ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  01.03.2024 22:40:00

EU dosáhla na Konferenci ministrů WTO konkrétních výsledků. Nadále je však třeba pokračovat v reformě pravidel světového obchodu

13. zasedání Konference ministrů WTO

Evropská komise přispěla k vyjednání konkrétních výsledků na 13. zasedání Konference ministrů Světové obchodní organizace (WTO), jež skončilo v pátek v Abú Dhabí. Po týdnu intenzivních jednání dosáhli vyjednavači EU důležitých dohod o elektronickém obchodu, nových pravidlech pro zlepšení celosvětového obchodu se službami, spolupráci v oblasti životního prostředí a posílení postavení rozvojových zemí v globálním obchodním systému.

V posledních měsících usilovala EU o ambiciózní výsledky spočívající v oživení WTO v době rostoucího geopolitického napětí, včetně komplexní dohody o globálních subvencích na rybolov, zemědělské reformy a smysluplného pokroku v oblasti řešení sporů. S politováním však konstatuje, že navzdory ochotě velké většiny členů WTO se v těchto otázkách nepodařilo nalézt kompromis.

ELEKTRONICKÝ OBCHOD ZŮSTÁVÁ OSVOBOZEN OD CLA

Členové WTO se dohodli na prodloužení moratoria na elektronický obchod až do 14. zasedání Konference ministrů, díky čemuž zůstává zachován volný obchod s on-line službami včetně aplikací, her a softwaru, jakož i digitálně přenášeným obsahem, jako je hudba, video a další digitální soubory. EU investovala hodně času a politického úsilí do vytvoření koalice ve prospěch tohoto prodloužení, které přispěje k růstu rychle se rozvíjejícího světového obchodu s digitálními službami. Moratorium na elektronický obchod platí od roku 1998 a má pro podniky – zejména malé a střední podniky – a spotřebitele po celém světě zásadní význam, neboť jim umožňuje zapojit se do elektronického obchodu a levněji a snadněji získat přístup k elektronickým službám. Klíčové je rovněž pro podniky v rozvojových zemích, jež tak mohou expandovat v globálním měřítku. Digitální obchod již představuje téměř čtvrtinu světového obchodu a jeho význam bude nadále růst. EU bude v rámci WTO i nadále vyvíjet úsilí o vytvoření inkluzivnějšího, předvídatelnějšího a na pravidlech založeného globálního obchodního systému, který bude reagovat na potřeby digitální ekonomiky, včetně hledání dlouhodobého řešení pro cla z elektronických přenosů.

POSÍLENÍ SVĚTOVÉHO OBCHODU SE SLUŽBAMI

EU uvítala vstup v platnost nových pravidel pro usnadnění a zjednodušení obchodu se službami. Podniky budou nyní moci využívat jasných, předvídatelných a účinných postupů pro udělování povolení na více než 71 trzích. EU stála v čele této iniciativy, která podpoří náš hospodářský růst i růst našich partnerů v největším a nejrychleji rostoucím odvětví dnešní ekonomiky.

PODPORA ROZVOJE

EU hrála vedoucí úlohu při dosahování výsledků, které posílí integraci rozvojových zemí do celosvětového obchodního systému. 123 členů WTO završilo jednání o usnadnění investic a podpoře rozvoje. Cílem nové Dohody o usnadnění investic pro rozvoj je využít hospodářský potenciál přímých zahraničních investic k podpoře rozvoje v chudších zemích. Dalším krokem bude začlenění této dohody do souboru pravidel WTO. Přistoupení dvou nových členů – Východního Timoru a Komor – k WTO tento týden zdůrazňuje význam, který země po celém světě nadále přikládají společné celosvětové základně pravidel pro obchod a investice. Ministři rovněž přijali rozhodnutí pomoci nejméně rozvinutým zemím, které se dostanou na vyšší úroveň rozvoje. Kromě podpory nejméně rozvinutých členů učinili členové WTO krok k jasnějšímu a účinnějšímu provádění zvláštního a rozdílného zacházení u všech rozvojových zemí v klíčových oblastech norem pro přístup na trh.

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A UDRŽITELNOST

Na 13. zasedání Konference ministrů bylo dosaženo významného pokroku, pokud jde o příspěvek obchodu k environmentální udržitelnosti. Pokročilo se v oblastech, jako je například boj proti znečišťování plasty, postupné ukončování používání fosilních paliv a podpora oběhového hospodářství.

Koalice ministrů obchodu pro oblast klimatu se sešla pod společným vedením Evropské komise a diskutovala o politikách na podporu dekarbonizace. Ministři 61 zemí rovněž přijali dobrovolná opatření související s obchodem, jež mají řešit klimatickou krizi.

ŽÁDNÁ DOHODA O GLOBÁLNÍCH SUBVENCÍCH NA RYBOLOV

EU vyjadřuje hluboké politování nad tím, že několik málo členů WTO zablokovalo komplexní dohodu o globálních subvencích na rybolov. Byla předložena dohoda, která vycházela z výsledků 12. zasedání Konference ministrů a naplňovala mandát stanovený v cíli udržitelného rozvoje OSN č. 14.6, jímž je zákaz škodlivých subvencí na rybolov na celém světě.

EU spolupracovala s partnery z celého spektra rozvoje s cílem nalézt společný základ pro solidní dohodu rozšiřující pravidla o zákaz subvencí, které přispívají k nadměrné kapacitě a nadměrnému rybolovu.

PRŮMYSLOVÁ POLITIKA

Na 13. zasedání Konference ministrů nebylo bohužel dosaženo dohody o zahájení jednání o klíčových výzvách v oblasti obchodu (obchod a průmyslová politika, politický prostor pro industrializaci, obchod a životní prostředí), přestože tuto dohodu podpořila EU i většina ostatních delegací. Zablokování této na budoucnost zaměřené agendy ze strany malého počtu zemí představuje krok zpět, který oslabuje úlohu WTO jako klíčového fóra pro řešení současných výzev.

K řešení těchto otázek bude i nadále nezbytná další mezinárodní spolupráce a EU si v tomto ohledu zachová své vedoucí postavení.

ŽÁDNÁ DOHODA O ZEMĚDĚLSTVÍ

Navzdory konstruktivnímu a pragmatickému úsilí EU a dalších členů o nalezení kompromisů směřujících k dohodě se členové WTO nedokázali na 13. zasedání Konference ministrů shodnout na pokroku v reformě zemědělství. Rozdíly mezi jednotlivými členy byly příliš velké na to, aby bylo možné je vyřešit. Tento neúspěch bohužel pocítí nejzranitelnější země, které jsou nejvíce závislé na mnohostranném obchodním systému.

REFORMA ŘEŠENÍ SPORŮ

Na 13. zasedání Konference ministrů uznali členové WTO dosažený pokrok a znovu potvrdili svůj závazek dosáhnout dohody o obnovení plně funkčního systému řešení sporů do konce roku 2024. EU soustavně vyzývá členy WTO, aby pokročili v reformě systému řešení sporů, který má zásadní význam pro celkovou legitimitu WTO a zastavení oslabování obchodních pravidel. Je rovněž nezbytný pro zajištění stability pro podniky, pokud jde o investice a vývoz. Je však třeba nalézt řešení, pokud jde o reformovaný odvolací systém.

SOLIDARITA S UKRAJINOU

Ministři obchodu z celého světa vyjádřili Ukrajině podporu na akci solidarity, kterou v rámci Konference ministrů uspořádala EU. Tato akce připomněla dvouleté výročí začátku útočné války Ruska proti Ukrajině. Členové WTO uctili oběti války, znovu potvrdili svou trvalou podporu Ukrajině a vyzvali k ukončení války.

Quote

V době rostoucího geopolitického napětí a politické nejistoty vítám skutečnost, že 13. zasedání Konference ministrů přineslo určité pozitivní výsledky pro globální obchodní systém. EU stála v čele všech těchto výsledků a spolupracovala při jejich dosahování s partnery z celého světa. Zejména rozhodnutí prodloužit moratorium na elektronický obchod má zásadní význam pro digitální obchod, jenž je klíčovou oblastí růstu v globální ekonomice a jednou z hlavních priorit EU. Rovněž jsme dosáhli významného pokroku v oblasti rozvoje a udržitelnosti, z čehož budou profitovat všichni členové. Byli jsme však zklamáni tím, že v řadě důležitých oblastí k průlomu nedošlo. EU intenzivně usilovala o nalezení shody o subvencích na rybolov, balíčku opatření v oblasti zemědělství a dynamickém programu reformy WTO. Dohody byly na dosah a podpořila je převážná většina členů, ale nakonec je zablokovalo několik málo zemí – někdy jen jedna. EU bude i nadále aktivně podporovat práci na inkluzivnějším a účelnějším souboru pravidel pro globální obchod a stát v čele tohoto úsilí. Doufáme, že tento angažovaný a proaktivní přístup zaujmou i všichni naši partneři.
Valdis Dombrovskis, výkonný místopředseda odpovědný za obchodní politiku 2024-02-29

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688