit i o reflexní prvky. Děti díky nim budou na svahu lépe vidět. Přibalené náhradní rukavice a ponožky zaberou minimum místa, avšak hodit se můžou kdykoliv.

Vlastimil Divoký

manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny

ERV Evropská pojišťovna

ERV Evropská pojišťovna je součástí největší světové skupiny cestovních pojišťoven, patří do rodiny ERGO a Munich Re, jedné z vedoucích světových zajišťoven. Toto silné mezinárodní zázemí jí umožňuje být i v České republice nositelkou světových trendů ve svém oboru.

ERV Evropská nabízí nejširší spektrum vysoce kvalitních produktů od pojištění pro individuální jednorázové cesty přes celoroční pojištění až po skupinové pojištění pracovních cest. Již potřinácté byla Asociací českých pojišťovacích makléřů zvolena Pojišťovnou roku v kategorii Specializované pojištění.

Více informaci na: online.ervpojistovna.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688