Policie.cz (Policie)
Kriminalita a bezpečnost  |  05.03.2024 10:18:00, aktualizováno 06.03.2024 19:46:13

Případy promarněných peněz - Olomoucký: Podvodníci vydělávají miliony. Investování do kryptoměn učarovalo tentokrát několika ženám z Prostějovska, Jeseníku, Šumperska

Policie České republiky – KŘP Olomouckého kraje

Případy promarněných peněz

OLOMOUCKÝ KRAJ - Podvodníci vydělávají miliony.

Případ z Prostějovska

Investování do kryptoměn učarovalo tentokrát ženě z Prostějovska, která našla inzerát na internetové síti a projevila zájem o tuto službu. Krátce nato, koncem ledna, se s ní spojil zástupce investiční společnosti. Aby mohla dokončit žena registraci a uskutečnit svoji první investici, bylo nutné, na základě požadavku zástupce společnosti, instalovat si do počítače aplikaci pro vzdálený přístup. Následně proběhla první transakce a finance ve výši 181 euro převedla na zahraniční účet. Dál podvodník ženu přiměl, aby si zřídila účty související s kryptoměnou a uzavřela dva spotřebitelské úvěry na statisícové částky. S jeho pomocí pak provedla další doporučené transakce zaručující skvělý výnos ve výši 925 000 . Následně zjistila, že peníze byly převedeny do bitcoinové měny a bez jejího svolení převedeny do krypto peněženky, kde nemá bohužel přístup. Žena o peníze přišla a oznámila vše na policii. Událost prověřujeme pro trestné činy související s touto problematikou.

Případ z Jesenicka

Na podvodnou reklamu kápla a následně i klikla žena ve středních letech z Jeseníku a nechala se zmanipulovat, jako spousta jiných poškozených před ní, kteří naletěli na nabídku výhodných investic. Pracovník obchodní společnosti, ji po zájmu z její strany, v říjnu loňského roku zkontaktoval a společně se domluvili na prvotní investici 200 euro. Na jeho požadavek si nainstalovala do svého zařízení aplikaci pro vzdálený přístup a po několika hodinových telefonátech ji přesvědčil, že z tak malé investice nemůže nic vydělat a přemluvil ji, aby si vzala úvěr 370 000 . Poškozená nakonec podlehla a přes bitcoinovou směnárnu peníze poslala společnosti. Po měsíci se ozval obchodník znovu a ženu informoval o tom, že její investice byla stoprocentně zhodnocena. Peníze jí údajně poslal do její bitcoinové peněženky. Do emailu ale dostala zprávu, že platba byla zadržena pro prověření v rámci evropských nařízení na legalizaci výnosů a daní a je potřeba uhradit poplatek. Pokusila se poplatek ve výši 150 000 uhradit, ale to se jí nepodařilo. Dostala radu, aby si založila účet a peněženku u krypto směnárny a to taky udělala a požadovaný poplatek uhradila. Dostala ale novou zprávu s informací, že poplatek měla uhradit do 3 hodin a když to nestihla, je potřeba uhradit další poplatek za úschovu. I na to zareagovala kladně, vzala si další půjčku ve výši 120 000 a peníze odeslala. Netrvalo dlouho a v emailu se jí objevila další zpráva. Tentokrát ji informovala o tom, že poplatek zaslaný ze stejného účtu, jako byl výnos, nemohou uznat a kryptoměnu jí odmítají vydat do její krypto peněženky. Tím vše skončilo a poškozená přišla o finance v hodnotě 680 000 . Včera jsme na základě jejího oznámení zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvod.

Případ ze Šumperska

Tentokrát stálo zhodnocení finančních úspor seniorku z Mohelnice pouze „47 508 “. Zástupce investiční společnosti se v polovině února zkontaktoval s poškozenou prostřednictvím sociální sítě a přemluvil ji k tomu, aby zaslala finanční hotovost 2 300 , která jí může vydělat krásných 586 000 . Poškozená tedy nezaváhala a uvedenou částku zaslala poštovní poukázkou na účet, který jí zástupce společnosti uvedl. Dál z ní podvodně vylákal další tři částky v celkové hodnotě 45 000 , které vždy uhradila poštovními poukázkami prostřednictvím České pošty. Tyto peníze měly sloužit jako fixace z důvodu možného úpadku vydělané částky. Peníze, které ale vydělala, jí společnost odmítla poslat a taky se setkala s nevolí vrácení peněz, které do investování vložila. Ty totiž požadovala vrátit poté, co zjistila, že má poslat dalších 72 500 . Na tento požadavek ale poškozená již odmítla přistoupit. Oznámeným případem se zabýváme a prověřujeme ho pro trestný čin podvod.

por. Mgr. Miluše Zajícová
5. března 2024

vytisknout e-mailem X Corp. Facebook

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688