Patria (Patria Finance)
Volby  |  07.03.2024 06:43:00

Mohou prezidentské volby v USA v roce 2024 ovlivnit výkonnost trhu? - Invesco

„V době, kdy se v USA rozbíhají prezidentské volby 2024, se lidé často ptají, co může republikánský nebo demokratický prezident znamenat pro finanční trhy. Naše odpověď zní, že v USA se trhy o volby nezajímají. V celé historii USA nemělo to, kdo je prezidentem a která strana je u moci, vliv na výkonnost trhů, ekonomiky nebo vlády,“ říká Brian Levitt, stratég pro globální trhy, Invesco Ltd. Zde je vysvětlení proč:

Indexy S&P 500 dosahovaly dobrých výsledků za vlády obou stran

Ani jedna strana nemůže tvrdit, že má lepší ekonomickou nebo tržní výkonnost. Akciový trh totiž vykazoval kladné výnosy u většiny administrativ, až na vzácné výjimky, které skončily hlubokou recesí. Index S&P 500 dosahoval od svého vzniku v roce 1957 průměrného ročního výnosu přibližně 10 %, a to jak za demokratické, tak za republikánské administrativy. Americká ekonomika v tomto období také rostla přibližně o 3 %. Výnosy akciového trhu byly záporné pouze tehdy, když se země nacházela ve finanční krizi (2008) nebo zažívala stagflační spirálu (1973).

Pro investory by bylo lepší, kdyby zůstali a investovali

Čistě hypoteticky, nejvýkonnější americké portfolio v letech 1900 až 2023 bylo takové, které zůstalo plně zainvestované během demokratické i republikánské vlády. Toto portfolio, které začínalo třeba s 10 000 dolary, by se rozrostlo na téměř 8,9 milionu dolarů.

"Jednostranné" portfolio, které by v tomto 123letém období investovalo pouze během administrativy jedné nebo druhé strany, by dosáhlo horšího výkonu o miliony dolarů. Stejných 10 000 dolarů investovaných pouze za vlády demokratů by vzrostlo na přibližně 470 000 dolarů. Původních 10 000 dolarů investovaných pouze za republikánské vlády by vzrostlo na necelých 181 000 dolarů.

Rozdílné výsledky jsou zčásti způsobeny trvalým růstem amerického akciového trhu i během dvou světových válek a velkých finančních krizí (Velké hospodářské krize a Globální finanční krize v letech 2008-2009). Čím více času investoři „strávili“ na trzích, tím lépe si jejich investice vedly.

Ekonomika USA není přestavovaná radikálně

Investoři se často obávají, že zvolení zástupci radikálně změní strukturu ekonomiky. Ve skutečnosti je složení americké ekonomiky po desetiletí konzistentní. Ani období vlády jedné strany nevedlo k výrazným změnám. Procento "věcných" návrhů zákonů podle volebního období Kongresu se nezvýšilo, ani když výkonnou a zákonodárnou moc ovládala jedna strana.

Žádná ze stran se nemůže dovolávat fiskální odpovědnosti

Po většinu let a za většiny vlád federální výdaje převyšovaly zdroje vládních příjmů. Žádná strana se nemůže dovolávat fiskální odpovědnosti. Nebyl to však významný problém z řady důvodů, včetně toho, že USA mají největší rezervní měnu na světě a nominální ekonomický růst překonává výdaje na úroky v poměru k hrubému domácímu produktu (HDP). V současné době se úrokové výdaje v poměru k HDP pohybují pod 2 %, což je nízká laťka.

Měnová politika má větší význam

Přes veškerý důraz na výkonnou moc tvrdím, že na měnové politice záleží více. Platí staré přísloví: Nebojujte s Fedem. Historicky prezidentům měnová politika buď škodila, nebo pomáhala. Například prezidenti Reagan i Clinton těžili ze setrvale klesajících úrokových sazeb. Prezidentům Georgi H. W. Bushovi i Georgi W. Bushovi naopak uškodilo zpřísňování úrokových sazeb Fedu, inverzní výnosová křivka a recese. Prezident Obama během svého funkčního období těžil z příznivých úrokových sazeb (s výjimkou krátkého okamžiku v letech 2015-2016) a prezident Trump byl nešťastným příjemcem přísné politiky během prvních dvou let svého mandátu.

Trhy nezajímá, jestli se vám nelíbí prezident

Investorům se nemusí líbit, co se děje ve Washingtonu, aby se jim na trzích dařilo. Ve skutečnosti se indexu S&P 500 historicky nejlépe dařilo, když se hodnocení prezidenta pohybovalo velmi nízko. To znamená, že trh dosahoval jedněch z nejlepších výnosů v obdobích, kdy polovina nebo více obyvatel země neschvalovala práci, kterou daná administrativa odváděla! Přesto je těžké vysledovat nějaký přímý vztah mezi popularitou prezidenta, zdravím americké ekonomiky a výkonností finančních trhů.

Investiční příležitosti pokračují navzdory tomu, kdo je prezidentem

Investoři by se měli méně zajímat o politiku a více o soukromý sektor. Nové technologie z oblasti AI a robotiky mohou pomoci léčit nemoci, rozvíjet zdroje energie a vyvíjet nové technologie a průmyslová odvětví, která zatím nejsou ani v hledáčku investorů.

Historie naznačuje, že inovace – a investiční příležitosti – budou pokračovat bez ohledu na to, kdo vyhraje prezidentské volby. Například v období od roku 2008 se vystřídali demokratičtí i republikánští prezidenti. Během této doby bylo zavedeno mnoho inovací, včetně 3D tisku, cloud computingu, editace genů a softwaru pro virtuální schůzky.

Komentář Briana Levitta, stratéga pro globální trhy, Invesco Ltd.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688