mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  06.03.2024 01:27:00

České firmy v oblasti kybernetické bezpečnosti navázaly nové kontakty a prohloubily spolupráci s australskými partnery

České firmy v oblasti kybernetické bezpečnosti navázaly nové kontakty a prohloubily spolupráci s australskými partnery

06.03.2024 / 01:12 | Aktualizováno: 06.03.2024 / 01:27

Kybernetická bezpečnost patří k prioritám australské vlády. Proto logicky ministra zahraničních věcí Jana Lipavského během oficiální návštěvy v Austrálii ve dnech 24.-28.2.2024 doprovázela podnikatelská mise Svazu průmyslu a dopravy ČR, kterou tvořily firmy z oblasti kybernetické bezpečnosti, ICT, digitalizace a inovativních oborů. Firmy se zúčastnily tří podnikatelských seminářů v Canbeře a Sydney, navázaly desítky nových kontaktů a měly možnost debatovat s australskými partnery aktuální otázky kybernetické bezpečnosti a trendů v oblasti inovativních oborů.

Austrálie si uvědomuje význam kybernetické bezpečnosti a zařadila tento obor mezi svá prioritní odvětví. V listopadu 2023 australská vláda schválila novou Strategii kybernetické bezpečnosti na období 2023-2030 společně s akčním plánem a vytvořila poradní radu podléhající ministryní vnitra a kybernetické bezpečnosti. Podle strategie se Austrálie chce stát světovým lídrem v kybernetické bezpečnosti do roku 2030. Bylo vytipováno šest kritických oblastí a představeny iniciativy a program k jejich zabezpečení. Kybernetická bezpečnost je také součástí Strategie moderní výroby a seznamu kritických technologií v národním zájmu Austrálie.

V roce 2022 se sektor kybernetické bezpečnosti podílel na HDP Austrálie 2,4 mld. AUD /36 mld. CZK a příjmy rostly v uplynulých pěti letech v průměru o 8,7 % ročně. Sektor zaměstnává 47 tisíc lidí a výhled do roku 2026 předpokládá další navýšení příjmů sektoru, ale je očekávána nižší dynamika růstu v mezinárodním srovnání. AustCyber definoval v roce 2022 v sektorovém plánu konkurenceschopnosti následující výzvy: zlepšit prostředí pro start-upy, navýšit domácí kapacity pro zakázky a export a vytvořit podmínky pro příliv zahraničních i místních odborníků. V roce 2026 bude chybět 3 tisíce odborníků v sektoru. Proto mezinárodní spolupráce australských firem v oboru je nástrojem k docílení stanovených cílů růstu.

Ministr zahraničí Jan Lipavský, s cílem podpořit účastníky podnikatelské mise, vystoupil se svým projevem na podnikatelském semináři dne 27. února v Sydney. Zdůraznil oblasti současné bilaterální ekonomické spolupráce i další perspektivní obory, které reprezentují účastníci podnikatelské mise. Akci připravil Generální konzulát Sydney ve spolupráci s kanceláří CzechTrade Sydney a místní hospodářskou komorou Business NSW. Součástí matchmakingu mezi firmami z obou zemí byly tři kulaté stoly, zaměřené na obranu, kybernetickou bezpečnost a další oblasti spolupráce.

Jednání s partnery v Austrálii zahájila česká podnikatelská mise již v pondělí 26. února, kdy Velvyslanectví ČR v Canbeře ve spolupráci s Canberra Innovation Network/CBRIN připravilo podnikatelský seminář s B2B jednáním mezi partnery z obou zemí. Každý z českých účastníků měl svého partnera pro jednání, čemuž předcházel pečlivý výběr ze strany CBRIN podle profilu účastníků. Tentýž den se uskutečnilo v Canbeře v odpoledních hodinách i druhé setkání s australskými partnery, tentokrát formou kulatého stolu s Canberra Cyber Hub. Dominovaly otázky související s kybernetickými útoky a nutností důslednějšího tréninku, ochranou strategické infrastruktury s důrazem na energetiku nebo otázky využívání umělé inteligence a robotiky.

Podnikatelská mise připravená Svazem průmyslu a dopravy ČR, kterou vedla viceprezidentka Kateřina Kupková, zahrnovala zástupce University Karlovy a osmi firem z oblasti IT, kybernetické bezpečnosti, digitalizace a dalších inovativních oborů. Konkrétně se jednalo o firmy: Bettaroe Robotics, Bohemia Market, Česká fotovoltaická asociace, ESSA, KVADOS, marsmars, TAKTIK, OPTOKON.

Účastníci podnikatelské mise ocenili obsáhlý program a možnost navázat nové kontakty s partnery v Canbeře i Sydney. Tři podnikatelské semináře a desítky jednání během dvou pracovních dní byly úspěšné a účastníci mise našli partnery, se kterými budou pokračovat v komunikaci a prohloubení společných aktivit. Několik českých subjektů v uvedených oborech zde již úspěšně působí a uvedené tři networkingové akce jim přinesly další možnosti k rozšíření působení v teritoriu.

Oborové zaměření mise odpovídalo současným výzvám a navíc v oblasti kybernetické bezpečnosti, digitalizace a obecně v oblasti informačních a komunikačních technologií lze spolupracovat on-line i se zeměmi, které jsou geograficky velmi vzdálené. Řada účastníků mise projevila zájem o osobní účast na veletrhu Security Exhibition Sydney v srpnu 2025, kterou plánuje obchodně-ekonomický úsek Velvyslanectví ČR v Canbeře v rámci projektů ekonomické diplomacie.

Milan Vágner, ekonomický diplomat Velvyslanectví ČR v Canbeře

Účastníci podnuikatelského semináře v Sydney

Účastníci podnuikatelského semináře v Sydney

Projev pana ministra J. Lipavského na semináři v Sydney

Projev pana ministra J. Lipavského na semináři v Sydney

Seminář v CBRIN v Canbeře

Seminář v CBRIN v Canbeře

Prohlídka CBRIN v Canbeře 26.2.2024

Prohlídka CBRIN v Canbeře 26.2.2024

Kulatý stůl v Canbeře 26.2.2024

Kulatý stůl v Canbeře 26.2.2024


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688